Responsabili pentru tragedia din blocul morții , de la Timișoara, ar putea fi și dispecerii 112, care nu ar fi fost capabili să facă legătură între apeluri, deși locatarii aceleiași clădiri au sunat de 20 de ori la numărul de urgență. Mult prea târziu, unul dintre medici a realizat că atât copiii cât și femeia au murit din aceeași cauza.
S-a intervenit prompt. susțin acum autoritățile locale din Timișoara, care, inițial, nu au tratat serios valul de apeluri la 112, pentru că venea din partea unor oameni săraci, arată stirilekanald.ro
Potrivit postului de televiziune, de 20 de ori, în trei zile, locatarii care inhalaseră substanță toxică au chemat ambulanța, sperând că medicii le vor aduce salvarea. Primii care au avut simptome au fost părinții copilului de 3 ani, urmați de fiul lor, care s-a stins subit chiar sâmbătă.
Copilul voma numai apă goală pentru că nu mânca, era constipat. Salvatorii de pe ambulanță nu și-au dat seama că există o legătură între cazuri. N-au intuit nimic nici măcar după al zecelea apel, venit din partea vecinilor de palier, care anunțau, disperați, că bebelușul lor se stinge, sufocat. În realitate, însă, legătură era evidență, doar că autoritățile n-au luat în seama apelurile pentru că erau venite dintr-un bloc de oameni sărmani. O recunoaște, senin, chiar șeful ambulanței din Timișoara, potrivit sursei citate.
Din cele 20 de apeluri la 112, 15 au avut loc doar sâmbătă și duminică. Alte cinci s-a scurs luni dimineață, când mama unuia dintre copiii decedați începuse să se simtă și ea din ce în ce mai rău. A refuzat inițial internarea, apoi a fost dusă la spital, unde i s-au făcut analize. Totul a ieșit în regulă și s-a externat pe propria semnătură. Câteva ore mai târziu, însă, al 5-lea apel din ziua aceea, la 112, avea să fie și ultimul. Femeia a făcut stop cardio-respirator chiar în ambulanță.
Moartea ei a fost cea care, într-un târziu, i-a făcut pe medici să lege cazurile. Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe, a fost cel care și-a dat seama că ceva bizar se întâmplă în bloc, atunci când l-a auzit vorbind pe soțul femeii decedate. În tot acest lanț al slăbiciunilor, Raed Arafat recunoaște că nici tehnologia nu a ajutat în acest caz și că memoria sistemului de urgență se șterge cu fiecare tură a angajaților.
În mai puțin de 24 de ore, pompierii au evacuat peste 100 de persoane, între care 32 sunt internate în spital. Primii evacuați au fost cei din blocul morții. Marți seara, în jurul orei 22,00, o altă clădire cu locuințe, de pe o stradă alăturată, era golită. Autoritățile aflaseră că și aici firma respectivă făcuse, recent, deratizare.
În mijlocul haosului de ieri, serviciile companiei fantomă au fost solicitate și de o grădiniță din Timișoara. Cum autoritățile n-au stopat activitatea firmei în timp util, angajații au făcut deratizare și în unitatea de învățământ. Doar o minune a făcut ca micuții să nu piară și ei, intoxicați.