Zeci de milioane de euro pentru ucrainenii care au venit în România. Toate statele UE  şi-au dat acordul pentru ajutor

Sursa: arhivă EVZ

Peste două milioane de oameni au fugit până acum din Ucraina din cauza invaziei ruse, potrivit Națiunilor Unite (ONU). În acest context  România urmează să primească o tranșă de 40 de milioane de euro din fonduri europene pentru a ajuta refugiații care au sosit la noi în ţară. De fondurile UE vor avea parte, Moldova, Ucraina, Polonia, Ungaria şi Slovacia

Refugiații ucraineni au ales să vină în Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Moldova. De remarcat faptul că un număr mult mai mic s-a dus în Belarus.

ONU spune că începând cu 9 martie Polonia a primit 1.412.502 de refugiați, Ungaria 214.160, Slovacia 165.199, Rusia 97.098, România 84.671, Moldova 82.762, Belarus 765 şi peste 255.000 de oameni au plecat în alte țări europene.

România ar urma să primească o tranșă de 40 de milioane de euro din fonduri europene

Potrivit unui comunicat al CE, suma de 500 de milioane de euro din bugetul UE este direcționată pentru a face faţă consecințelor umanitare tragice ale războiului, atât în interiorul Ucrainei, cât şi în alte ţări. Din această sumă, s-a trimis deja ajutor umanitar în valoare de 90 de milioane de euro în Ucraina şi 5 milioane în Moldova – pentru alimente, apă, asistență medicală, adăposturi şi pentru a contribui la acoperirea nevoilor de bază ale persoanelor cele mai vulnerabile.

În România au intrat aproximativ 350 de mii de ucraineni şi doar 84.671 de mii au rămas la noi. Banii primiți de la Uniunea Europeană vor ajunge la Ministerul de Interne și vor fi folosiți pentru mâncare, combustibil și pentru salariile celor care încearcă să ajute victimele acestei catastrofe umanitare.

Se așteaptă ca Guvernul României să finanțeze costurile locuințelor a 70.000 de persoane timp de 30 de zile

Împreună cu Ungaria, oferă alocații în numerar pentru mâncare și îmbrăcăminte. Copiilor li se acordă locuri în școlile locale. Iar Moldova are de departe cea mai mare concentrație de refugiați pe cap de locuitor, cu aproape 4.000 la 100.000 de locuitori. Președintele a făcut apel la ajutor internațional pentru a face față numerelor care sosesc.

Comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a declarat că valoarea totală a sprijinului va depăşi suma de 100 de milioane de euro.

 Răspunsul statelor UE, toate cele 27 este extraordinar. Valoarea sprijinului statelor membre depășește 100 de milioane de euro și pentru a putea facilita acest sprijin imens am decis să organizăm aceste hub-uri logistice unul în Polonia, unul în Suceava și al treilea în Slovacia. Miercuri a fost livrat primul transport semnificativ de asistență descărcat la nivelul hub-ului din Suceava.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a declarat că a solicitat ajutor pentru a putea face faţă valului de refugiați.

I-am solicitat sprijin domnului comisar astfel încât se ne asigurăm că o parte a fondurilor europene puse la dispoziție va fi alocată protecției civile pentru ca statele membre din prima line au costuri uriașe în criza aceasta.

De la începutul acestei crize, în România au intrat peste 343 de mii de cetățeni ucraineni

Şi doar 85 de mii dintre ei au rămas la noi în țară. Pensiunile sau hotelurile care vor să îi găzduiască vor primi câte 100 de lei pe zi pentru fiecare refugiat sau, dacă în aceeași cameră sunt cazate mai multe persoane, suma va fi de 230 de lei pe zi pentru fiecare încăpere.

Instituțiile de stat vor primi cate 50 de lei, iar persoanele care vor să-i primească acasă pe refugiați câte 20 de lei, bani ce acoperă hrana. Pentru a primi banii, unitățile de cazare trebuie să trimită la Consiliul Județean de care aparțin o listă cu locurile disponibile În funcție de această listă, Inspectoratele Județene de Urgență îi repartizează pe refugiați în camere și încheie contracte cu unitățile de cazare, care din acel moment trebuie să dovedească prin facturi că au primit în gazdă refugiați.