Vieţile a mii de tineri au fost puse în pericol în fiecare secundă petrecută într-unul dintre cluburile sau localurile din întreaga ţară. O noapte de distracţie ar fi putut să îi conste viaţa, şi asta din cauză că patronii nu dau doi bani pe clienţi. Autorizaţia de securitate la incendiu, PSI, lipseşte cu desăvârşire din majoritatea localurilor.
Securitatea clienţilor pare să fie ultima grijă a patronilor de cluburi din întreaga ţară. Tragedia de la Colectiv, unde 32 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 180 au fost grav rănite, scoate la iveală această practică folosită la nivel naţional. A fost nevoie de un coşmar de asemenea proporţii pentru ca autorităţile să se trezească la realitate şi să înceapă controalele.
Conform legii, toate cluburile sunt obligate să aibă autorizaţie PSI pentru a putea funcţiona. Această autorizaţie este legată de securitatea în caz de incendiu. Tocmai această autorizaţie a lipsit la clubul Colectiv, lucru ce poate preveni catastrofa.
De teama verificărilor, unii patroni au început deja să îşi închidă cluburile. Andrei Şoşa, patronul clubului Expirat din Capitală a recurs deja la această opţiune, spunând că timp de 12 ani s-a jucat cu vieţile clienţilor săi.
Tot în Capitală, o anchetă a scos la iveală detalii cutremurătoare despre cluburile din Bucucureşti. Majoritatea nu au autorizaţie PSI ca să poată funcţiona.
La două zile după coşmarul de la Colectiv, un alt club a fost cuprins de flăcări în Constanţa. Culture Pub, de la subsolul Casei de Cultură, fusese sancţionat de nouă ori, cea mai gravă neregulă fiind lipsa autorizaţiei de securitate la incendii. În ciuda acestui lucru, clubul a continuat să-şi desfăşoare activitatea.
Administratorii clubului Rockstadt, cel mai mare club de muzică rock, din Braşov, unde au loc concerte live, au anunţat că îşi suspendă temporar activitatea, pe motiv că izolaţia fonică a clubului este construită din acelaşi burete ca în clubul Colectiv din Capitală.
În Sibiu, majoritatea cuburilor funcţionează ilegal. Şeful ISU Sibiu, Cosmin Balcu, a declarat că peste 70% din cluburile şi localurile din fosta Capitală Culturală Europeană, inclusiv hala unde se joacă cel mai de succes spectacol de teatru din ultimii opt ani de la Sibiu, "Faust"-ul regizat de Silviu Purcărete, funcţionează ilegal şi prezintă pericol de incendiu.
Reprezentanţii ISU au amendat 12 cluburi din zona centrală a Iaşului. Conform reprezentanţilor municipalităţii, numai de la începutul acestui an au fost deschise în oraş 150 de unităţi cu profil de alimentaţie publică.
Nici la Timişoara lucurile nu stau altfel. Până acum au fost descoperite 7 cluburi care funcţionează fără avizul din partea pompierilor. Reprezentanții ISU Banat se agaţă însă de proceduri și nu vor să facă publice numele celor care își pun clienții în pericol.
În Bacău, cluburile fără securitate de incendiu sunt ţinute secret, pentru că legea le permite. Mai mult de jumătate dintre cluburi controlate de la începutul anului nu deţin avizele necesare funcţionării lor.