Zece trucuri care vă ajută să slăbiţi fără prea mult efort

Pentru a slăbi natural, este nevoie de "mici" schimbări pe termen lung: mese pe îndelete, mai mult somn, mai puţin alcool, dar mai mult ceai verde şi mic dejun fără mezeluri.

Foarte multe persoane îşi supun stomacul la "cazne" şi îşi dau psihicul peste cap doar pentru a scăpa de câteva kilograme. Ceea ce le scapă este faptul că trebuie doar să-şi revizuiască obiceiurile zilnice. De exemplu, să rezerve suficient timp mesei, să doarmă mai mult, "să taie" din alcool şi mezeluri şi să reinventeze mâncărurile "interzise".

"Slow eating"

Opriţi ceasul timp de 20 de minute, savuraţi orice înghiţitură şi concentraţi-vă exclusiv asupra mesei, după modelul "slow eating". Mesele în tihnă stimuleză activitatea hormonală care reglează apetitul. Graba blochează semnalele pe care le transmite creierul şi ajungem să mâncăm mai mult.

Mai multe ore de somn, mai puţine kilograme

O oră în plus de somn pe noapte poate ajuta o personă să slăbească până la 7 kilograme într- un an, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Michigan. "Mai puţin de 4-5 ore de somn pe noapte înseamnă un risc mai mare de depresii, când, oricum, apetitul este stimulat", avertizează nutriţionistul Corina Zugravu.

Supă înainte de "felul doi"

Supa sau ciorba de legume la începutul mesei "umple" repede stomacul şi reduce apetitul. Atenţie însă la supele-cremă, foarte bogate în calorii şi grăsimi. "Se ştie că ciorba la români era iute, acră, tocmai pentru a stimula pofta de mâncare. Ei bine, noi nu mai avem astăzi nevoie de stimularea poftei de mâncare şi nici nu mai muncim la câmp. Atât timp cât ciorba nu este foarte grasă, aşa cum se face la români, şi conţine foarte multe legume şi carne slabă, este o variantă sănătoasă", este sfatul nutriţionistului.

"Micul dejun englezesc", interzis

Micul dejun fără cele două felii de bacon taie cel puţin 100 de calorii dintr-un foc, ceea ce înseamnă minus 5 kilograme într-un an. În plus, sandviciuri gustoase se pot face şi cu brânză şi legume.

Pizza cu legume

O felie de pizza fără carne, doar cu legume, taie 100 de calorii la o masă. Brânză dietetică în loc de caşcaval, blat subţire stropit cu puţin ulei de măsline în locul aluatului pufos sunt trucuri prin care pizza "este uşurată" de multe calorii. Mai ales că "majoritatea caloriilor din pizza provin din aluat şi din caşcaval", mai spune nutriţionistul Corina Zugravu.

Pahare înalte şi subţiri

Alegând un astfel de pahar veţi bea cu 25-30% mai puţin suc sau alte băuturi hipercalorice, deşi veţi avea impresia că veţi consuma mai mult. Oamenii sunt adesea tentaţi să-şi umple până la refuz paharele mai late. Limitaţi cantitatea de alcool Alcoolul are mai multe calorii per gram (7 calorii) decât carbohidraţii sau proteinele (4 calorii). În plus, alcoolul favorizează "ronţăitul".

Ceai verde

Ceaiul verde este recunoscut pentru efectele remodelante asupra siluetei. Unele studii indică faptul că poate stimula mecanismul de ardere a caloriilor. "Însă trebuie băut în cantităţi industriale, 4-5 căni pe zi, ceea ce este contrar obiceiurilor românilor. Totuşi, ceaiul verde este o băutură răcoritoare, fără o tonă de calorii", spune nutriţionistul, Corina Zugravu. Primul instinct de a pune furculiţa jos

Foarte multe persoane iau pauză natural, atunci când pun prima dată furculiţa jos pentru câteva minute. Din acel moment, nu mai este permisă nicio înghiţitură. Acesta este semnalul de saţietate pe care majoritatea îl ignoră.

Sosuri de roşii, în loc de sosuri albe

Alegeţi paste cu sos roşu în loc de sos alb. Sosul roşu, pe bază de pastă de tomate, are, de regulă, mai puţine calorii şi mai puţine grăsimi comparativ cu sosurile albe, gătite cu smântână, unt sau maioneză.

"Atât timp cât ciorba nu este foarte grasă, aşa cum se face la români, şi conţine în schimb foarte multe legume şi carne slabă, este o variantă sănătoasă şi poate reduce pofta de mâncare.", CORINA ZUGRAVU, nutriţionist

7 kilograme puteţi slăbi într-un an dacă dormiţi o oră în plus pe noapte. Cei care dorm mai puţin de 4-5 ore pe noapte sunt predispuşi la depresii, care stimulează apetitul