Zbori 2 ore, aştepţi 4 zile

Un sibian care trebuia să ajungă în Nigeria reclamă că a fost dezinfomat de angajaţii Tarom şi a pierdut legătura de la München către Lagos.

Un avion Tarom pleacă cu întârziere de patru ore, pasagerul este îndrumat să se îmbarce totuşi, conexiunea la un alt zbor se pierde, iar „clientul“ trebuie să aştepte patru zile cursa următoare pe banii lui. Pe scurt, aceasta este păţania unui sibian care trebuia să ajungă la locul de muncă în Nigeria. Cine este vinovat într-un astfel de caz? Pasagerul îi acuză pe angajaţii care l-ar fi dezinformat, oficialii Tarom susţin însă că şi-au respectat obligaţiile legale.   Întârziere de patru ore din motive excepţionale În dimineaţa zilei de 10 octombrie, Vasile G. a mers la aeroportul din Sibiu, de unde trebuia să ajungă la locul de muncă din Nigeria, după două escale, la München şi la Roma.

În jurul orei de plecare, două reprezentante ale companiei Tarom au venit să anunţe că zborul este întârziat din motive excepţionale. Ştiind că biletul conţine două contracte, unul cu Tarom, celălalt cu Alitalia, Vasile a anunţat imediat despre situaţie, însă răspunsurile au fost evazive. Avionul a avut o întârziere de peste patru ore, iar bărbatului i s-a dat înainte de îmbarcare o hârtie prin care era informat că va ajunge la Roma cu ultimul zbor Alitalia. „Bun, zic eu, dar cum ajung în Nigeria? E treaba lor, a venit răspunsul, vă vor redirija cu o altă companie. Reprezentantul Tarom mi-a dat chiar propriul telefon să-mi anunţ compania de întârziere, fiindcă în Nigeria eram aşteptat de poliţia militară, pentru a fi escortat de la aeroport către locul de muncă“, povesteşte bărbatul.   În cele din urmă, Vasile a ajuns la München cu avionul Tarom, însă cursa spre Nigeria nu era decât patru zile mai târziu, deoarece biletul nu permite schimbarea companiei de zbor. „O chichiţă pe care refuz să cred că cei de la Tarom nu au observat-o, e meseria lor“, mai spune Vasile. Drept urmare, bărbatul a fost nevoit să plătească taxa de schimbare a rezervării şi să petreacă pe banii lui patru zile în împrejurimile Münchenului. „Ceea ce m-a distrus, aproape, a fost sentimentul de câine de pripas în faţa biroului Alitalia din München, atunci când operatoarea a înţeles că Tarom, compania din ţara mea, m-a minţit“, mai povesteşte cu tristeţe sibianul.

Oficialii Tarom: „I s-a acordat tot sprijinul“ Purtătorul de cuvânt al companiei Tarom, Mădălin Tudor, susţine că nu au nicio responsabilitate în acest caz, pentru că pasagerul a avut bilete separate, de la Sibiu la München cu Tarom, iar pentru celelalte conexiuni cu alte companii. „Prin urmare, Tarom şi-a respectat contractul de a-l transporta doar până la München. Cu toate că zborul respectiv a avut o întârziere de aproximativ 4 ore, din motive de restricţie de trafic, personalul nostru de la sol, atât la Sibiu, cât şi la München, i-a dat tot sprijinul domnului“, adaugă Mădălin Tudor.

REGULI

Clienţii păgubiţi pot cere banii pe bilet   Atunci când pasagerii sunt puşi în situaţia de a li se anula zborurile sau cursa are o întârziere prelungită, ei pot cere banii înapoi, conform Regulamentului nr. 261/2004 al Parlamentului European. „Un consumator poate solicita rambursarea costului biletului dacă întârzierea este de cel puţin cinci ore şi el alege să nu-şi continue călătoria“, spune Mihai Titichi, şef serviciu juridic la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor. Companiile sunt obligate să asigure cazarea pasagerilor, ca şi transportul şi masa, dacă întârzierea avionului are loc din vina lor. Pasagerii au dreptul şi la acces gratuit la e-mail şi la două apeluri telefonice fără bani când companiile au întârzieri.

NOTĂ. În fiecare miercuri, veţi întâlni în pagina de protecţie a consumatorului poveşti ale românilor care au fost înşelaţi şi soluţii la problemele lor. Puteţi reclama abuzuri la adresa consumator@evz.ro sau la numărul 021.202.2000.