Nu s-a făcut pilot, dar a scos prima carte de medicină aeronautică în limba română.
Panait Cristian Ionuţ (30 de ani) lucrează la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, ca Inspector de medicină aeronautică şi factori umani. Având tatăl asistent medical la Spitalul Militar, tânărul Ionuţ şi-a petrecut toată copilăria printre piloţi şi avioane. Când a venit momentul alegerii unei cariere, a dat admiterea pentru Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Aeriene, pentru a deveni pilot militar. Norocul nu i-a surâs însă, căci a picat vizita medicală. Încotro să îndrepte? S-a dus la medicină! După terminarea facultăţii, Ionuţ a prins o bursă la Academia de Medicină Aeronautică din Germania, în 2008. În paralel cu pregătirea în domeniul medicinei aeronautice, la cursuri, se făceau şi ore de zbor cu studenţii, pentru a înţelege mai bine fenomenul factorilor umani şi al zborului. Atunci, tânărul medic s-a îndrăgostit de zborul cu planorul, pentru că i s-a părut cel mai aproape de visul omului de a zbura. În viitorul nu foarte îndepărtat, specialistul în medicină aeronautică îşi va lua licenţa de zbor pe astfel de aeronave.
Întors în ţară a început să susţină un curs de medicină AERO pentru însoţitorii şi însoţitoarele de bord. Atunci a observat că în România nu există un manual complet de medicină aeronautică şi s-a hotărât să scrie unul. A discutat şi cu însoţitoarele de bord cu experienţă, care i-au susţinut ideea, având în vedere că, îngrijorător, pregătirea noilor generaţii de stewardese este mai slabă.
Prin această apariţie editorială, Panait Cristian Ionuţ doreşte să îşi aducă aportul la siguranţa zborului şi a pasagerilor. Totodată, cartea este utilă şi piloţilor, prin capitolele de urgenţe medicale şi a factorilor umani.
Manualul, foarte bine ilustrat, este util şi publicului larg ce poate afla cum se acordă primul ajutor în diverse situaţii.
Ce este medicina aeronautică
Medicina aeronautică reprezintă o protecţie a personalului de bord şi a pasagerilor şi o asigurare că pot zbura în siguranţă.
"Organismul uman este adaptat pentru viaţa la sol. În timpul unui zbor comercial presiunea scade, în condiţiile de altitudine ridicată. Să nu mai vorbim de radiaţiile atmosferice care, în timp, afectează piloţii şi însoţitorii de bord. Medicina aeronautică evaluează dacă aceştia sunt apţi pentru a zbura în condiţiile mai sus amintite şi prin vizitele medicale periodice le monitorizează starea de sănătate. Totodată, această ramura a medicinei caută mijloace în a adapta cât mai bine organismul uman la astfel de condiţii", a declarat autorul cărţii, dr. Panait Cristian Ionuţ.