Zăpadă bună de schi în Şureanu

Iubitorii sporturilor de iarnă pot alege, pentru acest sfârşit de săptămână, Domeniul Schiabil Şureanu, situat în masivul cu acelaşi nume, în judeţul Alba. Toate cele şapte pârtii de aici sunt bune pentru schi şi snowboard. Continuă să ningă, iar stratul de zăpadă depăşeşte deja 30 de centimetri.

Domeniul Schiabil Şureanu este situat la cea mai mare altitudine din ţară, la 1.900 de metri. Schiorii au aici la dispoziţie şapte pârtii cu diferite grade de dificultate şi lungimi. Cea mai lungă dintre pârtii, de 1.700 de metri, are grad de dificultate uşor, porneşte de la altitudinea de 1.825 de metri şi ajunge la 1.650 de metri.

Două pârtii au aceeaşi lungime, 1.200 de metri, şi aceeaşi altitudine de plecare, 1.900 de metri. Una are grad de dificultate greu, iar cealaltă este medie. O a patra pârtie, în lungime de 800 de metri, este de grad mediu, iar alte două pârtii, care au fiecare lungimea de 650 de metri, sunt de asemenea medii ca grad de dificultate. Cea mai scurtă dintre pârtii, de 600 de metri, are grad uşor de dificultate, pleacă de la 1.825 de metri şi coboară la 1.750 de metri.

Program special în vacanţă

Zona nu este electrificată deocamdată, aşa că instalaţiile sunt puse în funcţiune cu ajutorul unor generatoare, în fiecare vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 10 şi 16.

Administratorii domeniului schiabil au anunţat că, în vacanţa elevilor, respectiv în săptămâna 31 ianuarie - 6 februarie, instalaţiile vor fincţiona zilnic, între orele 10 şi 16. De asemenea, aceştia au precizat că în zonă au mai apărut câteva unităţi de cazare. Cei care doresc să îşi prelungească sejurul pot afla numele de telefon la care pot face rezervare de pe pagina de internet a Domeniului Schiabil Şureanu (www.schisureanu.ro).

Totuşi, posibilităţile de cazare rămân încă limitate, însă deja au fost concesionate terenuri pentru construirea de cabane şi moteluri, zona urmând să devină cea mai nouă staţiune din ţară, în câţiva ani. Costul unui abonament pe zi este de 75 de lei pentru adulţi şi de 60 de lei pentru copii, pentru o urcare cu teleschiul se achită 5 lei, respectiv 4 lei. Trei urcări costă 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, iar 6 urcări costă 25 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru copii.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Alba, drumul până la pârtiile de schi este accesibil oricărui tip de autovehicul. Pe porţiunea dintre Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu este însă recomandată montarea lanţurilor pentru roţi, deoarece drumul este acoperit cu zăpadă, fiind vorba despre un drum de pământ.

Din Alba Iulia, distanţa până la domeniul schiabil este de aproximativ o sută de kilometri, prin Sebeş şi Şugag, pe DN 67 C, până la Lacul Oaşa, de unde se intră pe un drum judeţean. Există şi variantele de urcare din Cugir sau dinspre Obarşia Lotrului, dar acestea nu sunt recomandate deoarece nu se deszapezesc, spre deosebire de cealaltă variantă care este deszăpezită regulat.

Speranţe la Arieşeni

În cealaltă staţiune de schi din judeţul Alba, la Arieşeni, deocamdată nu se pot practica sporturile de iarnă, deoarece aici zăpada s-a topit în totalitate săptămâna trecută. De ieri a început însă şi aici să ningă, iar temperaturile sunt suficient de mici pentru a menţine stratul de zăpadă. Prognoza arată că va ninge şi în următoarele zile, aşa că există speranţe ca de săptămâna viitoare pârtiile să devină practicabile şi aici.