Zacusca lui Mircea Dinescu

Poetul a prezentat, la Sibiu, cateva produse culinare proprii

Zilele Marii Britanii s-au deschis marti seara, la Sibiu, cu un festival culinar de exceptie, la care vedeta a fost moderatorul Mircea Dinescu. Venit la Sibiu pentru spectacolul „Faust”, regizat de Silviu Purcarete, Mircea Dinescu a fost invitat de britanici la restaurantul „Imparatul Romanilor” din centrul orasului, unde s-a desfasurat un adevarat festival culinar.

Ce-au vrut sa transmita organizatorii: ca traditia culinara a Angliei nu inseamna doar „fish and chips” si ceai. In strada, cavaleri inarmati cu cate-o vanata ori salata pe care le tineau mandri in maini stateau incremeniti pe bulevardul Balcescu. Altii citeau retete, spre amuzamentul trecatorilor. Unii dintre cei mai curajosi, turisti sau localnici, au intrat sa deguste si s-au socotit castigati. Altii au preferat sa ramana afara si sa priveasca imagini din bucataria hotelului transmise pe un ecran.

Ei au putut vedea la lucru opt bucatari romani intrecandu-se in prepararea de bucate romanesti si englezesti. Au gatit pana tarziu, spre noapte. Cel mai bun a fost socotit o femeie, Elena Bozdoc, care va merge la Liverpool in 2008, urmatoarea Capitala Culturala Europeana. Va sta o saptamana, la specializare, in bucataria maestrului Paul Askew.

Spectacol cu pastrama

Vedeta serii a fost insa Mircea Dinescu. „Eu am venit aici cu ocazia spectacolului genial al lui Purcarete si mi-am zis sa dau si eu un spectacol, cu pastrama”, ne-a spus poetul. Presedinte al Academiei de Gastronomie din Romania, Mircea Dinescu a tinut sa se laude cu bucate pregatite de el insusi.

De altfel, pasiunea poetului pentru bucatele traditionale este celebra. Enumera ce a insirat pe fundul de lemn: „Am aici zacusca si pastrama mea de gasca si de rata, toate afumate cu lemn de prun sau de mar, care e dulce, dar putina lume stie. Si am adus trei soiuri de vin, Cabernet, Chardonet demisec si o Feteasca alba seaca”, se lauda Dinescu.

Lumea se inghesuie sa vada, sa guste, sa faca aprecieri: „Mie nu-mi place carnea de gasca de obicei, dar pastrama lui Dinescu a fost delicioasa. Era bine afumata si foarte aromata, cu fel de fel de condimente, fara sa fie prea sarata”, ne-a spus unul dintre ei, Iulia Nagy. Secretele lui Dinescu insa nu le afla oricine.

„Eu am scolarizat trei bucatarese la mine, acolo, le-am invatat ca in Oltenia se mananca simplu. Pastrama stiu sa fac numai eu, sunt niste secrete. M-a intrebat cineva de aici care e secretul, dar i-am spus „Stiti secretul sticlei de Murano?”„, rade Dinescu.

Apoi adauga ca un mare festin a avut loc, deja, inainte de cel de la Imparatul Romanilor: „Mi-a dat primarul din Caransebes telefon, ca un prieten de-al meu a prins un somn de 55 de kile. Si l-am adus, l-am gatit eu, la cuptor, pentru artistii care au jucat in Faust. Au mancat din el 40 de artisti, inclusiv bucatarii, care nici nu stiau ce-i aia”. 

I-a tinut isonul directorul teatrului sibian, Constantin Chiriac, care a adaugat: „Stiti cum era somnul? Nebunie. Purcarete bea sosul din pahar, asa bun era!”, a spus Chiriac.