Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare, companie deţinută de grupul kazah KazMunayGas, are planuri mari pentru activităţile din România. Portul Midia, cele două rafinării şi parteneriatul cu chinezii reprezintă factori importanţi în ecuaţia dezvoltării, a declarat acesta, într-un interviu acordat EVZ
- EVZ: Spuneți-mi, vă rog, ce reprezintă Petromidia pentru KazMunayGas?
- Yedil Utekov: Pentru KazMunayGas (KMG), compania naţională de petrol şi gaze a Kazahstanului, rafinăriile Midia și Petromidia reprezintă inima platformei de dezvoltare a prezenţei în regiunea Mării Negre, dar şi de promovare a produselor obţinute din ţiţeiul extras din Kazahstan, unde KMG deține trei rafinării. Acestea sunt în prezent prinse într-un amplu program de modernizare şi creştere a capacităţilor de procesare. Astfel, acestea vor atinge anul viitor o capacitate totală de procesare de 18,5 milioane tone, carburanţii urmând să atingă normele Euro 4 şi Euro 5. Amplul program este susţinut şi de experienţa şi expertiza specialiştilor din rafinăriile din România, care produc, din 2005, motorină Euro 5 şi benzină Euro 5, din toamna lui 2008. Petromidia este unul dintre cele mai mari active ale companiei KazMunayGas.
- Cât din producția KMG este generată aici în România prin Petromidia?
- Yedil Utekov:- În anul 2007, atunci când KMG a achiziționat Grupul Rompetrol, capacitatea rafinăriei Petromidia era de 3,5 milioane de tone/an. După aceea, am luat decizia strategică de a dezvolta şi implementa un amplu program de modernizare şi de creştere a capacităţii de procesare, dar şi pentru realizarea unor proiecte adiţionale (logistică, petrochimie etc). Programul de modernizare şi de creştere a capacităţii s-a ridicat la circa 400 milioane USD, iar în cadrul acestuia am modernizat 9 unităţi şi am construit alte 5 noi. În final, am atins şi obiectivul propus - 5 milioane de tone/an, în data de 27 decembrie 2014. Am reușit să atingem pragul de 5 milioane de tone producție. Până pe 31 decembrie 2015, capacitatea totală de materii prime procesate a atins 5 milioane şi 50 mii de tone. Pentru anul 2015, când am avut o revizie de amploare – rafinăria a fost închisă pentru 40 zile – am procesat 4,95 milioane tone de materii prime.
- De ce ați ales să achiziționați Petromidia? A fost o gândire strategică de a vă permite să aveți acces la piețele europene?
- Yedil Utekov:- Am avut inițial obiectivul de a ne extinde activitățile cu precădere în Europa. Îmi amintesc că în perioada 2004-2007, s-au luat în considerare mai multe rafinării din Europa, în țări precum Lituania sau Polonia. Din fericire, am ales Rompetrol în 2007. Am ales acest lucru datorită sinergiei. Țițeiul din Kazahstan este transportat prin CPC (Consorțiul de Conducte Caspic), iar acesta ajunge în Marea Neagră prin Novorossiysk. Din Novorossiysk aducem aici țițeiul cu vaporul prin intermediul unei alte companii aparținând KazMunayGas.
- Este mai ușor să rafinați aici și să distribuiți către toate piețele?
- Yedil Utekov:- Da. În principal, toată lumea consideră că KazMunayGas este un producător de țiței. Ideea era să poziţionăm compania nu doar ca un producător de țiței, ci și ca procesator de țiței. Producția în Europa ne aduce valoare adăugată. În acest moment, la nivelul companiei mamă – KMG - s-au pus bazele unui parteneriat strategic de tip joint-venture cu CEFC China, pentru a ne dezvolta următorii pași. Și nu este vorba doar despre rafinărie. Avem 7 companii în Midia: rafinăria, petrochimice, laboratoare, logistică şi aprovizionare cu materie primă, servicii industriale de mentenanţă, management de proiecte industriale, precum şi de dezvoltare tehnică şi tehnologică. Avem planuri de dezvoltare pentru toate aceste companii.
- Deci este vorba despre un parteneriat care vă ajuta să vă extindeți?
- Yedil Utekov:- Da, este un parteneriat. Ne va ajuta să ne extindem activitățile aici, în regiunea Mării Negre. Acesta este principalul motiv, în înțelegerea mea. Este un parteneriat strategic, creat pentru a aduce beneficii ambelor părți.
- Pentru că ei vor folosi țițeiul din Kazahstan?
- Yedil Utekov:- Da. Țițeiul nostru va sta la baza proiectelor de dezvoltare din România şi regiune. De regulă, discutăm despre planuri de afaceri pe o perioadă de 5 ani. Este în regulă să privim cinci ani în viitor, dar trebuie să proiectăm și pentru o perioadă mai lungă. Ne adaptăm în fiecare moment strategiile la situațiile actuale. Situațiile se modifică în lume: prețul petrolului, schimbările politice și evenimentele geopolitice pot cauza schimbări. Ne adaptăm de fiecare dată.
Avem o strategie pentru următorii 10-20 ani. O strategie gândită pe termen scurt, mediu și lung. Pe termen lung, aceasta depinde de joint-venture, dorim să creștem capacitatea rafinăriei. Pe termen scurt și mediu, dorim să susținem afacerea și să realizăm multe activități în regiunea Mării Negre. Sunt anumite influențe din partea UE, sunt schimbări legislative, probabil că se va trece de la standardul EURO5 la EURO6. Am început să ne pregătim și luăm în calcul mai multe opțiuni privind implementarea. Vor fi modificări legislative în sfera emisiilor. Sunt mai multe variabile și ne-am dori să ne pregătim pentru opțiunea A, opțiunea B sau opțiunea C. Nu ne gândim că vom închide rafinăria în câțiva ani. Începând cu anul 2014 am atins niște rezultate foarte bune. Și anul 2015 a fost un an bun, în care am realizat o revizie mare. Începând cu anul 2016, am realizat rezultate excelente pentru mulți indicatori în primele șase luni. În zona rafinăriei, avem mulți indicatori: materia primă procesată, indicatorii de energie, costul de achiziție, randamentul de produse albe. Pentru toți acești indicatori, am anunţat deja faptul că avem rezultate istorice.
- Ca și profit?
- Yedil Utekov:- Și în ceea ce privește profitul, dar și ca indicatori de producție. Am avut cele mai mari realizări în anul 2016, comparând cu date istorice începând din 1979. Una dintre cele mai importante pentru noi o reprezintă materia primă procesată zilnic. În primele șase luni ale anului 2016, am realizat o producție de 15,3 mii de tone pe zi. În anul 2015 a fost de 14,7. Este o diferență foarte mare. Dacă împărțim aceste cifre la 24 ore dintr-o zi, puteți vedea că în această oră de când discutăm, am procesat deja mii de tone. Sunt o mulțime de indicatori, precum indicatori de capacitate, costurile tehnologice pe care le scădem – 0,19; costurile de procesare – 16,7; puțin ajustate de condițiile meteorologice. Putem să comparăm cu ultimii 2-3 ani, când costurile de procesare erau mai mari de 20 dolari pe tonă, undeva în jur de $22-$23 pe tonă. Acum, costurile sunt în preajma valorii de 16 dolari pe tonă. Am realizat ajustări după implementarea programului, în perioada 2012-2014. În anul 2014 am început deja să simţim primele beneficii ale acestuia. Considerând că programul a fost finalizat, trebuie să mergem înainte. Nu putem să ne oprim, trebuie să ne dezvoltăm în continuare. Ca urmare, am creat în anul 2013 un amplu program de dezvoltare, denumit "Transformation". În contextul Grupului, am început programul “Change for Good”. La nivelul rafinăriei noastre, am început programul Delfin, care ne-a ajutat sa realizam economii și beneficii economice de peste 15 milioane de dolari. Pentru 2016, am planificat să realizăm economii de alte $15 milioane. Am atins deja economii de aproximativ $13 milioane la finalul lunii octombrie.
- Ce presupune programul Delfin?
-- Yedil Utekov: În primul rând, programul a fost lansat în 2013 și a presupus schimbarea mentalității colegilor și angajaților noștri. Nu vă puteți imagina cât de mare a fost schimbarea de atitudine a inginerilor noștri din 2013 până acum. Toată lumea se gândește cum poate dezvolta, cum poate îmbunătăți, cum poate reduce costurile și cum poate extinde activitățile; se raportează la ceea ce se petrece în lume. Participă cu competențe diferite și doresc să implementeze know-how-ul lor. Cel mai renumit proiect din cadrul programului Delfin se numește ”Inițiativa costuri scăzute / fără costuri”. Presupune că nu mai cheltuim milioane de dolari pentru anumite proiecte, ci cheltuim valori minime. În estimările noastre, costurile scăzute sunt sub 50 mii de dolari. Aducem beneficii pentru fiecare program separat, prin investiții între $50 mii și $1 milion. Datorită acestui lucru am realizat aceste beneficii în ultimii doi ani.
- Și cum ați făcut ca ei să gândească diferit?
- Yedil Utekov:- S-a schimbat percepţia şi modul de raportare la rafinăria noastră. În trecut, nimănui nu îi păsa de electricitate și de apă. În acest moment, toată lumea se gândește „că este vorba despre salariul meu, dacă voi scădea costurile de producție, atunci compania va realiza economii și la finalul anului cu toții vom primi un bonus”. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2014. A fost o realizare importantă pentru Rafinăria Petromidia. Bonusul nu este atât de important, sunt de părere că satisfacția individuală este mult mai importantă. Am realizat acest progres prin eforturile individuale – asta este ceea ce pot citi pe chipul colegilor mei. Lucrând împreună pentru a aduce cele mai bune rezultate și pentru a obține cele mai mari performanțe, vom fi premiați. Echipa de bază a programului Delfin a avut responsabilitatea de schimbare a mentalității. Echipa de bază este alcătuită din 45 oameni. Însă această echipă are agenți ai schimbării. Ei merg prin rafinărie și discută zilnic cu oamenii. Discută despre indicatorii de performanță, despre problemele de producție, iar în timpul discuțiilor își împărtășesc informațiile, părerile și ideile. În estimările mele de astăzi, am reușit să schimbăm mentalitatea pentru mai mult de 35% din oamenii din Midia începând cu 2013. Practic, toată lumea știe despre programul Delfin și proiectele sale. În același timp, cu ajutorul și suportul agenților de schimbare, distribuim această nouă abordare despre schimbarea completă a mentalității. Bineînțeles că există factori de rezistență, însă după estimările mele, aceștia vor continua să scadă în fiecare an. Generațiile tinere încep să vină…au minți proaspete, pot învăța cu ușurință lucruri noi și nu sunt atât de rezistenți. Generația tânără este mai modernă și mai deschisă. În același timp, toată această tehnologie și toate dispozitivele te pot face puțin mai leneș. Însă sunt anumite avantaje. Dacă ești mai leneș, ai vrea să faci lucrurile fără eforturi mari. Acesta este un punct bun de vedere.
- Continuaţi extinderea şi dezvoltarea activităţilor de pe platforma Petromidia?
- Yedil Utekov:- Da. Suntem un jucător mare pe piața din România și în regiunea Mării Negre, dar nu vrem să ne oprim aici. Cu toții trebuie să fim ambițioși. Viitoarele investiții vor genera noi locuri de muncă, va crește cuantumul taxelor virate. Noi locuri de muncă și noi oportunități. Rompetrol este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul României. În special în zona Dobrogea și în județul Constanța. Este în interesul ambelor părți. Atât pentru statul și economia României, cât și pentru noi. Este important atât pe plan local, cât și pe plan național. Nu doar pentru această zonă. Pe lângă creșterea capacității, ne gândim și la aspectele de mediu. În perioada implementării amplului program, am alocat peste 50 milioane de dolari pentru alinierea la legislația Uniunii Europene. Am modernizat unitatea de cocsare. Suntem primii din România care am construit filtre pentru unitatea de cracare catalitică. Alte rafinării din regiune nu sunt dotate cu astfel de echipamente. Implementăm mai multe proiecte pentru scăderea emisiilor și ne gândim să implementăm câteva tehnologii verzi pentru rafinăria noastră aici: turbine eoliene, poate chiar și panouri solare. Vom face aceste lucruri pentru a scădea consumul, electricitatea și energia. Sunt multe aspecte pe care le discută, zilnic și suntem devotați pentru a le implementa pas cu pas. Capacitatea de tranzit a terminalului petrolier situat la circa 9 kilomentri în largul Mării Negre este de 25 milioane pe an. Din aceasta, noi folosim pentru aprovizionarea cu ţiţei a rafinăriei doar 5 milioane. Putem să ne extindem activitățile, să furnizam servicii și pentru terți. Sunt de asemenea multe activități în zona Midia. Pe viitor, avem planuri mari pentru a ne dezvolta activitățile în Portul Midia, să reorganizăm portul ca un hub energetic în regiunea Mării Negre. Sunt multe oportunități.
„Vom lua noi măsuri de siguranță la Petromidia”
- Care este situaţia rafinărei, după evenimentul de la finele lunii august?
- Yedil Utekov:- A fost o perioadă grea pentru noi, a fost multă presiune. A fost important pentru noi să identificăm toate consecințele acestui incident, să realizăm reparațiile acestei zone și să repornim rafinăria. Incidentul nu a avut un impact atat de mare asupra instalaţiilor, a fost un incendiu care a afectat câteva cabluri și conducte. În trei săptămâni, am realizat toate reparațiile și am repus în funcţiune unităţile de producţie în septembrie. După o săptămână, am atins capacitatea proiectată, iar în acest moment lucrăm la capacitate întreagă. În luna octombrie, am fost foarte aproape de recordul istoric în ceea ce privește procesarea de materii prime.
- Deci practic ați repornit instalația în doar trei săptămâni. Cât de mari au fost costurile de reparație și repornire?
- De obicei, pentru rafinării mari precum Midia, costurile de reparații și întreținere sunt mari. Au fost câteva milioane de dolari, însă nu pot să vă furnizez detalii în acest moment. Trebuie să ţineţi cont că aveam în program încă de la începutul anului o reducere a activităţii de producţie a rafinăriei în această toamnă, pentru realizarea unor lucrări de modernizare şi mentenanţă. Erau planificate pentru luna septembrie, în funcție de cererea de pe piață. Pe fondul acestui incendiu, am decis să mutăm toate aceste lucrări de încetinire și închidere a activității în luna august. În această scurtă perioadă, am mobilizat toți antreprenorii principali și subcontractorii. Am reușit, iar acest lucru a fost posibil datorită colaborării bune dintre companiile noastre: rafinăria noastră, Rominserv, divizia de Supply Chain, Trading, Downstream. Ne raportăm la multe companii. Am avut nevoie să reconsiderăm și ajustăm planurile noastre și le-am reușit prin eforturi comune.
- Acest lucru este probabil și o validare a flexibilității dumneavoastră?
- Da, suntem flexibili. Deja dezvoltăm câteva acțiuni pentru a îmbunătăți și optimiza câteva zone pentru motive de siguranță în muncă. Poate că trebuie să implementăm noi unelte de siguranță, să luăm noi măsuri de siguranță. Ne uităm cu atenție la acest incident și nu dorim să se repete în viitor. La nivelul Grupului și la nivelul conducerii companiei, sprijinim familiile celor implicați în incident. Am stabilit contacte cu membrii familiei și am oferit ajutorul companiei, nu doar din punct de vedere financiar, ci am vrut să arătăm familiilor că nu sunt singure. Colegii noștri sunt în contact cu familiile și le ajută. De asemenea, considerăm să angajăm generațiile tinere ale familiilor, care acum sunt studenți, dacă vor dori să lucreze cu noi. Angajamentul nostru moral este primordial pentru ei.
CV
> Vârsta: 40 de ani
> În 2001, a absolvit cursurile de Inginerie în chimia resurselor naturale şi a hidrocarburilor, ale Universităţii Tehnice de stat din Astrahan (Rusia). > Lucrează în cadrul Rompetrol Group din aprilie 2010, când a preluat funcţia de director general adjunct la Rompetrol Petrochemicals, pe care a deţinut-o până în decembrie 2012.
> Ulterior, din ianuarie 2013 şi până în iunie 2014, a ocupat fotoliul de director general adjunct la Rompetrol Rafinare, de unde a avansat la funcţia de General Manager, pe care o deţine şi acum. În paralel, a preluat şi conducerea Rompetrol Petrochemicals.
> Până să lucreze la Rompetrol, a activat în companii precum rafinăria Atyrau din Kazahstan sau Agip KCO, care se ocupa de explorarea şi dezvoltarea zăcământului Kashagan.