Editorial WSJ. Priveliștea cu Donald Trump coborând în grabă de pe o scenă de campanie, cu obrazul mânjit de sânge în urma unei tentative de asasinat, este cel mai tulburător șoc din ultimii ani pentru un public american deja stresat de o serie de schimbări amenințătoare în politică.
Datele atacului asupra lui Trump la un eveniment de campanie din Butler, Pennsylvania, sunt neclare, Trump a indicat că a fost nevătămat, cu excepția unui glonț care i-a străpuns partea superioară a urechii drepte. Dar focurile de armă îndreptate împotriva unui fost și potențial viitor președinte au amplificat sentimentul multor americani că alegerile prezidențiale din acest an se îndreaptă spre un final urât.
O națiune abia îndepărtată de finalul violent al alegerilor din 2020, care a inclus mai multe decese legate de revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, a fost de atunci zdruncinată de o cascadă de zguduiri ale sistemului. Un președinte al Camerei Reprezentanților a fost înlăturat. Un fost președinte, Trump, inculpat de patru ori pentru acuzații penale, la un pas de a obține aprobarea partidului pentru a recuceri Casa Albă. O dezbatere prezidențială care a avut loc în urmă cu doar două săptămâni și care l-a găsit pe comandantul suprem, Joe Biden, compromis în mod semnificativ în ceea ce privește capacitatea sa de a-și exprima gândurile și de a-și aminti cuvintele.
Acum, America se confruntă cu constatarea că violența politică a lovit într-un moment în care națiunea este pe punctul de a-și decide următorul președinte.
În timp ce motivele atacatorului lui Trump sunt necunoscute - oficialii spun că acesta este mort - o întrebare imediată este dacă liderii politici au creat ei înșiși aprinderea acestui incident și a altora prin alimentarea polarizării politice și dacă vor lua măsuri pentru a calma apele. Dezbaterea civică a națiunii, denumită acum în mod obișnuit luptă politică, a condus țara la noi niveluri de neîncredere partizană, aproape două treimi din fiecare partid crezând că cei din celălalt partid sunt imorali, necinstiți și închiși la minte, a constatat Pew Research Center. (...)
Trump însuși folosește în mod obișnuit o retorică exagerată și uneori violentă pentru a genera furie împotriva lui Biden și pentru a-și întări loialitatea în rândul susținătorilor săi. El a avertizat cu privire la "potențiala moarte și distrugere" în cazul în care ar fi acuzat de infracțiuni și a sugerat că ar fi justificat să își urmărească în justiție adversarii politici dacă ar reveni la putere. El și-a numit mult timp susținătorii "patrioți", ca și cum adversarii săi nu ar fi.
Americanii aproape că s-au obișnuit cu hiperbolele afirmațiilor sale conform cărora "comuniștii cu părul roz" preiau școlile și că politica sa mai dură privind frontierele este necesară "pentru a ține comuniștii, marxiștii și socialiștii străini, care urăsc creștinii, departe de America". Pus sub acuzare pentru acțiunile sale menite să păstreze puterea după alegerile din 2020, Trump a refuzat, în cadrul dezbaterii prezidențiale de luna trecută, să spună fără echivoc că va accepta rezultatele următoarelor alegeri.
Unii republicani spun că retorica democrată este de vină. Senatorul J.D. Vance din Ohio, o potențială alegere pentru a fi contracandidatul lui Trump la vicepreședinție, l-a învinuit pe președintele Biden pentru incidentul armat de sâmbătă. "Premisa centrală a campaniei lui Biden este că președintele Donald Trump este un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preț", a scris el pe platforma de social media X. "Această retorică a condus direct la tentativa de asasinat a președintelui Trump".
Pericolul diviziunilor este evident. Americanii nu trebuie să ajungă la 1968, anul în care Robert F. Kennedy, pe atunci candidat la președinție, și Martin Luther King Jr. au fost uciși, pentru a găsi exemple de violență politică.
La sfârșitul anului 2018, chiar înainte de alegerile intermediare din acel an, un bărbat din Florida a trimis prin poștă bombe artizanale unor critici proeminenți ai președintelui Trump de atunci, printre care fostul președinte Barack Obama, Hillary Clinton, senatorul Kamala Harris și alții. Doi ani mai târziu, șase bărbați au fost arestați pentru că plănuiau să o răpească pe guvernatoarea democrată din Michigan, Gretchen Whitmer, și să o judece pentru trădare înainte de alegerile prezidențiale din acel an.
Poliția Capitoliului a urmărit o creștere a amenințărilor la adresa membrilor Congresului. În 2017, un bărbat înarmat care l-a criticat pe președintele Trump de atunci și politicile Partidului Republican a deschis focul asupra congresmenilor republicani la un antrenament de baseball, împușcând patru persoane și lăsându-l în stare critică pe reprezentantul republican Steve Scalise din Louisiana.
După un atac asupra soțului fostei președinte a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi în 2022, poliția Capitoliului a sporit măsurile de securitate pentru conducerea Congresului, invocând "climatul politic controversat".
Judecătorii și procurorii au fost, de asemenea, vizați. Începând din 2021, amenințările la adresa judecătorilor federali s-au dublat, ajungând la 457 în anul fiscal care s-a încheiat în septembrie 2023, potrivit U.S. Marshals Service. În 2022, un bărbat din California a fost arestat în fața casei judecătorului Brett Kavanaugh cu o valiză și un rucsac care conțineau un pistol și muniție, împreună cu o rangă și bandă adezivă, potrivit înregistrărilor judiciare.
O mulțime de sondaje arată că americanii se declară descurajați de cursul recent al politicii. În sondajele Pew, două treimi spun că politica îi exasperează, iar aproape nouă din zece persoane spun că republicanii și democrații sunt mai interesați să se certe între ei decât să rezolve problemele. Perspectiva violenței politice îi va lăsa cu siguranță pe americani și mai descurajați.
"Cred că mulți oameni vor doar să se întoarcă acolo unde am fost", a declarat Bill Bailey, un susținător al lui Trump în vârstă de 62 de ani din Grand Haven, Michigan, care vindea produse în apropierea mitingului lui Trump de sâmbătă, citând o perioadă în care inflația și prețul benzinei erau mai mici. "Oamenii vor să revină la normalitate în viața lor. A fost o nebunie în ultimii opt ani".
Blakeley, specialist în montat faianță, a spus că ceea ce i-a dat speranță în acest moment tensionat este faptul că el crede că americanii sunt cei mai rezistenți oameni de pe pământ. "Mâine este o altă zi", a spus el. "Și luni, voi continua să pun faianță.". Editorial WSJ