WikiLeaks: Moscova a înarmat Osetia de Sud şi a provocat Georgia înainte de războiul din 2008

Telegramele trimise la Washington de ambasadorul SUA la Tbilisi, John Teft, şi dezvăluite de site-ul WikiLeaks şi de publicaţia The Guardian, spun că Moscova a înarmat regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, în timp ce a organizat mai multe acţiuni secrete pentru a submina şi provoca Georgia, cu puţin timp înainte de războiul din Caucaz, din vara lui 2008.

Depeşele diplomatului american par astfel să susţină în parte poziţia liderului georgian pro-american, Mihail Saakaşvili, care a insistat că Rusia este vinovată pentru războiul care a speriat Europa în urmă cu doi ani şi jumătate.

În documentele trimise în vara lui 2007, Teft indică spre o lungă serie de acţiuni în spatele cărora s-ar afla Rusia: un atac cu rachete asupra defileului Kodori, o zonă controlată în acel moment de Tbilisi, un atac cu bombă asupra unei maşini a poliţiei georgiene şi un complot pentru uciderea unui lider al opoziţiei.

Ambasadorul spune totodată că Moscova oferea sprijin direct celor două regiuni separatiste (a căror independenţă urma să o recunoască după războiul din 2008). Acesta consta în: echipament militar şi arme, inclusiv rachete Grad pentru Osetia de Sud, bani pentru plata salariilor poliţiei şi a funcţionarilor civili din administraţia lui Eduard Kokoiti, liderul osetin, acordarea de paşapoarte pentru locuitorii regiunii separatiste.

De fapt, În Osetia de Sud, "mulţi ministri de facto ai cabinetului şi consilieri ai lui Kokoiti sunt oficiali ruşi, în cele mai multe cazuri presupuşi a fi membri ai FSB", scria ambasadorul american în depeşa trimisă la Washington.

Scopul Rusiei, în viziunea SUA

O altă acţiune a Moscovei, organizată de serviciile secrete, a fost campania de dezinformare care încerca să inducă ideea că Saakaşvili suferă de paranoia, spun documentele diplomatului american.

În opinia emisarului SUA, scopul Kremlinului era nu numai acela de a-l înlătura de la putere pe Saakaşvili, ci şi de a îndepărta Georgia de la cursul euroatlantic. Concret, potrivit lui Teft, Moscova dorea "să provoace conducerea georgiană la o reacţie pripită, care să separe Georgia de Vest".

Tocmai din acest motiv, Casa Albă încearcă să îl tempereze pe liderul georgian. Într-o întâlnire care a avut loc la Paris în iunie 2007, ambasadorul SUA la Moscova din acel moment, William Burns, l-a sfătuit pe Saakaşvili "să evite antagonizarea acestora (a ruşilor)".

În urma războiului izbucnit în vara lui 2008, Georgia şi Rusia s-au învinuit reciproc. În vreme ce Moscova a subliniat că tancurile georgiene au intervenit pentru a prelua controlul asupra Osetiei de Sud (provocând reacţia Rusiei care nu ar fi dorit decât să-şi protejeze cetăţenii), Saakaşvili a susţinut că a fost forţat să acţioneze din cauza provocărilor repetate ale Rusiei, care finanţa şi înarma cele două regiuni separatiste, în timp ce sabota dialogul acestora cu Tbilisi-ul.    Un moment potrivit? Dezvăluirile WikiLeaks vin chiar în momentul în care la Astana are loc summitul OSCE pe agenda căruia se află conflictele din fostul spaţiu sovietic, inclusiv cel georgian. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, ieri, că Moscova nu susţine formularea din documentele finale ale summitului OSCE care fac referire la "conflictul din Georgia", aşa cum ar dori liderii occidentali. Şeful diplomaţiei ruse a afirmat că participarea Abhaziei şi Osetiei de Sud la negocierile de la Viena, ca părţi cu drepturi depline, confirmă statutul lor de state independente. Surse: WikiLeaks, The Guardian Citeşte şi celelalte telegrame despre Rusia: Depeşele SUA dezvăluie un "stat mafiot" rus al lui Vladimir Putin