Două telegrame diplomatice americane obţinute de WikiLeaks şi publicate de kamikazeonline.ro relevă îngrijorarea fostului ambasador al Turciei la Bucureşti, Ahmet Okcun, cu privire la infiltrarea extremismului religios în comunitatea turcă din România. În discuţiile cu diplomaţii americani, Okcun argumentează că Turcia furnizează milioane de dolari comunităţii turce şi tătare şi se plânge de faptul că ţările arabe, printre care Arabia Saudită, finanţează cu şi mai mulţi bani comunitatea musulmană din România. La mijloc, sub presiunile Turciei şi Arabiei Saudite, se află liderul comunităţii musulmane, muftiul Iusuf Murat. Acesta povesteşte diplomaţilor americani că un viceconsul al ambasadei saudite la Bucureşti l-a criticat pentru că nu a incitat comunitatea musulmană să protesteze faţă de publicarea caricaturilor cu Mahomed.
Două telegrame din anul 2006, care conţin discuţiile purtate de diplomaţii americani de la Bucureşti cu fostul ambasador turc, Ahmet Okcun, şi cu liderul comunităţii musulmane din România, Iusuf Murat, oferă câteva informaţii despre lupta pentru controlul comunităţii musulmane din ţara noastră şi trag un semnal de alarmă privind apariţia extremismului religios.
Una dintre nemulțumirile fostului ambasador turc vizează proiectele prin care ambasada SUA încearcă să se apropie de comunitatea turcă din România. Okcun argumentează că activităţile derulate de ambasada americană în regiunea Dobrogea (unde se află baza militară a SUA) neliniştesc comunitatea turcă din zonă şi ar putea submina eforturile sale de promovare a unui Islam „în stil turcesc” şi de combatere a extremismului. O luptă deja pierdută?
În acest context, el trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul extremist. „Extremismul islamic încearcă să se infiltreze în comunităţile mele”, spune Okcun, potrivit telegramei diplomatice americane din 2006. „Încerc să contraatac şi să promovez un Islam aşa cum îl înţelege Turcia. Am avut succes, dar e posibil să port o luptă deja pierdută”, spune fostul ambasador turc.
El continuă pentru a spune că fundamentaliştii au prea mulţi bani şi sunt atrăgători pentru generaţiile mai tinere. Potrivit lui Okcun, în 2006, în România erau 50 de imami recunoscuţi oficial, numărul lor neoficial era însă mult mai mare. Extremiştii, spune Okcun, îi cumpără pe imami unul după celălalt. În vreme ce în Bucureşti există oficial doar o moschee, alte 17 operează în mod neoficial. Fundamentaliştii au construit orfelinate şi şcoli, iar copiii care vin la aceste şcoli sunt practic „cumpăraţi” de la părinţi. O altă ameninţare externă este, în opinia fostului ambasador, activitatea PKK, care „strânge bani cu forţa” de la comunitatea turcă din România. Prea puţine proteste faţă de caricaturile lui Mahomed
Despre comunitatea musulmană din România (care are peste 100.000 de membri) vorbeşte şi liderul ei, muftiul Iusuf Murat, într-o discuţie cu diplomaţii americani. Aparent, acesta se află atât sub presiunea Turciei cât şi a Arabiei Saudite.
Muftiul relatează că în timpul unei vizite la ambasada Arabiei Saudite, în martie 2006, un viceconsul saudit l-a criticat pentru că a rămas „prea calm” după publicarea caricaturilor cu Mahomed în Danemarca şi în alte ţări, în toamna lui 2005. Viceconsulul saudit i-a spus muftiului că, în loc să fie reţinut şi să ceară comunităţii să stea calmă, ar fi trebuit să incite comunitatea pentru a fi mai activă în protestele faţă de publicarea caricaturilor. Ambasadorul saudit i-a mai spus muftiului, potrivit acestuia din urmă, că „fundaţiile saudite” sunt nemulţumite de activităţile sale.
Despre interesul Arabiei Saudite în comunitatea musulmană din România vorbeşte şi fostul ambasador al Turciei, în tr-o altă discuţie cu ambasadorul SUA. Okcun subliniază că guvernul de la Ankara finanţează cu milioane de dolari moscheele şi asociaţiile comunităţilor turce şi tătare din România. El se plânge totodată că ţările arabe, precum Arabia Saudită, pompează sume şi mai mari în comunitatea musulmană din România.