WikiLeaks: China surprinde lumea printr-o diplomaţie tot mai agresivă

Politica externă a Chinei promovată într-o manieră din ce în ce mai agresivă va înstrăina în final regimul comunist de "statele prietene" din diferite colţuri ale lumii, a avertizat ambasadorul american la Beijing într-o telegramă adresată Departamentului de Stat în luna februarie, dezvăluie cotidianul britanic The Guardian.

Cei mai nemulţumiţi de noua abordare a relaţiilor externe chineze sunt diplomaţii europeni, a subliniat ambasasorul John Hunstman, menţionând însă şi revolta unor ţări precum India şi Japonia în faţa diplomaţiei provocatoare de la Beijing.

Telegrama semnată de ambasasorul John Hunstman a fost adresată superiorilor săi de la Washington. Documentul face parte din seria de dezvăluiri făcute de site-ul WikiLeaks.

"Numeroase ţări din lumea a treia ni s-au plâns, de asemenea, că gestionarea relaţiilor cu China a devenit tot mai dificilă în ultima perioadă", a precizat ambasadorul american, explicând apoi că mai multe state africane au denunţat presiunile Beijingului asupra lor pentru a permite accesul companiilor chineze pe piaţa exploatării de resurse naturale în schimbul ajutoarelor, de diferite forme, pe care China le-ar fi oferit în schimb respectivelor ţări.

Exemplele lui Huntsman nu se opresc însă aici. Un diplomat britanic i-a mai mărturisit că delegaţia chineză care a participat la summitul de la Copenhaga dedicat problemei încălzirii globale a şocat prin comportamentul nepoliticos şi arogant încât reprezentanţii Marii Britanii şi Franţei au fost nevoiţi să semnaleze oficial problema organizatorilor.

La rândul său, ambasadorul Indiei la Beijing a recomandat guvernului de la New Delhi o cooperare mai strânsă cu Statele Unite din cauza "abordării mai agresive" pe care China o manifestă în relaţiile externe. Un oficial de la Tokyo a făcut, de asemenea, referire la provocările pazei de coaste şi marinei militare chineze în Marea Chinei de Est, care au culminat în urmă cu câteva luni cu incidentul în care căpitanul unui vaz chinez a fost reţinut de autorităţile nipone după ce s-a ciocnit deliberat cu o navă japoneză.

Norvegia a denunţat la rândul său reacţia dură a Chinei după ce Premierul Nobel pentru Pace a fost decernat disidentului chinez Liu Xiaobo. "China nu va juca niciodată un rol global dacă îşi tratează partenerii comerciali într-o manieră atât de necorespunzătoare", s-a exprimat diplomatic un reprezentant al Marocului, citat în telegrama ambasadorului american. Google, atacat la ordin

Alte depeşe trimise de diplomaţii americani acreditaţi la Beijing şi dezăluite de WikiLeaks vorbesc despre atacurile asupra motorului de căutare Google care au determinat site-ul să îşi întrerupă operaţiunile în China în ianuarie 2010. La originea ultimului astfel de atac s-ar fi aflat un oficial chinez de rang înalt, se arată într-o astfel de telegramă.

Politicianul comunist ar fi cerut în mod expres blocarea site-ului după ce şi-a tastat numele pe Google şi a fost surprins să găsească numeroase articole în care acesta era aspru criticat. Imediat, se mai arată în telegramă, guvernul chinez a cerut principalelor trei companii de telecomunicaţii din ţară să înceteze orice relaţie comercială cu Google.

Citiţi mai multe despre cazul WikiLeaks