WhatsApp aduce schimbări uriașe la utilizarea aplicației. Foarte mulți utilizatori, afectați

WhatsApp aduce schimbări uriașe la utilizarea aplicației. Foarte mulți utilizatori, afectați WhatsApp a adus noi modificări aplicației. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Gigantul social media Meta aduce schimbări la utilizarea uneia dintre platformele de socializare pe care le deține. Cei care vor beneficia de schimbările aduse sunt utilizatorii WhatsApp din Europa.

WhatsApp aduce schimbări la utilizarea aplicației. Sunt vizați utilizatorii din Europa

WhatsApp a redus vârsta minimă necesară pentru utilizarea platformei în Europa de la 16 la 13 ani, ceea ce a provocat critici din partea apărătorilor drepturilor copiilor.

Noua restricție de vârstă a intrat în vigoare joi în Uniunea Europeană. Noua vârstă minimă de 13 ani a fost anunțată și pentru utilizatorii din Regatul Unit în luna februarie.

Serviciul de mesagerie - pe care Meta(META) l-a achiziționat în urmă cu un deceniu - precizează pe site-ul său că modificările asigură "o cerință de vârstă minimă consistentă pentru WhatsApp la nivel global".

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, reducerea limitei de vârstă a stârnit critici din partea apărătorilor drepturilor copiilor din Marea Britanie, care susțin că aceasta îi expune și mai mult pe tineri la o serie de prejudicii online bine documentate.

Un purtător de cuvânt al WhatsApp a declarat vineri pentru CNN:

„Oferim tuturor utilizatorilor opțiuni pentru a controla cine îi poate adăuga la grupuri și, prima dată când primiți un mesaj de la un număr necunoscut, vă oferim opțiunea de a bloca și de a raporta contul”.

WhatsApp a declarat că ajustarea limitei de vârstă este în general în conformitate cu legislația majorității țărilor și a fost implementată corespunzător. Directorul strategiei de siguranță online de la Ofcom din Marea Britanie a subliniat că autoritatea "nu va ezita" să sancționeze companiile de social media care nu respectă directivele sale, atunci când va avea competența de a acționa.

Aplicație, WhatsApp

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Se pregătesc măsuri de siguranță pentru utilizatori

Directorul pentru strategia de siguranță online al Ofcom (n.r. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor din Marea Britanie), Mark Bunting, a declarat că:

„Așadar, când puterile noastre vor intra în vigoare anul viitor, le vom putea trage la răspundere”, a spus el. „Dacă nu efectuează acești pași în acel moment, și nu ne pot demonstra că iau măsuri alternative care sunt eficiente pentru a menține copiii în siguranță, atunci vom putea investiga. Avem puterea să îi direcționăm să facă schimbări, dacă credem că este necesar să le facă. Dacă nu respectă aceste instrucțiuni, avem competențe de a percepe amenzi – și nu vom ezita să facem asta – dacă nu există altă modalitate de a aduce schimbarea care credem că este necesară.”, a mai adăugat el.

WhatsApp nu va implementa însă măsurile de siguranță ale platformei Instagram

Săptămâna aceasta compania Meta, care deține Facebook, WhatsApp și Instagram a anunțat că implementează noi instrumente pentru a proteja tinerii și pentru a combate șantajul sexual. Printre schimbările anunțate pe platformă se numără și funcția de blurare a imaginilor care conțin nuditate trimise prin intermediul mesajelor directe.

Meta, compania care deține și Facebook și WhatsApp, a precizat că funcția de estompare a nuditații nu va fi adăugată la mesajele trimise pe aceste platforme.

Instagram a declarat că escrocii folosesc adesea mesajele directe pentru a cere „imagini intime”. Noua funcție de protecție va fi testată în curând și are scopul de a încuraja „oamenii să se gândească de două ori înainte de a trimite imagini nud”.

„Caracteristica este concepută nu doar pentru a proteja oamenii de a vedea nuditate nedorită în mesajele lor DM, ci și pentru a-i proteja de escrocii care pot trimite imagini nud pentru a-i păcăli pe oameni să trimită în schimb propriile imagini”, a precizat Instagram, conform ABC News.

Instagram a declarat că lucrează la o tehnologie care să ajute la identificarea conturilor care ar putea fi potențial implicate în escrocherii de șansaj sexual. Totodată, pentru a-i împiedica pe infractori să contacteze persoanele vulnerabile, în speță tinerii, Instagram nu va afișa butonul „mesaj” de pe profilul unui adolescent pentru conturile cu potențial pericol, chiar dacă se urmăresc deja reciproc, și testează noi modalități de a ascunde adolescenții de aceste conturi.