Capitala are soluţii pentru timp liber astăzi şi mâine: dacă plouă, mergeţi la teatru sau la film, dacă nu - petreceţi la concerte în aer liber.
Două premiere la teatru, multe filme româneşti, un festival cântat la acordeon, o petrecere de cartier, cu jazz şi marionete, şi o petrecere nemţească în centru, cu rock, cârnaţi şi sute de litri de bere la halbă. Ultimul weekend al lunii septembrie e foarte aglomerat în oferte de timp liber, în ciuda vântului şi-a ploii probabile.
Amatorii de spectacole sunt aşteptaţi diseară la Teatrul Naţional, dar şi în Fabrica, iar pasionaţii de filme îşi pot lua bilet la cel mai nou cinematograf deschis în Capitală - Eurocinema, unde rulează scurtmetraje româneş ti. Cine vrea să cânte împreună cu Iris să treacă, mâine, pe la Masca, din Militari, iar cei care n-au nimic împotriva berii germane să-şi facă drum prin Piaţa Revoluţiei. Bucureştiul vine cu câte o idee pentru fiecare! „Încă-i bine!“, haz de necaz
A început stagiunea de toamnă, ies la interval şi premierele de la teatrele bucureştene, de stat sau independente. Ziua de azi vine cu două propuneri: „Încă-i bine!“, de Rodica Popescu-Bitănescu, la Teatrul Naţional Bucureşti, şi „C’est pas une chanson d’amour“, de Carmen Lidia Vidu, în Club Fabrica. Ambele spectacole au premiera în această seară. Şi dacă primul promite să umple sălile de la TNB multe stagiuni de acum înainte, cel de-al doilea va avea numai zece reprezentaţii în clubul de pe Strada 11 Iunie.
După debutul de succes în dramaturgie, cu spectacolul „Cinci femei de tranziţie“, Rodica Popescu-Bitănescu, interpretă şi regizoare, mai face o incursiune în cotidian, cum ştie ea mai bine: cu vervă şi haz. Subiectele atinse de dialogurile din piesă - succesul agramaţilor în afaceri, stupiditatea emisiunilor de televiziune, dependenţa de calculator, mediocritatea clasei politice şi hrana ecologică. Distribuţia - Rodica Popescu-Bitănescu, Cezara Dafinescu, Eugenia Maci, Ecaterina Nazare, Oana Vânătoru, Andrei Duban şi Eduard Adam. Premiera este programată pentru ora 19.00, la Sala 99. Durează o oră şi 40 minute, fără pauză, iar preţul unui bilet este de 23 de lei. Comedia „Încă-i bine!“ e rezervată, spune autoarea, publicului vesel şi deştept. Despre Bucureşti, în Fabrica „Vineri seară merg să dansez. Mă îmbrac frumos şi merg să văd cum se dansează-n Bucureşti, mă sărut chickon- chick ca Elena Ceauşescu (...). Sâmbătă seară nu ies. Sunt cuminte şi curată pentru slujba de duminică dimineaţă de la Biserica Stavropoleos. Seara mănânc bine şi luni mă trezesc tot în Bucureşti, deşi l-aş schimba oricând cu Londra.“ Aşa sună teasingul pentru „C’est pas une chanson d’amour“, regizat de tânăra Carmen Lidia Vidu, spectacolul despre sunetul şi imaginea Capitalei realizat în cadrul Festivalului „Temps d’images 2008“. Piesa, jucată de actorii Marius Manole, Florentina Ţilea, Istvan Teglas şi Paul Dunca, se poate vedea în Fabrica de la ora 21.30, iar biletul costă 10 lei - redus, 20 de lei, preţ întreg. Spectacolul produs de Asociaţia ArtLink va fi precedat de proiecţii cu Fredo & Pidjin. După cele 55 de minute de teatru şi aplauzele de final, publicul se poate delecta cu Mesquins, DJ Logan, DJ D (Yann Leblay).
CONCERTE
Muzică live şi bere nemţească
Cine nu merge la teatru are undă verde la muzici de tot felul, în sală sau în aer liber. Astfel, la Teatrul Masca se ţine „Sărbătoarea Cartierului“, cu jazz şi rock, iar la Green Hours se ascultă „Sentimento Brasil“, diseară, de la ora 20.00. Festivalul organizat de Masca are în desfăşurător, pe lângă jonglerii şi statui vivante, multă muzică bună. Diseară, de la ora 18.00, vin la microfon băieţii din trupa Taxi şi Mircea Tiberian. Mâine, după ora 16.00, scena rămâne în seama Cvartetului Arpeggione şi a trupei Iris, căreia li se va alătura artista Felicia Filip. În aer liber se petrece şi la German Fest 2008, până duminică noapte. Diseară, în Piaţa Revoluţiei, cântă Jukebox, iar mâine - 13 Band. Recitalurile vor fi garnisite cu preparate calde şi reci - raţă/ciolan cu varză călită, pastramă de miel cu mămăliguţă, frigărui din piept de pui sau ruladă de ied şi cârnaţi cu muştar - şi multe butoaie cu bere.
Sfârşitul de săptămână aduce rock, grunge şi psihedelic, de astă dată în sală, la Teatrul Metropolis: Tep Zepi îşi lansează diseară, de la ora 21.00, un EP pe vinil. Cei doi ani de la aniversarea trupei vor fi sărbătoriţi cu două ore de cântări live. Ritmuri live vor fi şi la ArCuB (până duminică inclusiv, de la ora 19.00), la Festivalul „Nopţi Albe la Acordeon“. Maria Tănase şi Charlie Chaplin vor acompania show-urile printr-o serie de proiecţii video. Invitaţi să cânte la acordeon şi alte instrumente „prietene“ sunt Emy Drăgoi, Patrick Quichaud, Trio Ricardo Steuer Herz, Cornelia Catanga, Jean Mocanu, Jean De Meaux şi Emilian Ionuţ.
FILM
Scurtmetraje de weekend la Eurocinema Cinematograful care le va alina nostalgicilor dorul de E-Uranus s-a deschis joi seara. Eurocinema, din sediul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română (Strada Johann Gutenberg, vizavi de Sala Izvor a Teatrului Bulandra), a debutat în faţa a peste 100 de oameni cu două filme pe care nu le-aţi văzut încă în cinematografele româneşti: „La drumul mare“, al lui Gabriel Sârbu, şi „Elevator“, al lui George Dorobanţu. Intrarea a fost liberă, şi de acest lucru s-au bucurat critici de film, cineaşti, ziarişti de specialitate, studenţi, scenarişti şi amatori de film bun şi neconvenţional, produs la noi.
Astăzi şi mâine, de la ora 18.00, vă puteţi face o idee despre ce înseamnă noul val de film românesc, odată cu vizionarea calupului de cinci scurtmetraje, programat pentru săptămâna aceasta. În cea mai frumoasă sală de proiecţii din Bucureşti puteţi revedea „La drumul mare“, în regia lui Gabriel Sârbu, ori „Zapping“, a lui Cristi Mungiu. Şi dacă tot e vorba despre film, la Institutul Francez din Bucureşti, aveţi posibilitatea, până pe 2 octombrie, să vedeţi filmul despre satul Clejani, „Azi eram frumoasă, jună“, regizat de Alexandra Gulea, după un scenariu propriu. Şi dacă vă este frică de vârcolaci, tot acolo vedeţi „Graţian“ (1995) - povestea lui Graţian Florea, priculici de lup din satul bihorean Izbuc -, în regia lui Thomas Ciulei. (Andreea Ciupercă)