W Ghepardul, cel mai rapid animal din lume. Secretele acestui animal fabulos

W Ghepardul, cel mai rapid animal din lume. Secretele acestui animal fabulos

Ghepardul este considerat cel mai rapid animal terestru, datorită vitezei fabuloase pe care o poate prinde

Acest animal este capabil să atingă în numai trei secunde viteza de 110 Km/oră cupând concur cu cele mai rapide autoturisme de viteză din lume.

La acest record contribuie şi faptul că, spre deosebire de restul felidelor, ghepardul are ghearele neretractile.

Datorită vitezei pe care ghepardul o poate atinge, un grup de medici și biologi din Marea Britanie s-au gângit că acest lucru ar putea să îi ajute la descoperirea posibilității de a găsi un mijloc prin care să vindece diferite forme de paralizie la oameni.

Inregistrările video ale cercetătorilor vor da naștere unui model computerizat, care va separa virtual fiecare mușchi din trupul ghepardului, ca să afle cum rezistă la presiuni.

Respirația lor crește foarte mult în timpul alergării după o pradă, de la 60 resp/minut până la 150 resp/minut, iar temperatura crește chiar și până la 41 de grade Celsius.

Specialiști în domeniu afirmă că secretul vitezei acestui animal ar fi faptul că are picioarele lungi și foarte flexibile, echilibru şi direcţie precisă datorită cozii folosite pe post de cârmă.

Cu toate avantajele pe care ce are datorită vitezei sale, ghepardul a fost vânat excesiv de oameni în ultima sută de ani. În prezent, ghepardul a dispărut din peste 20 de țări. Doar în Africa au fost create mai multe rezervații naturale care au fost populate cu gheparzi într-un program de protejare a speciei.

O caracteristică a gheparzilor este că femelele trăiesc separate de masculi. Masculii și femelele se întâlnesc doar pentru a se împerechea.

După  naștere femela se va ocupa de creșterea puilor în urmatoarele 18 luni, timp în care îi va hrăni și îi va învăța să vâneze.

Din păcate, doar 10 până la 30% dintre pui supraviețuiesc până la vârsta de 3 luni din cauză că alte animale îi vânează. După ce puii ajung la vârsta de șase luni, mama lor vânează animale mici pentru puii ei, pe care le ține în viață dar pe care le folosește pentru ca puii să învețe să vâneze.

Aceste animale carnivore pot trai între 9 și 12 ani în sălbăticie, iar în captivitate pot trăi și mai mult, chiar și până la vârsta de 15 ani.

 

Ne puteți urmări și pe Google News