Florinela Georgescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a vorbit despre cum va fi vremea în această iarnă și la ce temperaturi trebuie să ne așteptăm. Deși e devreme să vorbim despre o prognoză exactă, datele inițiale arată că vom avea parte de o iarnă cu destule probleme termice.
Potrivit directoarei ANM, deși este o estimare timpurie, toate centrele mari ale lumii încep în această perioadă, să publice estimările meteo pentru această iarnă.
Cum va fi vremea în această iarnă
În acest sezon de iarnă, experții spun că modelul general va fi influențat în mare măsură de La Niña, un fenomen oceanic și atmosferic.
Temperaturi mult mai ridicate decât media normală vor fi în nord-estul Europei și deși vor exista și perioade friguroase, numeroși factori atmosferici arată o iarnă mult mai călduroasă decât în mod obișnuit.
Pentru România se anunță precipitații mai însemnate cantitativ cu refacerea deficitului de umiditate. Va fi mai rece în nord, centru, nord-vest, nord-est. Temperaturile scăzute vor alterna cu cele mai ridicate, peste normalul perioadei.
„Suntem într-o perioada în care temperaturile se încadrează în normal, dar trebuie să fim atenţi la temperaturile nopţilor, mai ales în zonele depresionare. În următoarele patru săptămâni, datele arată că temperaturile se vor încadra în limite apropiate de normal, chiar uşor peste normă în multe regiuni”, potrivit ANM.
Temperaturi de -20 de grade în sezonul rece
Astfel, este bine să urmărim estimările meteo din luna noiembrie și să luăm în considerare, mai ales în contextul actual, apariția unor fenomene extreme, deși rata este scăzută, potrivit meteorologului Florinela Georgescu.
„Este foarte devreme să vorbim despre ce ne așteaptă, putem face anumite detalii. Să ne aducem aminte ce înseamnă o iarnă, ger, temperaturi care nopțile pot coborî spre -20 de grade poate mai jos, dar nu sunt excluse și episoade cu vreme caldă, valori peste 15 grade.
Momentan, cele mai timpurii semnale despre regimul temperaturilor arată că vom putea avea o iarnă apropiată normelor, dar niciodată nu trebuie sa excludem apariția fenomenelor severe pe un interval scurt de timp”, a explicat Florinela Georgescu.
Deși până acum furtunile au fost asociate cu fenomene specifice verii, sezonul de iarnă poate veni și el cu episoade de vânt mai intens și de viscol. De asemenea, potrivit directoarei ANM, la fel ca în anii trecuți, în situații de vreme severă este posibil să fie emise avertizări de cod portocaliu și roșu.
Prognozele meteorologice pe termen mediu, realizate de două mari institute europene, arată că vom avea o iarnă cu puțină zăpadă, potrivit româniatv.net.