Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), anunță că ne vor aștepta modificări bruște ale condițiilor meteorologice în perioada următoare, contrar cu zilele anterioare când termometrele au înregistrat chiar și valori de peste 25 de grade în unele regiuni.
Potrivit meteorologului, vântul va fi mai blând și nici nu vor mai fi avertizări de cod portocaliu și galben.
ANM anunță temperaturi mai scăzute în perioada următoare
Vântul va continua să se manifeste în special în regiunea Carpaților Orientali, cu vânturi cu rafale de 70-90 km/h, dar și sporadic în nord, nord-est și centrul țării.
„Din punct de vedere termic, deja temperaturile vor fi în scădere, mai ales în regiunile intracarpatice. Acolo, valorile termice nu vor mai depăși 10-15 grade Celsius, o diferență cu mai mult de 10 grade față de ceea ce am consemnat ieri”, a spus Elena Mateescu, directoarea ANM.
Vântul a făcut ravagii în mai toată țara
Miercuri, în județul Hunedoara, rafalele puternice de vânt au provocat smulgerea acoperișului unui bloc și au doborât mai mulți arbori, care au căzut peste mașini.
Potrivit ANM, vântul a fost puternic în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, în special după-amiaza.
De asemenea, vor fi intensificări ale vântului și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum și în municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și în zonele continentale ale județelor Constanța și Tulcea.
În București, echipele de pompieri au fost alertate după ce copacii doborâți de vântul violent au cauzat daune semnificative mai multor vehicule.
În total, în întreaga țară, echipele de pompieri au fost solicitate să intervină pentru a elimina 13 elemente de construcție, 60 de arbori doborâți de vânt și patru stâlpi căzuți pe șosea, producând daune la trei locuințe, o anexă și 16 vehicule.
Circulația feroviară pe magistrala 500, în zona localității Moara Nouă din județul Prahova, a fost temporar perturbată din cauza copacilor căzuți pe linia de contact.
Referitor la alimentarea cu energie electrică, defecțiuni au fost înregistrate în șapte localități din județul Harghita, iar în prezent echipe specializate lucrează pe teren pentru a soluționa problema cât mai rapid posibil.