Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe parcursul zilei de joi în zone din nouă judeţe.
Până la ora 21:00, în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei vântul va prezenta intensificări cu rafale în general de 55 - 65 km/h, avertizează meteorologii.
De asemenea, în Dobrogea şi în jumătatea de est a Munteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (local rafale de 50 - 70 km/h) şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp, pe arii restrânse de 30 - 40 l/mp.
Meteorologii precizează că intensificări temporare ale vântului se vor semnala la nivel local şi în restul teritoriului, iar în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură rafalele vor depăşi 70 - 80 km/h.
Judeţele vizate de atenţionarea Cod galben sunt: Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Constanţa.
Pentru zona Capitalei, prognoza de specialitate arată că, joi, vremea se va răci semnificativ faţă de zilele precedente, astfel încât temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade. În plus, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.
Vremea se răcește semnificativ în București
Vremea se răcește semnificativ în București, joi, în intervalul orar 10.00 - 21.00. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade.
Potrivit prognozei speciale emisă pentru București, vremea se va răci semnificativ față de zilele precedente, astfel temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade.
Vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.
Furtunile au creat pagube imense în peste 50 de localități
Peste 50 de localităţi din 19 de judeţe şi municipiul Bucureşti au fost afectate, miercuri, de vijelii şi precipitaţii abundente, în urma cărora patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar case, clădiri şi autoturisme au fost avariate, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Au fost afectate 53 de localităţi din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava şi Tulcea. Trei dintre cei decedaţi au fost loviţi de fulger în judeţele Botoşani şi Caraş-Severin, iar o altă persoană a murit după ce un copac s-a prăbuşit peste autoturismul în care se afla în judeţul Alba, potrivit unui comunicat al IGSU.
Pompierii au depus eforturi pentru degajarea unor elemente de construcţie, a şase stâlpi şi 117 copaci căzuţi pe carosabil, autoturisme şi clădiri. Intervenţii prompte au fost efectuate şi pentru evacuarea apei dintr-o anexă, şapte beciuri, două subsoluri de bloc şi două străzi. Ca urmare a acestor evenimente, nouă case, 16 blocuri şi 18 autoturisme au fost avariate, mai precizează sursa citată.
Un alt incident a avut loc în judeţul Ilfov, unde un copac prăbuşit a lovit un autoturism aflat în mers, fiind rănită o persoană care a fost transportată la spital.