Vremea. Răsturnare de situație la ANM. Ceea ce urmează e mai rău decât ce a fost
- Dragos Manea
- 25 iunie 2020, 07:57
Prognoza meteo eliberată de meteorologii de la ANM acum câteva zile deja nu mai este de actualitate, întrucât s-ar părea că perioada friguroasă a trecut.
Meteorologii de la ANM revin asupra prognozei inițiale și se pare că vom trece de la o perioadă dominată de ploi, la una dominată de temperaturi caniculare.
Temperaturile cresc joi, ajungând până la 29 de grade Celsius, deși vremea se menține instabilă în cea mai mare parte a zilei. Ploile nu lipsesc nici în ultimele zile ale săptămânii, iar directorul ANM anunță că vor prezente și în luna iulie.
În București așteptăm câteva ore cu soare în prima parte a zilei însă mai tărziu se strâng norii și spre seară sunt anunțate ploi mai consistente și e posibil să fie și grindină. Vântul se întețește pe timpul ploilor și la amiaza se vor înregistra în jur de 29 - 31 de grade Celsius.
Pe litoral, avem vreme, dar mai sunt posibile și câteva ploi trecătoare. Pe plajă, se ating în jur de 25 de grade, iar apa mării va avea 22-23 de grade Celsius.
Nici în Dobrogea și Bărăgan nu scăpam de instabilitate și ploi. O să plouă mai ales după-amiaza și seara, iar temperaturile vor fi comparabile cu cele de ieri.
Și mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei sunt anunțate mai multe reprize de ploi abundente, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Zărim și soarele, printre nori, iar temperaturile urcă spre 29 grade, scrie Stirileprotv.
„Avem o lună iunie, până în prezent, pe locul șapte în topul celor mai ploioase luni. Cea mai ploioasă lună iunie a fost în anul 1969”, a precizat Elena Mateescu.
„Trebuie să analizăm atent situația. România, în acest an agricol, 2019-2020, a trecut de la o extremă la alta. Opt luni de secetă extremă, persistentă în toată țara, și iată două luni care au adus în atenție cantități însemnate de precipitații, ce au generat viituri.
Trebuie să urmărim atent ceea ce ne așteaptă în viitor. În condițiile în care schimbările climatice sunt din ce în ce mai evidente, cu siguranță, și România va fi o regiune a extremelor meteorologice, fie de la o regiune la alta, de la un sezon la altul sau de la un an la altul”, a spus Elena Mateescu