Pe fondul neliniştilor din zona euro, dolarul a fost investiţia vedetă a ultimelor luni.
Indexul dolar, care evaluează valoarea monedei în raport cu un coş de şase alte valute importante, a crescut la cea mai mare valoare din ianuarie încoace, săptămâna trecută, pe fondul îngrijorărilor manifestate de investitori cu privire rezolvarea crizei Uniunii Europene.
O mare parte din investitori au mutat plasamentele din aur în dolar, ceea ce a condus la o ieftinire pronunţată a metalului preţios.
În raport cu euro, moneda care pătimeşte pe fondul problemelor zonei care a creat-o, dolarul a câştigat procente importante de la începutul lunii, iar perechea valutară euro/dolar ar putea aduce câştiguri importante şi la anul.
Cei care se decid investească în dolari ar trebui să fie atenţi însă la anumite evoluţii care pot conduce la creşterea sau, dimpotrivă, la slăbirea monedei, spun analiştii chestionaţi de Wall Street Journal. Puncte forte pentru dolar
Există argumente puternice pentru a considera că dolarul se va aprecia în continuare în faţa euro, cea mai importantă dintre acestea fiind continuarea tensiunilor din zona euro.
În al doilea rând, unul din cei mai importanţi competitori ai dolarului, yuanul, s-ar putea deprecia la rândul său în condiţiile în care, cel mai prababil, creşterea Chinei va încetini. Pe de altă parte, continuarea creşterii în Statele Unite ale Americii este un alt atu pentru investiţiile în dolari.
În fine, problemele geopololitice, tensiunile cu care se confruntă Iranul, precum şi multe state din Orient, ar putea determina lumea să investească în dolari ca monedă de refugiu.
Puncte slabe Există însă şi o serie de argumente care ar putea conduce la deprecierea dolarului în 2012. Astfel, în viziunea analiştilor chestionaţi de Wall Street Journal, o creştere prea puternică a SUA ar induce investitorilor în dolari teama de inflaţie, ceea ce i-ar putea determina pe aceştia să îşi retragă plasamentele.
De asemenea, o creştere prea firavă ar putea avea aceeaşi consecinţă. Pe de altă parte, chinezii, care deţin o mare parte a rezervelor valutare în dolari s-ar putea gândi să le diversifice cumpărând euro, de exemplu.
Vânzarea de dolari ar conduce de asemenea la o depreciere a monedei. Desigur, spun analiştii chestionaţi de Wall Street Journal, chinezii ar putea opta de asemenea pentru franc elveţian sau dolar australian, două din monedele vedetă ale lui 2011, dar nu există volume mari pe piaţă din aceste două valute aşa că, cel mai probabil, diversificarea de rezerve s-ar face prin achiziţia de euro.