Persoanele fizice sau instituţiile publice care vor să-şi cumpere o maşină electrică şi casează una veche vor primi patru vouchere a câte 3.800 de lei fiecare.
Dacă optează pentru maşini hibride, statul îi va ajuta cu două vouchere la o maşină casată, asta dacă se înscriu în Programul de Înnoire a Parcului Auto. Pe de altă parte, cei care nu vor să participe la Programul Rabla sau nu au maşini de casat, pot opta pentru o altă schemă de ajutor care a fost adoptată azi de Guvern. Astfel, dacă o şcoală sau o persoană fizică va cumpăra o maşină electrică sau hibridă poate primi un ajutor financiar de la stat. "Va primi o reducere de 20%, dar nu mai mult de 3.700 de euro, dacă achiziţionează o maşina electrică, şi o reducere de 10%, dar nu mai mult de 1.800 de euro, dacă va cumpăra maşină hibridă", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Totodată, maşinile noi electrice şi hibride vor fi exceptate în ceea ce priveşte taxa de primă înmatriculare.
Finanţare de la AFM pentru staţii de încărcare Potrivit ministrului, Administraţia Fondului pentru Mediu va aloca bani pentru realizarea de staţii de încărcare. Fondurile vor putea fi accesate de companii, supremarketuri sau de alte intituţii publice şi private care vor să amenajeze puncte de încărcare a maşinilor electrice.
Cei care deţin maşini îşi pot achiziţiona şi singuri propriile încărcătoare, bateria unei maşini încărcată având o durată de aproximativ trei ore, explică specialiştii consultaţi de EVZ.
În 2030 jumătate din maşini trebuie saă fie electrice şi hibride "Până în 2030, toate ţările membre UE vor trebui să aibă jumătate din maşinile care circulă pe stradă hibride sau electrice", a explicat Laszlo Borbely, care a citat o Directivă europeană. Iar, potrivit acestuia, din 2050 oraşele mari europene sunt obligate să interzică accesul maşinilor alimentate cu benzină sau motorină în localitate.