VOTAȚI LA REFERENDUM! Românii vor stabili dacă familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie

În toamna anului 2015, Coaliția pentru Familie a demarat procedurile de revizuire a Constituției României pentru modifi carea art. 48, alineat 1, FAMILIA, pentru a înlocui termenul „soți” cu exprimarea „bărbat și femeie” și, împreună cu alte organizații civice, biserici și culte, a început strângerea de semnături. Revizuirea Constituției României poate fi făcută dacă este susținută de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot.

Până în 23 mai, 2016, când a fost depusă la Parlament lista, trei milioane de români au semnat pentru susținerea inițiativei Coaliției pentru Familie. A urmat procedura prealabilă de avizare de către Curtea Constituțională, decizia a fost favorabilă, apoi proiectul de lege a fost dezbătut și votat de cele două Camere ale Parlamentului. Apoi, Legea a primit aviz favorabil de la CCR.

Referendumul de revizuire a Constituției pentru redefinirea familiei, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie şi nu între soţi, aşa cum este în prezent, va avea loc pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică.

S-au suplimentat secțiile de vot din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe a suplimentat secțiile de votare din străinătate, astfel că numărul total a ajuns la 378 de secții. Cele mai multe secţii de votare vor fi în Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14).

Plebiscitul nu este monitorizat informatic

Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot, care are rolul de a preveni votul ilegal, nu va fi folosit la Referendumul pentru revizuirea Constituției. Mai multe organizații neguvernamentale au atras atenția că din cauza lipsei unui sistem de monitorizare, există posibilități de fraudare.

Buletinul de vot

Întrebarea care se află pe buletinul de vot și la care vor răspunde, sâmbătă și duminică, românii cu „da” sau „nu” este: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”. În prezent, Codul Civil, la art 258 arată că este permisă căsătoria doar între persoane de sex opus. În Constituție este folosită sintagma „soți”, aceasta urmând să fie modificată în cazul validării referendumului. Codul civil este o lege organică, ce se poate schimba în Parlament, iar Constituția este Lege fundamentală și se poate modifica doar prin referendum.

 

DA sau NU

● Votul „DA” înseamnă acordul pentru ca în România să se poată căsători doar un bărbat cu o femeie. Dacă referendumul va fi validat, în Constituție se va produce următoarea modificare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

● Votul „NU” înseamnă dezacordul în privința modificării legii fundamentale, iar în Constituție va rămâne neschimbat articolul: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

 

Liste electorale suplimentare

La Referendumul național pentru revizuirea Constituţiei se pot prezenta toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani(inclusiv în ziua referendumului). Aceștia pot vota atât în localitatea de domiciliu, la secțiile de votare unde sunt arondați, cât și într-o altă localitate chiar dacă nu se află înscriși pe listele electorale. Alegătorii aflați în tranzit, în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate își pot exercita dreptul la vot în orice secție de votare unde vor fi înscriși pe listele electorale suplimentare, în baza cărții de identitate.

 

Se închid școlile

Unitățile de învățământ din întreaga țară vor fi închise în data de 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației, zi care se suprapune cu pregătirile pentru referendum. Programul cursurilor se va modifica și pentru ziua de luni, 8 octombrie, fiecare unitate de învățământ urmând să anunțe programul stabilit în funcție de secțiile de votare care se vor organiza în școli.

 

Documente necesare pentru votul în străinătate

Atât cetățenii români cu domiciliul stabil în România, cât și cetățenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, pot vota la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unui document de identitate valabil: carte de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu.

 

Și persoanele care nu se pot deplasa pot vota

Biroul Electoral Central a găsit o soluție și pentru persoanele care nu se pot deplasa la urnele de votare din cauza invalidității, dar care doresc să voteze prin intermediul urnei speciale. Pentru acestea se pot depune cereri la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare, însoţite de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate. Cererile pot fi depuse de orice persoană, în orice zi a votării, cu suficient timp înaintea încheierii urnelor. În urma cererilor depuse preşedintele biroului electoral va desemna un număr de membri care să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării, pentru a se efectua votarea.

 

Cum votează deținuții

Persoanele arestate în baza unui mandat prevenitiv sau cele care execută o pedeapsă la domiciliu și nu și-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale. Deținuții își pot exprima opinia în legătură cu referendumul în baza unei cereri speciale adresată biroului electoral al secţiei de votare în a cărei rază teritorială se află imobilul. În baza cererilor depuse, un membru al secției de votare se va deplasa cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării, pentru a se efectua votarea.

 

Câți bani câștigă președinții și membrii secțiilor de votare

Președinții secțiilor de votare vor fi plătiți cu 10% din salariul minim pe economie brut/ zi, iar remunerația membrilor va fi de 5% din salariul minim brut/zi. Astfel, indemnizația fiecărui președinte, pentru cele cinci zile, în care intră și orele de instruire pentru referendum, va fi de 195 de lei/zi brut, în timp ce fiecare membru din secția de votare va primi câte 95 de lei/zi brut, pentru trei zile.

 

Referendumul în cifre

● 18.662 de secţii de votare în toată România

● 21.099.107 de buletine de vot

● 95.570 de ştampile cu menţiunea „VOTAT”

● 19,4 milioane de timbre autocolante

● 18.951.721 alegători români

● 18.279.534 de alegători cu reşedinţa în ţară,

● 672.187 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate

● 5.685.517 persoane cu drept de vot pentru validarea referendumului

● 4.737.930 persoane să voteze „DA”

● 163,712 milioane de lei – costuri