Vot de neîncredere

UCRAINA. Electoratul a votat pentru încheierea crizei politice, deşi nu mai crede nici în prooccidentali, nici în filoruşi.

Din vestul prooccidental în estul rusofil, trecând prin Kiev, leagănul revoluţiei portocalii din 2004, ucrainenii s-au dus cu lehamite duminică la urne, pentru a alege un nou parlament, de la care nu mai speră mare lucru, relevă Agenţia France Presse.

În capitală, locul unde, la precedentele scrutinuri, oamenii povesteau plini de entuziasm cu cine au votat, acum cei mai mulţi se jenează să-şi mărturisească alegerea. „Aş vota împotriva tuturor“, spune cu năduf Olexandr Gorbaci. Deşi legea îi permite o astfel de opţiune, tânărul întreprinzător, în vârstă de 24 de ani, spune că totuşi nu a făcut-o.

„N-ar folosi la nimic. Mi-am călcat pe inimă şi am votat tot cu unii dintre cei care ne-au trădat“, a declarat el. Alţii nu şi-au putut ascunde furia. Anatoli, un şofer de vreo 40 de ani, nu mai are ochi să-i vadă pe preşedintele Viktor Iuşcenko şi pe eroina blondă a revoluţiei portocalii, Iulia Timoşenko.

„Ne iau drept idioţi“, spune el, adăugând că, pentru prima oară în viaţă, a votat pentru Partidul Regiunilor, condus de premierul Viktor Ianukovici. Ultima şansă a portocaliilor În regiunea Doneţk, principalul bazin minier al ţării şi fieful lui Ianukovici, oamenii votează „pentru stabilitate“, cuvântul de ordine al întregii campanii a Partidului Regiunilor.

Preşedintele Iuşcenko este însă convins că ucrainenii „vor vota pentru schimbare“. „Sunt două alternative - falsa stabilitate şi schimbarea“, a declarat preşedintele, ieri, la ieşirea de la urne.

După aproape trei ani de crize politice şi scandaluri de corupţie, mai există şi alegători dispuşi să le acorde „portocaliilor“ o ultimă şansă. „Nu avem altă şansă pentru o evoluţie democratică şi pentru integrarea în Europa“, declară Lidia Karpenko, o pensionară trecută de 50 de ani. SOCOTELI ELECTORALE Adversarii declaraţi, condamnaţi la negocieri Alegătorii nu-şi fac mari iluzii, iar analiş- tii au avertizat că nici nu ar avea de ce, existând riscul ca, şi după alegeri, criza să persiste. Cum sondajele indicau că niciun partid nu va obţine majoritatea în parlament, se va ajunge probabil la negocieri pentru formarea unei noi coaliţii.

Experienţa ultimilor ani arată că negocierile pot dura luni întregi. Premierul Ianukovici ar putea rămâne la putere, într-o alianţă cu comuniştii. De cealaltă parte, Iuşcenko şi Timoşenko speră să obţină, împreună, suficiente mandate pentru a deţine majoritatea.

În acest caz, Iulia Timoşenko va fi iar numită premier. În fine, există şi varianta marii coaliţii, între Iuşcenko şi fostul său rival, Ianukovici. Deşi preşedintele se pronunţă ferm pentru refacerea coaliţiei portocalii, nu trebuie uitat faptul că împăcarea dintre el şi Timoşenko este de dată recentă şi vine după o lungă perioadă în care ei nici nu şi-au vorbit.