Vosganian si Patriciu s-au contrat cu public

Desi colegi de partid, ministrul Varujan Vosganian si Dinu Patriciu s-au contrazis ieri pe teme energetice.

Fara implicarea sectorului privat si a investitorilor straini si romani, sectorul energetic nu poate fi modernizat si restructurat”, a spus, ieri, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, la un seminar pe teme energetice.

Vosganian a declarat ca iertarea de datorii a companiilor din energie vizeaza tocmai continuarea reformelor. Un exemplu ar fi datoriile Nuclearelectrica, de 180 milioane de euro, care au fost sterse pentru ca aceasta companie sa se poata implica in constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. 

Termocentralele Braila (la care negocierile sunt avansate), Doicesti si Borzesti pot fi primele  privatizate, a declarat Vosganian. Nu in ultimul rand, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz pot deveni chiar jucatori importanti pe piata internationala.

Declaratia si... replica

Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, prezent la eveniment, dar dupa plecarea ministrului, a demontat afirmatiile colegului sau de partid.

Patriciu sustine ca nici nu poate fi vorba de o liberalizare a pietei de energie, asa cum se spune, deoarece exista un singur producator (n.r. - statul), iar ceilalti „se fac ca tranzactioneaza”, amintind ca 8% din costurile unei rafinarii reprezinta energia electrica. Despre Romgaz, Patriciu afirma ca este „un monstru socialist” si ar trebui sa fie acordate licente de exploatare catre companiile petroliere.

Cei doi au pozitii contradictorii si in cazul Arpechim Pitesti. Vosganian afirma ca a cerut Petrom alocarea sumelor necesare investitiilor de mediu la cele cinci rezervoare.

„Petrom are nevoie de sase luni sa se inchida, iar in aceasta perioada nu poate invoca motive financiare pentru ca statul stie foarte bine situatia financiara a Petrom”, a spus Vosganian, adaugand ca „nu exista motive ca Arpechim sa se inchida”. In replica la afirmatia ministrului, Dinu Patriciu declara ca „o rafinarie se opreste in 24 de ore din punct de vedere tehnic, iar conservarea instalatiilor se face in cateva saptamani”.

INTARZIERI

Arpechim, veriga slaba Inchiderea rafinariei Arpechim ar putea cauza o dezechilibrare a balantei comerciale deoarece se vor diminua exporturile Petrom, a spus Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol. El a reafirmat ca nu il mai intereseaza realizarea trioului Arpechim-Oltchim-Petromidia deoarece „Arpechim este veriga slaba in care nu s-au facut investitii in ultimii trei ani de cand ma declarasem interesat”.

Potrivit surselor din piata, Arpechim Pitesti are nevoie de o investitie de aproximativ 200 milioane de euro pentru a putea deveni un jucator important (exact cat anuntase Petrom ca investitie pana in 2010). Conducerea companiei Oltchim Ramnicu-Valcea a afirmat ieri ca este interesata sa cumpere integral rafinaria, atat partea de petrochimie, cat si activitatile de rafinare de pe platforma.

„Suntem dispusi sa platim valoarea de piata a Arpechimului”, a afirmat ieri presedintele consiliului de administratie al combinatului chimic, Constantin Robu. Daca rafinaria va fi inchisa, Oltchim va lucra la jumatate din capacitate si ar putea disponibiliza 3.000 de salariati. (Nicoleta Ene)

PLANURI

Rompetrol se extinde In timp ce competitorii de la Petrom trebuie sa rezolve problemele de la Arpechim, Rompetrol anunta ca se va lista la Bursa din Londra in 2-3 ani si ca, numai in 2007, investitiile in rafinaria Petromidia vor fi de 200 milioane de dolari. Petromidia acopera 28% din cifra de afaceri a Rompetrol, spune Patriciu, adaugand ca in rafinaria de la Navodari au fost investiti, din 2001 pana in 2006, 600 milioane de dolari.

Rompetrol vrea sa mai cumpere o rafinarie in Europa (din cele sapte scoase la vanzare), sa preia o parte din benzinariile particulare din Romania sau sa le ofere francize. Pana acum, Rompetrol are 250 de francize si 190 de statii in parteneriat. „Nabucco este una din utopiile lumii moderne, iar cat timp rusii construiesc proiectul Bluestream 2, nu are nicio sansa. Noi ramanem dependenti strict de resursele rusesti”, a mai spus Patriciu.