Au vorbit 40 de secunde în 6 luni: Frăția parlamentarilor „muți”
- Ionel Dancu
- 11 august 2017, 00:00
Cel puțin unul din zece parlamentari a luat cuvântul o singură dată la dezbaterile legislative din plenul Camerei Deputaților și Senatului, în primele șase luni de mandat: când a citit de pe foaie jurământul obligatoriu de învestitură. Grupul parlamentarilor care nu au participat la discuțiile pe marginea legilor este însă mult mai mare. O parte dintre senatorii și deputații „muți” au explicat EVZ de ce au spart recordul tăcerii.
Parlamentarii sunt obligați să citească la pupitru, la preluarea mandatului, un „jurământ de credință față de țară și de popor”, acțiune care durează între 30 și 40 de secunde, în funcție de viteza cu care parlamentarul citește de pe foaie. După care trec la treabă: scriu legi, votează, participă la dezbateri în comisiile de specialitate și în plen, discută în teritoriu cu alegătorii, cer informații autorităților. EVZ a descoperit că 13 senatori și 51 de deputați au avut, în primele șase luni de mandat, o singură intervenție în cadrul dezbaterilor din plen, acolo unde se votează legile: jurământul obligatoriu. În afara acestora, alte zeci de parlamentari au mai avut intervenții de o secundă, precum „Da, am votat”, sau „Prezent!”, numărul aleșilor care nu au participat în mod real la dezbaterile legislative din plen ridicându-se astfel, în realitate, la minimum 20% dintre senatori și deputați, a reieșit din verificările EVZ. EVZ a contactat o parte dintre ei și majoritatea spun că s-au implicat în dezbaterile legislative din comisiile de specialitate ale Parlamentului, în domenii precum economia, sănătatea, educația, mediul, administrația publică și altele. Salariul de aproximativ 5.000 de lei pe care îl încasează acum un parlamentar va ajunge anul viitor la aproximativ 13.000 de lei.
„Sunt în pionierat”
Senatorul PSD Adrian Dragoș Benea, fost președinte al CJ Bacău în 2004-2016, a explicat EVZ că nu vrea să fie „caraghios” și momentan se acomodează cu forul superior al Parlamentului. „Nu mi-a fost teamă (să iau cuvântul, n.red.), dar sunt într-o perioadă de pionierat în Senat. În Senat e un nivel ridicat și trebuie să spui ceva prin care să aduci plus valoare. În plen, de regulă, vorbesc parlamentarii cu mai multă experiență. Este mult mai important să se dezbată în comisii, acolo unde fiecare își aduce tușa. Eu cred că este important să nu fii caraghios și nu alerg după statistici”, a spus el, după ce a vorbit în plenul Senatului doar când a depus jurământul.
„Nu vorbesc pentru palmares”
„Mie nu-mi place să vorbesc pentru palmares”, a spus EVZ un alt senator PSD, Verginel Iordache, ales în Suceava. „Tot ce am avut de spus am spus în comisii. Acolo este substanța activității parlamentare”, a adăugat el. „În plen se discută doar lucrurile care nu sunt clare. Unii au vorbit doar pentru palmares. Să vin să mă ridic și să spun că sunt de acord cu antevorbitorul meu vi se pare corect?”, ne-a declarat acesta.
Tăvălugul puterii
Senatorul PNL Cornel Popa, aflat la al patrulea mandat de parlamentar, a explicat EVZ că nu a participat la dezbaterile din plen pentru că în partidul său se stabilește înainte de fiecare ședință cine o să vorbească. În plus, spune acesta, oricum PSD și ALDE își trec legile indiferent de ce spune opoziția. „Noi hotărâm în grup întotdeauna cine vorbește în plen și i-am lăsat pe cei care au dorit. Dar am avut, în rest, întrebări și interpelări. Nu ne axăm pe a bifa luări de cuvânt, noi suntem conștienți de ceea ce putem face prin forța numărului nostru de voturi în fața tăvălugului votului majoritar. Până la urmă contează totalul activității tale, ce faci concret. În rest, putem să stăm pe microfon toată ziua dacă avem o ambiție în sensul ăsta”, a spus senatorul PNL
Raport negru pentru Dragnea
Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, a lipsit de la majoritatea ședințelor pe care ar fi trebuit să le conducă, potrivit unei statistici a PMP: Dragnea a fost prezent de la începutul legislaturii la doar 9 din cele 60 de ședințe ale Biroului Permanent, pe care ar fi trebuit să le prezideze, iar la ședințele de plen în care se votează legile, Dragnea a condus doar 14 din 60 și a participat la 80 de voturi finale din totalul celor 470.
Cine sunt guralivii
La polul opus, dezbaterile din Senat au fost conduse de Gabriela Crețu (PSD), Șerban Nicolae (PSD), Traian Băsescu (PMP) și Mihai Goțiu (USR), aceștia fiind senatorii cu cele mai multe intervenții. Vocile care s-au auzit cel mai des în Camera Deputaților, în primele șase luni de mandat, au fost cele ale lui Gabriel Vlase (PSD) și Florin Iordache (PSD), care au condus ședințele plenului în absența lui Liviu Dragnea.
„Noi, ardelenii, nu suntem atât de vorbitori”
La Camera Deputaților, unii dintre parlamentarii care au venit la pupitru doar când au depus jurământul spun că nu au avut subiecte la care să intervină. Este cazul deputatului Csaba Sebestyen, de la UDMR: „Pe noi ne interesează problema fermierilor mici și nu prea au fost modificări legislative în acest sens”, a spus el EVZ. „Comisia (pentru românii de pretutindeni, n.red.) din care fac eu parte nu are inițiative legislative la care să ajungi să iei cuvântul. Văd că se face o întrecere, între cine, cât vorbește mai mult. Noi, ardelenii, nici nu suntem chiar atât de vorbitori, dar dacă e să vorbești, să vorbești cu rost”, a spus pentru EVZ deputatul bihorean Ioan Roman (foto) (PSD).
„Nu în asta constă activitatea”
Aflat la al treilea mandat de parlamentar, deputatul Mircea Banias și-a explicat situația și convingerile: „M-am concentrat pe activitatea de la comisie și consider că e inoportun să ieși la tribună să vorbești dacă nu ai ce spune. Nu în asta constă activitatea unui parlamentar. Sunt foarte mulți colegi care își susțin punctul de vedere total pe lângă subiect”, a spus Banias.