Vorbaretii au o memorie mai buna

Cateva minute de conversatie fac memoria mai buna decat orice rebus.

10 minute de conversatie cu prietenii sunt mult mai eficiente pentru imbunatatirea memoriei decat orice integrama sau rebus, arata rezultatele unor studii americane realizate de cercetatorii de la Universitatile din Michigan si California.

 Fata de jocurile create special pentru memorie, socializarea pune in miscare neuronii si ii determina sa aiba reactii imediate si dintre cele mai variate, este explicatia specialistilor.

Vorbirea pune neuronii la treaba

„Intr-o relatie de socializare, sunt mult mai multi stimuli: vizuali, auditivi etc. Ti se cere o reactie pe loc, sa faci o coordonare intre stimuli si sa raspunzi, este o activitate mult mai intensa la nivel neuronal”, spune psihologul Bogdana Bursuc de la „Behavior Center”.

In cazul jocurilor special create pentru cresterea memoriei, stimularea neuronilor este mult mai mica, deoarece implica o activitate mai simpla.

„Daca nu-ti vine un cuvant cand completezi o integrama nu te soliciti sa-l gasesti. Pe de alta parte, daca il gasesti, nu esti nevoit sa-l pui intr-un context, cum se intampla intr-o discutie”, mai spune psihologul.

Cluburi pentru copii, relatii cu publicul pentru adulti

Specialistii recomanda parintilor care doresc sa dezvolte inteligenta copiilor sa-i lase sa interactioneze mai des cu micutii de varsta lor, mai degraba decat sa le cumpere jocuri si teste speciale.

„Decat sa stea acasa sa faca meditatii singur cu profesorul, mai bine il inscrieti intr-un club special, de engleza sau literatura, unde sunt implicati si alti copii”, apreciaza Sorina Cristea, psiholog la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti.

Pentru a avea o memorie cat mai buna, specialistii recomanda locurile de munca ce presupun relationarea permanenta cu alte persoane.

„In spital este locul unde vii in contact cu multi oameni, in mass-media sau in relatii cu publicul. Daca lucrezi undeva in banca si stai in birou toata ziua, s-ar putea sa-ti fie mai greu sa gasesti persoane cu care sa vorbesti”, mai afirma psihologul