S-au împlinit 6 ani de la moartea Mădălinei Manole, o artistă iubită de români pentru șlagărele pe care le-a lansat în anii ’90 – 2000. O știre lansată de Kanal D a făcut ca povestea despre șocanta moarte a cântăreței să revină în actualitate
O româncă stabili tă în străinăta te, Mihaela Brooks, specialistă în „Criminal Profiling” şi care lucrează ca analist de investigaţii criminale, a fost interesată de cazul morţii Mădălinei Manole. La Congresul de Criminalistică din Atlanta, în urmă cu un an, Mihaela Brooks a prezentat cazul deoarece, imediat după decesul artistei, a strâns informații și a făcut un raport paralel cu cel al investigatorilor din România, a informat postul Kanal D, care a purtat un dialog cu cea care se declară criminolog și spune că lucrează cu foști specialiști ai FBI. Mihaela Books susține că a ajuns la concluzia că nu s-au adunat suficiente probe care să dovedească, dincolo de orice îndoială, că a fost o sinucidere. Ea a prezentat acest raport în cadrul unui congres organizat în oraşul american Atlanta, unde au participat foarte mulţi criminalişti de renume de peste Ocean.
„Raportul nu incriminează pe nimeni, ci adună la un loc mai multe elemente și probe științifice care conduc la concluzia că nu avem de-a face cu o sinucidere”, a declarat Mihaela Brooks pentru Știrile Kanal D.
Multe lucruri nu au fost lămurite
Cazul a atras atenţia şi unui fost profiler de la FBI, Pete Klismet, solicitat ori de câte ori este vorba de morţi suspecte, iar acesta intenţionează să vină în România pentru a investiga moartea Mădălinei Manole, în baza respectivului raport.
Revăzând ceea ce am scris de-a lungul timpului despre moartea Mădălinei Manole, petrecută în 14 iulie 2010, în vila sa din Otopeni, județul Ilfov, după ce a băut o cană cu furadan, cred și azi că multe lucruri nu au fost lămurite. Aceste semne de întrebare rămase fără răspuns adâncesc suspiciunile că ar fi fost un act de sinucidere, deși anchetatorii s-au străduit să demonstreze asta și să demonteze ipoteza unei crime.
Ancheta se poate spune că a avut de suferit din cauză că polițiștii care au demarat cercetările la fața locului au fost schimbați în parte, iar alte persoane erau căutate și după 3-4 luni de la eveniment, ca să depună mărturie. Relațiile dintre părinții Mădălinei și soțul ei erau extrem de conflictuale, iar lucrul acesta a înfrânat într-un fel ancheta care, în final, a avut ca verdict „Sinuciderea”. Decizia procurorului s-a bazat foarte mult pe raportul medicului legist, Dan Dermengiu, azi decedat.
Semne de întrebare care adâncesc suspiciunile
Nu știu ce ar putea conține raportul întocmit de Mihaela Brooks, care a atras atenția specialiștilor FBI, dar pot reaminti niște aspecte care au creat suspiciuni la vremea respectivă și care au fost insuficient explicate sau deloc.
1 Avocatul părinților Mădălinei, Bogdan Bărbuceanu, a cerut IML-ului un supliment la raportul necropsiei, în care să se revină cu date asupra unor lucruri nelămurite. S-au cerut explicații pentru urma unei înțepături de ac pe care Mădălina o avea la încheietura dintre braț și mână (soțul a spus că era urma unei perfuzii pe care artista o făcuse înainte cu o lună). Dar și pentru urma unei lovituri lângă tâmplă, observată de mai multe persoane la înmormântare
2Ce cantitate și în ce concentrație de furadan putea bea Mădălina până a picat străfulgerată, deoarece s-a spus că ar fi ingerat 250- 300 ml de lichid otravitor?
3Când a luat fenobarbital artista, deoarece s-au găsit ușoare urme în trupul ei?
4De asemenea, o întrebare care nu a fost pusă de anchetatori este cea legată de vizita soacrei artistei. De ce, după ce Mădălina a petrecut tot weekendul cu copilul la Botoșani și s-a întors în București luni, în cursul zilei de marți soacra a venit cu băiețelul de la Botoșani în Capitală?
5Mesajul de adio, scris şi salvat de Mădălina în telefonul ei mobil, găsit de soț la scurt timp după ce a descoperit cadavrul. Acest mesaj a ridicat mari semne de întrebare. Ca sinucigaş nu poţi lăsa un „bilet de adio” pe telefonul mobil, pentru că este evident că nu se poate stabili grafologic cine l-a scris. Cine lasă un bilet de adio face acest lucru tocmai pentru a scoate din culpă pe oricine altcineva. În plus, un sinucigaş se va gândi că nu e chiar aşa de sigur că va fi verificat telefonul lui mobil pentru a vedea că există acolo un mesaj de adio. De ce un mesaj de tip SMS şi nu un mesaj înregistrat? Cine stă să butoneze la SMS, un SMS pe care nu-l trimite la nimeni, când poate înregistra pur şi simplu un mesaj audio și chiar video?
Ulterior, anchetatorii au concluzionat că Mădălina putea bea o cană cu furadan, în pofida mirosului și gustului extrem de pătrunzător și de scârbos, că fenobarbitalul n-are nicio importanță, la fel și vizita intempestivă a soacrei, chiar dacă ea a devenit singurul martor al fiului ei. Mesajul de pe telefon nici n-a mai contat.
Procurorul a dat, într-un final, verdictul de sinucidere. Vom vedea acum dacă experții FBI și aparatura lor de ultimă generație vor avea o altă evaluare a acestei morți ciudate.