Comitetul Executiv al PSD a decis, în unanimitate, ca parlamentarii partidului să lipsească la ședința din 24 februarie în care ar trebui să se dea votul de învestire. Cei din PSD se bazează și pe alte grupuri parlamentare, Pro România, minorități, ALDE și chiar UDMR, ca să li se alăture la boicot. Situația de pe scena politică s-a complicat, iar în lipsa unor declarații oficiale edificatoare, au început să circule tot felul de speculații. La acest moment, nimeni nu poate spune cu subiect și predicat dacă alegerile anticipate vor mai avea loc.
Liberalii s-au întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și, se pare, le-ar fi dat asigurări că lucrurile se vor aranja. Sursele Evenimentului Zilei susțin că Iohannis va apăsa câteva „butoane”, va negocia, direct sau prin interpuși, și va debloca situația din Parlament, astfel încât procedura anticipatelor să continuie conform planului: „O să vedeți că se rezolvă și mergem mai departe spre anticipate”.
Oficial, însă, nimeni de la PNL nu spune ce urmează să se întâmple și cum vor decurge lucrurile, alimentând speculațiile. Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au avut o abordare misterioasă în legătură cu subiectul.
„Atitudinea PSD e cel puțin ciudată. După ce PSD a depus moțiune de cenzură, a căzut Guvernul, acuma ei spun că nu este vina lor. Este evident PSD-ul care a depus moțiune, care a reușit să doboare Guvernul și acuma, când trebuie să se voteze o nouă propunere, dumnealor sunt ocupați cu alte treburi. Mi se pare o poziție principial incorectă și îi invit să-și reconsidere punctul de vedere. Parlamentul României e organul suprem, care reprezintă voința poporului, și acolo se lucrează prin prezență, nu prin absență”, a afirmat Iohannis, de la Bruxelles.
Nici Ludovic Orban nu s-a arătat dispus să-și devoaleze strategiile, mărind suspansul: „Vom vedea ce va fi. Dacă nu se adună cvorum este vina PSD, pentru că PSD deține 42% din Parlament și înseamnă că boicotează o procedură constituțională. Ca atare, responsabilitatea în cazul în care nu va fi cvorum va fi exclusiv a PSD”.
Pe de altă parte, chiar și în cele mai pesimiste ipoteze, în cazul în care alegerile anticipate nu vor avea loc, liberalii sunt siguri că vor rămâne la guvernare, chiar dacă se vor eroda și nu vor reuși un scor bun la parlamentare. Ei sunt siguri că președintele își va ține promisiunea pe care a făcut-o și nu va mai nominaliza nici un alt premier de la PSD.
Scenariile din tabăra social-democrată
În tabăra PSD circulă mai multe variante de scenariu care pornesc de la decizia CEx. ca parlamentarii partidului să boicoteze învestirea Guvernului.
Prima variantă, oficială, pe care n-o crede aproape nimeni, este că PSD va tergiversa procedura de învestire a guvernelor Orban până când anticipate nu vor mai putea fi organizate. Există declarații ale unor lideri precum deputatul Alfred Simonis, șeful grupului PSD din Camera Deputaților, care o susțin.
„Vom solicita public domnului Ludovic Orban să facă noi propuneri de miniștrii în locul celor care au primit aviz negativ. Dacă domnia sa nu dorește, PSD nu se va prezenta la ședința din 24 februarie pentru învestirea Guvernului”, a declarat Simonis. PSD nu i-a cerut lui Orban să-i schimbe pe miniștrii care au primit aviz negativ – ar fi trebuit să-i ceară să-și schimbe întreg cabinetul – dar a decis să nu se prezinte la ședința din 24 februarie.
O parte din PSD speră în minunile CCR
Potrivit unui alt scenariu, vehiculat la concurență cu cel de mai sus, Curtea Constituțională se va pronunța luni sau, dacă nu, în zilele următoare în legătură cu nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier. În logica acestora, judecătorii constituționali vor produce o minune și-l vor forța pe președintele Klaus Iohannis să retragă nominalizarea lui Ludovic Orban, considerată abuzivă de social democrați.
„Decizia PSD este ca, luni, să fim prezenți cu toții la grupurile parlamentare și nu vom participa la votul de învestire a domnului prim-ministru desemnat Ludovic Orban. Având o motivare foarte clară, așteptăm răspunsul CCR dacă este constituțional, chiar dacă este demis, premierul demis, rămas interimar, să fie iarăși desemnat”, a spus președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.
Dacă CCR se va pronunța conform așteptărilor PSD, jocul urmează să se schimbe, susțin sursele consultate: Orban pierde nominalizarea, probabil și partidul, consultările se reiau, la fel și procedurile parlamentare pentru învestirea unui alt Cabinet, iar anticipatele sunt compromise. Susținătorii ipotezei, plusează spunând că Iohannis ar putea fi obligat prin decizia Curții să nominalizeze un premier propus de o majoritate parlamentară (formată în jurul PSD – n.red.).
Boicotul din Parlament, instrument de negociere
Un al treilea scenariu, pe care l-a confirmat și fostul președinte Traian Băsescu, pornește de la faptul că și PSD își dorește anticipate. Boicotul în Parlament ar fi un instrument de negociere. Marcel Ciolacu și colegii săi doresc, să-l folosească pentru a-i forța pe liberali și pe Klaus Iohannis să elimine din legislația electorală prevederile care permit alegătorilor să voteze în orice secție din țară și să programeze anticipatele în aceeași zi cu localele.
Traian Băsescu consideră că dacă se va ajunge la un asemenea compromis, sunt șanse ca PSD să accepte alegerile înainte de termen pentru că va obține un avanraj: „Destul de mari (șansele să se organizeze anticipate). Pentru că se vede jocul pe care-l face PSD-ul, cred că va forţa nota pentru alegeri parlamentare şi locale în aceeaşi zi. Este singura variantă în care PSD ar merge la alegeri anticipate. De ce? Pentru că în ziua în care sunt alegerile locale PSD mobilizează foarte bine tot aparatul pe care-l are în teritoriu”.