Vor gratuităţi pentru că trăiesc lângă Centrala Nucleară

Locuitorii din Cernavodă, singurul oraş nuclear din România, sunt revoltaţi că, de 12 ani, nu au fost niciodată consultaţi în legătură cu activitatea Centralei Nucleare care funcţionează "în curtea" lor.

Ei ameninţă cu referendum pentru respingerea lucrărilor la reactoarele 3 şi 4.   Primăriţa Mariana Mircea a organizat, miercuri seara, o dezbatere publică în care a adus oamenilor la cunoştinţă faptul că Societatea Naţională Nuclearelectrica a solicitat primăriei obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru cele două obiective nucleare. „Vom da avizul în condiţiile în care SNN va organiza cel puţin 3 dezbateri publice privind construirea reactoarelor 3 şi 4, va susţine înfiinţarea unui Comitet local de informare şi va oferi comunităţii din Cernavodă compensaţii financiare similare altor municipalităţi nucleare europene“, a spus Mariana Mircea. În plus, guvernul trebuie să oblige Centrala Nucleară la plata unei taxe de poluare şi de risc de 20 milioane de euro pe an, către administraţia locală.   „Nu vreau să se ajungă la referendum“  Localnicii prezenţi la dezbatere au cerut încă o dată gratuităţi la apă caldă şi căldură, precum şi curent electric la preţ de producţie. „Nu vreau să se ajungă la referendum, este destul de aberant şi s-ar putea să constatăm că unii spun nu, definitiv, aşa că e mai bună calea dialogului“, a avertizat primă riţa. „Lumea trebuie să ştie că accidente nucleare se întâmplă şi se vor mai întâmpla, dar efectele lor trebuie să fie limitate şi pentru asta trebuie să primim compensaţii materiale, nu morale, pentru că noi trăim aici într-o zonă de risc“, a precizat Ion Cundiev, fost angajat al centralei.   Pe lângă cele două reactoare, locuitorilor li se pregăteşte şi construirea în zonă a unui depozit de deşeuri radioactive, tot fără să fi fost consultaţi. Directorul general al CNE, Ion Bucur, a încercat să explice că depozitul nu este periculos pentru mediu şi populaţie. „N-a băgat pe nimeni în pământ acest combustibil, dacă nu mai vrem acest combustibil înseamnă să oprim centrala, că tot eu generez combustibilul, ce să fac cu el, unde să-l pun?“, a spus Bucur.

Ion Cundiev, fost angajat Nuclearelectrica: "Trebuie să primim compensaţii materiale, pentru că trăim într-o zonă de risc."