O delegație a României, din care face parte și liderul PNL, se află în aceste zile într-o vizită oficială în SUA. Sunt programate întâlniri cu mai mulți oficiali ai Departamentului de Stat American. Unul dintre principalele obiective este aderarea României la Programul Visa Waiver.
O delegație a României se află în aceste zile într-o vizită oficială în SUA. Unul dintre principalele obiective este eliminarea vizelor pentru cetățenii români. Discuțiile se vor concentra și pe probleme se securitate, energie și dezvoltare.
„Astăzi, împreună cu ambasadorul României în SUA și cu membrii delegației, vom avem întrevederi cu oficiali din cadrul Departamentului de Stat pentru discuții legate de domeniile: energie, finanțele internaționale și dezvoltare. Tot astăzi vom o avea o întâlnire strategică pentru a discuta evoluțiile de securitate în regiunea Marii Neagre.
Unul dintre principalele noastre obiective este aderarea României la programul Visa Waiver, subiect pe care l-am discutat cu ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, și pentru care vom accelera eforturile în perioada următoare, inclusiv la nivelul Congresului american“, a scris Florin Cîțu pa pagina sa de Facebook.
Condiții de intrare în program
Programul Visa Waiver, administrat de Departamentul pentru Securitate Internă, permite cetățenilor din 40 de țări să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism, pentru șederi de până la 90 de zile, fără viză. În schimb, aceste 40 de țări trebuie să permită cetățenilor și rezidenților SUA să călătorească în țările lor pentru o perioadă similară fără viză, în scopuri turistice sau de afaceri.
Programul prevede, printre altele, ca rata de respingere a vizelor să fie sub 3% într-un an fiscal. România nu a reușit încă să atingă această țintă. Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească și alte cerinţe, legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.
De ce sunt refuzate vizele?
Principalele motive pentru care autoritățile americane refuză viza sunt depășirea termenului de ședere în cazul unei vize deținute anterior, documentație incompletă sau greșită, dar și săvârșirea de anumite infracțiuni, cum ar fi traficul de droguri.
„Poloniei i-a luat 19 ani să intre în programul Visa Waiver. A intrat în 2019 și a început mult mai înainte aceste demersuri. Fcem eforturi susținute în acest sens și acest lucru se va vedea în perioada următoare. Este important să avem o foaie de parcurs, și să scădem cât se poate de mult rata de refuz a vizelor“, a declarat luna trecută, Andrei Muraru, ambasadorul român la Washington.