Introducerea acordului prezumat, din vara lui 2008, ar putea reduce perioada de aşteptare pentru un transplant.
Numărul românilor care îşi vor putea face un transplant de ficat, de rinichi ori de inimă va creşte cu 30%, în 2008, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, medicul Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant. În prezent, în România există un donator la un milion de locuitori, în timp ce în ţări precum Spania se înregistrează peste 30.
După modelul ţărilor europene, introducerea acordului prezumat, din vara lui 2008, ar putea creşte şi în România numărul organelor donate. Astfel, s-ar diminua perioada de aşteptare pentru un transplant. Un donator la un milion de locuitori
Acordul prezumat presupune că orice persoană poate deveni donator de organe după moarte, dacă nu şi-a exprimat, în scris, dezacordul în timpul vieţii. „Dacă până anul trecut nu reuşeam să depăşim cifra de 30 de donatori de organe, anul acesta am obţinut recordul de 34 de donatori. Totuşi, avem mai puţin de doi donatori la un milion de locuitori, ceea ce încă înseamnă puţin“, a explicat medicul Irinel Popescu, preşedintele consiliului ştiinţific al ANT. Mai multe spitale furnizează organe pentru transplant
Fondurile pentru transplant au crescut semnificativ în 2007, faţă de 2006. „Astfel, dacă acum un an, Casa Naţională de Sănătate deconta, spre exemplu, 2.000 de euro pentru un transplant de ficat, anul acesta, Ministerul Sănătăţii a plătit 12.000 de euro“, a menţionat medicul Victor Zota.
La creşterea numărului de donatori a contribuit şi faptul că s-a mărit numărul spitalelor care prelevă organe de la persoanele aflate în moarte cerebrală. „Anul acesta, am înregistrat unităţi noi implicate în acest proces. Este vorba despre Spitalul Judeţean Braşov şi Spitalul Judeţean Craiova“, a precizat medicul Victor Zota.
Un program nou: transplantul de mână
Printre proiectele ANT se numără introducerea transplantului de plămâni în România, precum şi înfiinţarea unui program pentru transplantul de mână.
„De asemenea, printr-un program PHARE, va fi posibilă înfiinţarea a patru-cinci bănci de ţesuturi, care vor fi utile chirurgilor pentru intervenţii deosebit de complicate“, a declarat Victor Zota.
Un obiectiv important este şi înfiinţarea Registrului Naţional de Transplant, susţin specialiştii. români. „Această bancă de date nu s-a putut realiza până acum, deoarece mulţi donatori s-au pierdut din evidenţele noastre. În plus, nu am beneficiat de un soft performant şi uşor de completat“, a explicat medicul Victor Zota, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant.
FINANŢARE Ce bani dă Ministerul Sănătăţii Transplantul hepatic - 168.000 de lei Transplantul renal - 25.000 de lei (de la donator viu); 41.000 de lei (de la donator cadavru) Transplantul de rinichi - pancreas - 52.500 de lei Transplantul de inimă - 93.300 de lei Transplantul de celule pancreatice - 12.000 de lei Transplant de celule stem - 90.000 de lei Tratamentul postoperator - 50.000.000 de lei