Vom avea chelneri vietnamezi si filipinezi in Delta si pe litoral

Lucratorii din Asia reprezinta cea mai buna solutie pentru rezolvarea crizei de forta de munca din domeniul turismului, spun angajatorii, care au incheiat deja primele contracte pentru importul de straini.

Astfel, de anul viitor, in Delta Dunarii vor lucra vietnamezi si filipinezi, iar pe litoral ar putea veni chinezi, thailandezi sau oameni din zonele invecinate, cum ar fi Ucraina sau Moldova.

Operatorii din turism spun ca este nevoie de circa 20.000 de lucratori pentru a acoperi necesarul din piata. In prezent, in domeniu lucreaza circa 120.000 de persoane. Lipsa fortei de munca a dus la cresterea salariilor.

„Nivelul de salarizare s-a majorat, in ultimii ani, cu peste 50a. Daca acum doi-trei ani un ospatar castiga 3-4 milioane de lei vechi, acum nu mai vine nimeni sub 10 milioane”, spune Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turism.

Mai ieftini ca romanii

Sosirea muncitorilor straini va imbunatati si calitatea serviciilor, pentru ca, sustin hotelierii, „romanii sunt lenesi, delasatori si te pot lasa balta chiar in mijlocul sezonului”.

„In luna mai vor veni in Delta 40 de vietnamezi si filipinezi. Sunt harnici si constiinciosi si, din punct de vedere financiar, cu toate taxele, cazare, masa, al 13-lea salariu si un bilet de avion dus-intors pe an, sunt mai ieftini decat angajatii din tara”, spune Cornel Gaina, vicepresedintele Asociatiei Delta Dunarii Turism.

Potrivit acestuia, filipinezii vor veni pentru posturi calificate de receptioneri sau ospatari, in timp ce vietnamezii sunt mai potriviti pentru muncile necalificate, cum ar fi acelea de gradinari sau cameriste. Ei se vor intelege cu colegii romani in limba engleza.

Ucrainenii si moldovenii sunt cam lenesi

Lucratorii asiatici care vin in Romania pot castiga cel putin de patru ori mai mult decat la ei in tara. In timp ce un receptioner filipinez castiga la el acasa circa 100 de dolari pe luna, in Romania poate obtine intre 300 si 450 de euro.

Si vietnamezii au un profit considerabil: un gradinar poate obtine in Delta, de exemplu, 242 de euro pe luna, la care se adauga masa si cazare. In Vietnam, salariul acestuia abia ar ajunge la 70 de dolari.

Cum au ajuns romanii sa caute angajati atat de departe? Un motiv ar fi experientele mai putin reusite cu muncitorii vecini, in special ucraineni si moldoveni. „Erau lenesi, betivi si nu prea se spalau. Pe langa pachetul salarial, le dadeam si un sapun pe saptamana, plus 250 de grame de detergent. Si tot degeaba”, spune Cornel Gaina.

IMPORT 2007

12.000 de straini 

Importul muncitorilor din spatiul asiatic era asteptat inca de anul acesta, dar proprietarii din turism spun ca formalitatile au fost ingreunate de autoritati. Oficiul Roman pentru Imigrari a fost infiintat abia spre sfarsitul lunii iulie.

Procedura aducerii unui muncitor din afara spatiului UE este destul de anevoioasa, pentru ca se cer foarte multe acte si o baza de date de care nu dispun toti agentii economici.

Pentru anul 2007, Guvernul Romaniei a aprobat un contingent maxim de 12.000 de autorizatii de munca ce pot fi eliberate strainilor. Numai in doua luni de functionare, au fost acordate 4.500 de autorizatii.

Potrivit Oficiului, cei mai multi straini care au solicitat angajarea in munca sunt cetateni din Turcia, Republica Moldova si China. Judetele in care muncesc acestia sunt: Ilfov, Iasi, Cluj, Timis si Municipiul Bucuresti.