"Vom arunca apă de izvor în mare"

La sediul Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa s-au semnat astăzi două contracte de lucrări privind "Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud", respectiv "Conductă de descărcare în Marea Neagră a Staţiei de Epurare Mangalia". Cele două contracte fac parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu – Axa1 – "Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată".

Primul contract a fost semnat cu compania germană "Beton &Rohrbau C.F. Thymian“ şi are ca termen de finalizare luna februarie 2013. Directorul RAJA Constanţa Felix Stroe a declarat că "în urma realizării acestei investiţii de aproape 26 milioane euro, staţia de epurare Eforie Sud va deveni una din cele mai moderne din România, prin introducerea treptei terţiare de tratatre a apelor uzate“. Dimensionarea Staţiei de Epurare se va face pentru o populaţie de 140.000 locuitori, Eforie Sud, Eforie Nord, Tuzla, Techirghiol şi localităţile vecine. Contractul de lucrări "Conducta de descărcare în Marea Neagră a Staţiei de Epurare Mangalia“ va fi realizat de un consorţiu de firme româneşti având o valoare de 2,7 milioane euro urmând să fie finalizată în octombrie 2012.

"Ne ia TVA şi la banii de la UE"

Cele două contracte fac parte alături de alte 41 de contracte din fonduri europene în valoare totală de 264 milioane de euro, accesate de RAJA Constanţa pentru "Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa". Investiţiile cuprinse în proiect vor dezvolta şi moderniza infrastructura de utilităţi publice din 23 localităţi din judeţele Constanţa şi Ialomiţa, extinderi şi reabilitări reţele canalizare, sisteme de colectare şi epurare apă uzată, construirea a şase noi staţii de epurare, 40 de noi staţii de pompare, reabilitare şi extindere zeci de kilometri de reţele de apă potabilă, contorizarea a încă 6.000 de gospodării etc. "La acest POS de Mediu,12 ,5% este contribuţia statului, 12,5% este contribuţia RAJA ca şi operator, autorităţile locale contribuie cu 2%, iar restul de 73% este grant UE, bani nerambursabili", a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Dragomir. Referindu-se la contribuţia guvernului român, Cristian Dragomir a precizat că "executivul vine cu o cofinanţare de 22 milioane euro, dar de fapt îi cere lui RAJA 46 milioane de euro TVA, deci îi răman 24 milioane euro din programul nostru. Suntem singura ţară din UE care percepe TVA la investiţii din bani europeni, deci ne ia TVA şi la banii pe care ni-i dă UE, numai la noi e posibil aşa ceva". "Condiţii de îmbăiere senzaţionale"

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu a precizat într-o conferinţă de presă că "de astăzi, prin cele două contracte pentru Mangalia şi pentru Eforie, vom reuşi să avem o apă de calitate, ceea ce trebuia să se întâmple în urmă cu 10 ani când staţiile de epurare urmau să se realizeze prin programul ISPA, cel mai prost program început şi abandonat de vechii guvernanţi". Directorul general al RAJA, Constanţa Felix Stroe a scos în evidenţă că "prin introducerea treptei terţiare de tratate a apelor uzate, staţia de epurare Eforie Sud, dar şi celelalte proiecte din program vor duce la eliminarea nitriţilor şi nitraţilor din apă". El susţine că "practic, vom arunca apă de izvor în Marea Neagră pentru că reglementările Ministerului Sănătaţii, Agriculturii sau Mediului nu ne permit să folosim această apă în agricultură aşa cum este folosită în SUA sau Franţa, noi suntem mai catolici decât papa şi aruncăm apa de izvor în mare". Stroe a dat asigurări că "în acest fel, condiţiile de îmbăiere pentru turişti vor fi senzaţionale, vom putea pune pe plajă steaguri cu delfini, semn că apa de mare este nepoluată".