Cel mai scump WC din țară se va găsi la Voievodeasa, un sat micuț din comuna Sucevița. Pentru alocarea grupului sanitar s-a alocat suma de 200.000 de euro.
Voievodeasa, un mic sat de munte din cadrul comunei Sucevița a obținut anul trecut prin PNDL II o finanțare mai mult decât generoasă pentru construirea grupului sanitar la școala în care învață ceva mai puțin de 100 de copii. Județul Suceava se află pe locul doi în țară, imediat după Vaslui, la numărul de școli cu WC-ul în curte.
Pentru construcția grupului sanitar s-a decis alocarea sumei de 928.957,90 lei către școala respectivă. Anul trecut, prin același PNDL, Şcolii din Siminicea, unde sunt peste 300 de elevi, i s-a alocat pentru grupul sanitar suma de 191.660 lei, iar Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, unde sunt peste 500 de elevi, suma primită pentru extinderea și reabilitarea grupului sanitar este de 705.015 lei, scrie Obiectivdesuceava.ro.
Vineri, la Suceava, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că alocă 4.490.909 lei pentru instalarea unor containere care să țină loc de WC-uri la 76 de școli din județul Suceava care au încă buda în curte. Dacă facem un calcul simplu, rezultă alocarea a 59.000 de lei pentru fiecare școală. La Sucevița, vicepremierul Daniel Suciu a declarat că județul Suceava este pe primul loc la finanțările prin PNDL, programul prin care s-au dat banii și către mica școală de la Voievodeasa.
Săptămâna trecută, județul Suceava a fost vizitat de doi miniștri ai actualului Guvern. Județul Suceava e din nou fruntaș, de data aceasta la atragerea fondurilor prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală).
„Lucrări de modernizare și reabilitare în valoare de 317 milioane de lei în 234 de unități de învățământ din țară sunt derulate prin Programul Național de Investiții, iar Suceava este lider național în ceea ce privește finanțările.”, a declarat la Sucevița, joia trecută, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, vicepremierul Daniel Suciu.
„Prin PNDL 1 și 2 județul Suceava este primul la nivel național în ceea ce privește finanțările. Deci 234 de școli au astăzi finanțare pentru a fi reabilitate și modernizate prin bani de la Guvernul PSD și ALDE.”, a spus Suciu, rețineți, la Sucevița.
Vineri, la Suceava, Ecaterina Andronescu –a anunțat că un număr de 76 de școli din județ care au toalete în afara clădirii unităților de învățământ vor beneficia de bani de la Ministerul Educației pentru a rezolva această problemă, prin instalarea unor sisteme modulare.
„Am venit cu lista celor 76 de școli care au grupuri sanitare în curte și care vor primi resursele necesare să scăpăm de acest lucru (…). Voi lăsa lista cu școlile și sumele aferente domnului inspector general, care le transferă apoi către primari, pentru că sumele provin de la Ministerul Educației. (…) Se va face un sistem modular lângă școală. (…) Noi avem 65 de milioane de lei în bugetul nostru pentru a rezolva această problemă și trimitem sumele prin inspectorat, care, apoi, trimite la primăriile responsabile cu acest subiect. Noi avem obligația doar de a asigura resursele.”, a spus ministrul Educației.
Andronescu a menționat că aceste module vor avea toate dotările necesare unui grup sanitar la standarde de igienă, iar acolo unde nu există canalizare primarii se vor implica pentru a se realiza fose septice.
În toată țara, la începutul anului 2018 erau 2.600 de școli cu toaleta în curte. Primul loc este ocupat de Vaslui, cu 389 de școli care au WC-uri în curte, urmat de Suceava – 217 școli, Botoșani și Iași – 207 școli fiecare. Cele mai puține sunt la Bacău – 64.
Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, promitea în 2018 că „în cel mult trei ani, autoritățile locale, județene și centrale vor face ca toate unitățile școlare din România să aibă condiții decente pentru educația elevilor și preșcolarilor”. La începutul acestui an, Ecaterina Andronescu anunța că numărul școlilor fără toaletă a scăzut cu mult, sute de școlii fiind beneficiind de finanțări pentru această problemă prin programele PNDL I și II.
Pe 3 august 2018, a fost anunțată oficial atribuirea contractului „Construire Grup Sanitar la Şcoala Voievodeasa, comuna Sucevița, județul Suceava”, în valoare de 763.492 lei fără TVA. Cu TVA, contractul finanțat prin PNDL II se ridică la valoarea de 928.957,90 lei. Adică la aproximativ 200.000 de euro, ca să fie mai ușor de înțeles toată afacerea.
Conform datelor plasate destul de discret pe site-ul de licitații publice, contractul aprobat de ANAP (Autoritatea Națională de Achiziții Publice) prevede: „Construire Grup Sanitar la Şcoala Voievodeasa (Proiectare și Execuție). Investiția urmărește crearea condițiilor de autorizare a funcționării unității de învățământ conform cu cerințele de autorizare și normativele în vigoare. Se urmărește construcția unui Grup Sanitar prin extindere clădire existentă (P^1E) ce va deservi 100 elevi ^ personal didactic și auxiliar, constând în proiectare și execuție lucrări. – Realizare Proiect Tehnic (memoriu general și pe specialități, Detalii execuție, Caiete de Sarcini, Liste cantități de lucrări, Extrase resurse, Centralizatoare financiare) – Întocmire documentații tehnice necesare obtinerii avizelor necesare execuției lucrărilor, PAC, POE – Asigurare asistență tehnică din partea proiectantului în faza de execuție a lucrărilor – Execuție lucrări de construcții și instalații.
Valoare estimată = 763.492 Lei fără TVA, defalcată astfel: 1. Activitate de proiectare = 33.389 Lei din care a) Elaborare Proiect Tehnic – Cap. 3.3.1.c = 15.389 Lei b) Detalii execuție – Cap. 3.3.1.d = 10.000 Lei c) Doc. Avize/Acorduri – Cap. 3.3.2. = 1.000 Lei d) Activitate de Asistență tehnică proiectant Cap. 3.6.1. = 7.000 Lei 1. Execuție Lucrări = 730.103 Lei a) Cheltuieli pt. asigurarea utilităților Cap. 2. = 54.070 Lei b) Construcții și instalații Cap. 4.1. # 661.717 Lei c) Organizare de Şantier Cap. 5.1.= 14.316 Lei. 5.1.1. Construcții = 10.737 Lei 5.1.2. Cheltuieli conexe O.S. = 3.579 Lei”.
Câștigătorul licitației a fost declarată firma SC CONSTRUCT, o societate din Rădăuți, care s-a angajat să facă lucrarea cu doar 748.247,87 RON. Deci, MDPAR (Ministerul Dezvoltării Publice și Administrației Regionale), diriguitorul programelor PNDL, a reușit să facă astfel o economie de vreo 15.000 lei.
WC-ul cu etaj de la Voievodeasa e cel mai scump proiect aflat în derulare în comuna Sucevița prin actualul PNDL II.
Prin PNDL II, comuna Sucevița a primit finanțare, pe lângă WC-ul de la Şcoala Voievodeasa, pentru următoarele proiecte:
– Grădiniță cu program normal, 3 grupe, Sucevița – 919.752.00 lei ;
– Modernizare și extindere infrastructură apă potabilă în comuna Sucevița, Etapa a III-a – 506.895,00 lei ;
– Modernizare și extindere infrastructură canalizare și stație de epurare în comuna Sucevița, județul Suceava -Etapa a III-a, 506.895,00 lei).
Voievodeasa avea, conform recensământului din 2011, 1.287 de locuitori. În realitate, în satul aparținând de comuna Sucevița mai sunt acum vreo 800 de oameni, majoritatea bătrâni. Așa cum s-a întâmplat în mai toate satele din zona noastră, sute de tineri au plecat la muncă în vestul Europei, puțini dintre ei lăsându-și copiii acasă, pentru ca bunicii să-i poarte la școala din sat.
Conform proiectului făcut în 2018 pentru PNDL și site-ului Şcolii din Voievodeasa, acolo ar învăța 100 de elevi, cifră care pare rotunjită binișor, dacă o punem alături de cele prezentate puțin mai sus. Cert este că, indiferent dacă numărul de elevi e real sau nu, oricâți ar fi ei la acea școală, toți trebuie să aibă acces la o toaletă decentă. Deocamdată nu au, pentru că stadiul construcției WC-ului școlar cu etaj de la Voievodeasa e încă «la gri», fiind doar tencuită pe exterior, așa cum se poate vedea și în fotografiile alăturate. Clădirea cu parter și etaj, lipită de corpul școlii, este ridicată din BCA, are planșeu de beton, este acoperită și are geamurile montate, este compartimentată, având cel puțin șase cabine pe fiecare nivel, culoare și o cameră tehnică.
Prin PNDL II, mai multe unități școlare din județ au primit finanțare anul trecut pentru construirea, extinderea sau reabilitarea grupurilor sanitare.
Astfel, pentru „Construire grupuri sanitare pentru Şcoala Gimnazială Siminicea, din comuna Siminicea” a fost alocată suma de 191.660 lei. În Siminicea sunt aproximativ 2.300 de locuitori, ia la școala respectivă învață peste 300 de elevi.
De asemenea, pentru proiectul „Extindere și reabilitare grupuri sanitare la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret” au fost alocați 705.015 lei. 530 de elevi urmează filiera tehnologică din cadrul Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă” și 40 de cadre didactice își desfășoară activitatea în această unitate școlară.