O posibilă reconciliere Ponta-Antonescu pe candidaturile la Capitală riscă să fi e aruncată în aer de pretenţiile conservatorilor care cer compensaţii.
Candidaturile USL pentru primăriile de sector la Capitală au intrat într-o nouă fază. Mai complicată însă.
Social- democratul Victor Ponta a cedat în jocul nervilor cu liberalul Crin Antonescu şi şi-a manifestat disponibilitatea pentru susţinerea liberalului Rareş Mănescu pentru sectorul 6.
La schimb însă cu sectorul 2, unde PSD l-ar propulsa pe sindicalistul Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta. Numai că aliaţii conservatori au tulburat încă o dată apele.
Potrivit unor surse din cadrul Uniunii, liderii Dan Constantin şi Dan Voiculescu nu se pot împăca cu poziţia de perdanţi şi cer compensare pentru a renunţa la Ştefan Florescu, omul lui Piedone promovat pentru sectorul 6.
Şi Piedone are propriile sale planuri. Florescu a declarat că va demisiona din PC dacă nu va fi candidat oficial al USL la această primărie. Mai mult, el susţine că va candida ca independent şică beneficiază în continuare de sprijinul explicit al edilului de la 4.
Compensaţii pentru PC
Conform surselor citate, Voiculescu l-a mandatat pe Dan Constantin să obţină din partea lui Ponta şi al lui Antonescu promisiunea susţinerii unui apropiat de-al său, colonelul Mircea Dogaru, şeful sindicatului militarilor în rezervă şi în retragere, drept contracandidat pentru edilul sectorului 2, Neculai Onţanu.
Totodată, Voiculescu a pretins şi alte compensaţii: impunerea pe listele de candidaturi comune a unor conservatori la primăriile unor oraşe şi orăşele din teritoriu, ne-au mai precizat aceleaşi surse.
Ponta are însă propriile planuri: cu Florescu în dizgraţie, târgul său cu Piedone pică şi el nu mai are niciun câştig să susţină un alt candidat conservator la o altă primărie.
Candidatura la primăria sectorului 6 a făcut obiectul unei învoieli separate pentru revenirea edilului de la 4 în USL: susţinerea, drept recompensă, a conservatorului Ştefan Florescu la primăria sectorului 6, cu promisiunea adeziunii la PSD după locale.
Deja păţit cu Ponta la nivelul judeţului Buzău, acolo unde liderul PSD nu a reuşit să facă curăţenie în propria ogradă pentru a netezi drumul liberalului Cristian Bâgiu în poziţia de candidat UL la şefia Consiliului Judeţean, Antonescu a pus piciorul în prag, ameninţând cu candidaturile separate la Bucureşti.
Ponta, cu gândul la Onţanu
Ponta a decis să nu rişte o ruptură cu consecinţe negative de imagine pentru întreg angrenajul USL şi a făcut pasul înapoi. În ultima săptămână, ambii şefi de partide au lăsat la mâna liderilor interimari din Bucureşti, Ecaterina Andronescu şi Eugen Nicolăescu, să găsească o soluţie de compromis.
Cunoscută că nu-l are deloc pe Florescu la inimă, cum de altfel nici pe Piedone, consideraţi în sânul PSD ca nefiind de încredere, Andronescu a cedat, fără prea multă rezistenţă, sectorul 6 liberalilor.
Dan Voiculescu îl împinge pe apropiatul său, colonelul Dogaru, în rolul de candidat la primăria sectorului 2, în schimbul renunţării la susţinerea lui Ştefan Florescu la 6
Florescu, mai bine plasat în sondaje ca Mănescu: "Merg independent!"
Lăsat pe dinafară de liderii USL, Ştefan Florescu susţine că nu va accepta o decizie nefavorabilă lui şi va demisiona din PC pentru a putea candida ca indpendent.
"În acel moment îmi voi da demisia de onoare din PC şi din scena politică pentru a candida ca independent", a declarat, pentru EVZ Florescu, cunoscut ca mâna dreaptă a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. El a sugerat că Piedone nu-l va părăsi şi-l va sprijini în timpul campaniei sale electorale.
"O prietenie atât de trainică va supravieţui sfârşitului meu politic", crede Florescu, care sel audă că potrivit propriilor sondaje, are o cotă de 45% în rândurile locuitorilor din respectivul sector."Mănescu are cel mult 20% în sondajele lui. În al meu are 7% notorietate şi 3% intenţie de vot", plusează Florescu.
Col. Dogaru, CV de candidat: de la Ceauşescu la Voiculescu
Colonelul în rezervă Mircea Dogaru conduce Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere (SCMDRR). Este un apropiat al lui Dan Voiculescu şi a fost unul dintre cei care au alimentat substanţial protestele de stradă din Piaţa Universităţii din luna ianuarie.
Propagandistul lui Ceauşescu
Dogaru a fost profesor de istorie şi a ajuns ofiţer "la apelul bocancilor", înainte să facă vreo şcoală militară. Înainte de 1989 a fost angajat de socrul său în direcţia de propagandă a lui Ilie Ceauşescu.
A făcut parte din Consiliul Politic al Armatei, instrument de propagandă al elitei comuniste. Ulterior, colonelul Dogaru a făcut parte din structurile de contrainformaţii militare, fiind "specialist în manipularea maselor", după cum spune unul dintre membrii organizaţiei.
Aşa cum reiese din documentele SCMDRR, Dogaru este "istoric non-conformist". Acum, el se foloseşte de pensionari în interes politic.
A regizat mitingurile direct cu Voiculescu
Aşa s-a întâmplat şi în timpul mitingurilor din Bucureşti. Evenimentul zilei a relatat, la acea vreme, că Mircea Dogaru se întâlnise cu preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, pentru a pune la punct detaliile protestelor.
Dogaru nu este membru PC, dar este un apropiat al conservatorilor Spre exemplu, a fost prezent la congresul Partidului Conservator, care a avut loc pe 3 aprilie anul acesta.
Citiţi şi:
- Poker pe candidaturile la Capitală. Antonescu: Ori sectorul 6 ori mergem separat. Cu ce plusează Ponta!
- BĂTĂLIE ÎN USL. Candidatul PC la sectorul 6, Ștefan Florescu, aşteaptă sprijinul lui Ponta
- Crin Antonescu: Nu renunţăm la candidatura lui Rareş Mănescu la sectorul 6
- Rareş Mănescu şi Ştefan Florescu, acuzaţi de PDL că au instigat la huiduieli