Voicu: Părerea majoritară în PNL e pentru un vot împotriva avizării urmăririi penale a fostului ministru Dobre

Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu a declarat că în interiorul partidului, "opinia majoritară, dacă nu cumva unanimă, merge împotriva unui vot împotriva "avizării urmăririi penale a fostului ministru delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre.

"Aţi remarcat mai multe ieşiri publice ale unor colegi. Opinia generală pare a fi, n-am avut cum să discut cu toţi colegii şi nici nu a existat o întrunire a Biroului Politic Central, ca să se ia o decizie oficială, dar părerea majoritară, dacă nu cumva unanimă, merge către un vot împotrivă", a afirmat vicepreşedintele PNL. Mihai Voicu a mai afirmat că rolul Parlamentului nu este acela de a decide asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei lui Victor Paul Dobre, ci de a stabili "dacă este o procedură care îndeplineşte toate condiţiile sau în situaţia de faţă, aşa cred eu, există o anumită influenţă politică". "În aceste situaţii este prevăzută necesitatea obţinerii încuviinţării Parlamentului cu privire la această procedură (n.red.-avizarea cererii de urmărire penală). Asta înseamnă că Parlamentul poate încuviinţa sau poate să nu încuviinţeze, pentru că dacă era vorba de o procedură automată, prin care absolut toate cererile trebuie în mod obligatoriu să primească avizul, ar fi spus că Parlamentul ia act sau n-ar fi spus nimic. Parlamentarii au rolul nu de a decide dacă cineva este vinovat sau nevinovat, ci de a decide dacă este o procedură care îndeplineşte toate condiţiile sau în situaţia de faţă, aşa cred eu, există o anumită influenţă politică", a susţinut Dobre.

Întrebat dacă Victor Paul Dobre ar trebui să demisioneze din Parlament, Mihai Voicu a replicat că nu vede motivul pentru care fostul ministru ar trebui să procedeze în acest fel, deoarece "a câştigat un mandat, acel mandat mai are câteva luni".

"Eu nu cred că există motive. Dacă există motive trebuie întrebat Victor Paul Dobre", a adăugat Voicu. Vicepreşedintele PNL a mai afirmat, în legătură cu stenogramele apărute în presă, că o discuţie în interiorul CSM şi al Inspecţiei Judiciare este utilă.

"În situaţii de genul ăsta bineînţeles că nici o instituţie de presă nu refuză să publice aşa ceva şi nu este vorba de a îngrădi acest acces la informaţii, indiferent cum sunt ele obţinute, însă în interiorul CSM, al Inspecţiei Judiciare poate că o discuţie de ce acte dintr-un dosar, indiferent care este el, apar în presă, e legal sau nu e, nu am idee, e normal, nu-i normal, probabil că nu, nu ştiu, dar o discuţie internă poate că ar merita", a afirmat Voicu. Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, ministrul delegat pentru Administraţie, au fost interceptaţi de procurorii din Parchetul General, cu mandat de la Curtea Supremă de Justiţie. Într-o interceptare, Rus îi spunea colegului său, Dobre, că nu va pune "niciun singur om în plus sau în minus" şi că "eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţele în puşcărie".

Ioan Rus şi Victor Paul Dobre şi-au depus demisiile pe data de 6 august, motivând că s-a făcut presiune asupra lor după referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Vineri, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a cerut Parlamentului avizul pentru anchetarea lui Victor-Paul Dobre, fostul ministru delegat pentru Administraţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, deputat în Parlamentul României.  CCR decide rezultatul referendumului Parlamentul nu poate decide peste o decizie a Curţii Constituţionale, a spus la RFI ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu.

"Orice instituţie a statului trebuie să respecte decizia Curţii Constituţionale şi de aceea nu este cazul să vorbim despre o altfel de decizie decât cea pe care o va pronunţa Curtea. Rămâne să vedem care este aceasta", a mai spus Voicu.  Întrebat dacă Parlamentul poate decide altceva, în cazul în care CC stabileşte invalidarea referendumului, Mihai Voicu a răspuns: "În nici un caz, nu poate decide Parlamentul peste o decizie a Curţii, oficială şi publicată în Monitorul Oficial. Nu am auzit de aşa ceva şi nu văd cum ar fi posibil".