"0372" este prefixul cu care operatorul britanic va intra in competitie cu ceilalti operatori.
Operatorul de telefonie mobila Vodafone Romania va lansa saptamana aceasta un serviciu de telefonie fixa. „Solutia fara fir” va permite si trimiterea de SMS-uri si va avea un abonament de baza de 4 dolari pe luna, au declarat, pentru EVZ, surse din piata.
Serviciul de telefonie fixa de la Vodafone se va baza pe tehnologia wireless (fara fir), ceea ce inseamna ca il va scapa pe utilizator de cablurile de legatura si ii va permite sa-si instaleze singur telefonul. Odata achizitionat aparatul, utilizatorul isi va localiza locuinta in retea, dupa un principiu similar cu cel al telefonului mobil.
Terminalul poate fi folosit pe o raza de maximum 200 de metri fata de modem, iar dincolo de aceasta limita, serviciul de telefonie va fi disponibil doar pentru numerele de urgenta. Potrivit surselor, aparatul ar urma sa fie pus gratuit la dispozitia clientilor Vodafone interesati de serviciul de telefonie fixa, abonamentul de baza va costa circa 4 dolari pe luna, iar serviciul va permite si conectarea la internet, optional.
Numerele fixe Vodafone vor avea prefixul „0372”, urmat de alte sase cifre. Pana la inchiderea editiei, reprezentantii Vodafone, contactati telefonic, au refuzat sa comenteze aceste informatii. Romania este a cincea tara in care Vodafone isi lanseaza serviciul de telefonie fixa.
Operatorul britanic a decis sa intre pe telefonie fixa in Romania pentru a castiga, in viitor, clienti pentru serviciile de internet si pentru a realiza astfel servicii integrate de comunicatii, au comentat specialisti din piata. Potrivit altor specialisti, Vodafone Romania ar prelungi o disputa din Marea Britanie, acolo unde Orange a lansat in premiera un serviciu similar, pe o piata dominata traditional de Vodafone.
Competitie: cu Romtelecom pe clienti, cu RDS pe tarife
Operatorul a obtinut recent licenta pentru un milion de numere in telefonie fixa, ne-a declarat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI). Circa 6.000 din cele un milion de numere sunt alocate in momentul de fata clientilor companiei, care au testat in ultimele doua luni noul produs al operatorului britanic. Si Orange testeaza in acest moment in Romania un serviciu de telefonie fixa pe clienti corporate.
Pe piata de telefonie fixa autohtona, Vodafone va avea trei contracandidati, deja bine inradacinati: Romtelecom, RDS&RCS si UPC. Un serviciu asemanator cu cel pe care Vodafone il lanseaza acum este cel de la operatorul Zapp. Este vorba de FixTel, care este disponibil oriunde in tara si ofera acces imediat la telefonie, internet si SMS.
STRATEGIE
Telefonie fixa prin internet in cinci tari
Serviciul de telefonie fixa a fost introdus de Vodafone pana acum in Germania, Marea Britanie, Italia si Ungaria. In aceste state, serviciul functioneaza pe baza retelei 3G. In Romania, reteaua 3G a Vodafone are acoperire in 23 de orase. „Vodafone at Home”, din Marea Britanie, ofera telefonie si internet la pachet pentru 25 de lire sterline pe luna. Serviciul este implementat de operatorul de telefonie mobila printr-un parteneriat cu compania de telefonie fixa British Telecom (BT).
Conexiunea este de banda larga si permite viteze de descarcare de pana la 8 Mbps. Mai mult, nu exista limita de descarcare, iar convorbirile in retelele de telefonie mobila sunt cu 25% mai ieftine decat la BT. In Germania, acelasi serviciu a fost implementat prin intermediul companiei de telefonie fixa Arcor, controlata de Vodafone, si este disponibil in 1.200 de orase.
Pretul serviciului este de 20 de euro pe luna si include 1.000 de minute gratuite in retea, iar pentru alti 30 de euro utilizatorul poate opta pentru un pachet care include si internet in banda larga („Talk&Web Box”). Aproape 600.000 de italieni folosesc in acest moment serviciul de telefonie fixa si internet lansat de Vodafone in mai 2006 si denumit „Vodafone Casa”. In Ungaria, serviciul de telefonie fixa de la Vodafone are aproximativ 20.000 de abonati.
Vodafone Romania este al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala ca numar de utilizatori si a inregistrat in anul fiscal incheiat la 31 martie 2007 un profit EBITDA (inainte de impozitare, dobanzi, depreciere si amortizare) de 643,7 milioane de dolari, adica 499,3 milioane de euro.
Profitul este in crestere, in dolari, cu 26% fata de anul fiscal precedent. Profitul operational a reprezentat 47% din venituri. Compania britanica Vodafone este cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, cu peste 200 de milioane de clienti.