Vladimir Putin dă semnale Occidentului că este gata să negocieze pacea din Ucraina. Experţii consideră că pocalul întins de liderul de la Kremlin este unul otrăvit.
Vladimir Putin dă semnale Occidentului. Cel puțin din septembrie, Putin a semnalat prin intermediari că este dispus să se ajungă la o încetare a focului. Care să oprească luptele de pe frontul actual.
Asta fiind departe de ambițiile sale de a domina Ucraina. Despre acesta afirmă doi foști înalți oficiali ruși apropiați Kremlinului. Precum și oficiali americani și străini care au primit un asemenea mesaj din partea emisarilor lui Putin, scrie „The New York Times“.
Interesul lui Vladimir Putin
Potrivit „The New York Times“, interesul repetat al lui Putin față de un eventual armistițiu demonstrează cât de oportunistă și de improvizată a fost abordarea războiului în culise.
Zecile de interviuri cu ruși care l-au cunoscut de multă vreme și cu oficiali străini. Care au putut urmări manevrele interne ale Kremlinului arată un lider care caută să reducă riscurile. Dar și să-și păstreze căile de manevră într-un război care a durat mai mult decât se așteptase.
Deși în public afișa o retorică incendiară, pe plan privat, Putin își manifesta dorința de a-și proclama victoria și de a trece la alte treburi.
O serie de analiști susțin că Putin are de profitat de pe urma unui război prelungit și că el dorește să amâne orice negocieri până când la Casa Albă ar putea reveni fostul președinte Donald Trump, principalul candidat la nominalizare din partea republicanilor în vederea alegerilor prezidențiale din 2024.
Oficialii americani observă o schimbare a poziției lui Putin. Subliniind că el nu mai cere îndepărtarea guvernului lui Zelenski. Ei spun că armistițiul vehiculat de Putin va păstra o Ucraină suverană cu capitala la Kiev, dar ar permite Rusiei să controleze 20% din teritoriul ucrainean pe care și l-a anexat deja. Ei mai susțin că, deși Putin dă de înțeles că e dispus la un asemenea acord, el așteaptă să i se facă o ofertă ceva mai clară.
„Pocalul otrăvit” al Kremlinului
Nu există probe din care să reiasă că liderii ucraineni.Care s-au angajat să-și elibereze teritoriile, ar accepta un asemenea acord.
O serie de oficiali americani afirmă că ar fi vorba despre o cunoscută tentativă a Kremlinului de a dezorienta. Şi nu reflectă dorința reală de compromis din partea lui Putin.
Foști oficiali ruși mai spun că s-ar putea prea bine ca Putin să se răsgândească din nou. Dacă forțele ruse încep să se redreseze. Un înalt oficial rus a spus că „liderul de la Kremlin nu dorește să se dea nici măcar cu un metru înapoi”.
Ei susțin că propaganda lui Putin ar putea ușor transforma în victorie situația actuală. Sărbătorind un coridor terestru spre Crimeea, o armată care a rezistat în fața contraofensivei Ucrainei susținute de Occident. Precum şi pretinsa anexare de către Rusia a patru regiuni ucrainene. Trecând peste faptul că Rusia nu le controleaază întrutotul.
Interesul discret al lui Vladimir Putin pentru discuțiile de pace prin intermediul comunicațiilor pe canale secundare se opune în mod evident mesajului. Mesaj pe care liderul rus îl transmite publicului.
La 14 decembrie, în prima sa conferință de presă care a permis prezența presei occidentale de la invazia din februarie, Putin a declarat că obiectivele Rusiei rămân aceleași și că nu va exista o încetare a focului până când acestea nu vor fi atinse.
„Va fi pace atunci când ne vom atinge obiectivele", a declarat Putin, potrivit The Associated Press. "Victoria va fi a noastră".
Occidentul, sceptic faţă de planurile de pace ale lui Vladimir Putin
Public, Vladimir Putin și-a păstrat poziția agresivă. Afirmând că rezistă în fața unui Occident care caută să distrugă o civilizație rusă veche de 1000 de ani.
Printre multele pretenții la care nu se va renunța se numără și hotărârea lui Putin de a menține Ucraina în afara NATO. Dar un fost oficial rus consideră că un dezacord pe această temă nu l-ar îndepărta pe Putin de o înțelegere. Având în vedere că alianța nu e pe cale să admită Ucraina în viitorul apropiat.
Oficialii americani au mai spus ziarului că armistițiul ar menține Ucraina ca țară suverană, cu Kievul capitală, în timp ce Rusia păstrează controlul asupra teritoriului ocupat.
Dar nu este clar dacă Ucraina ar accepta o încetare a focului în astfel de condiții. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis în mod repetat că va recupera toate teritoriile confiscate de Rusia. Iar oficiali americani de rang înalt au declarat pentru NY Times că nu văd niciun politician ucrainean influent care să fie de acord cu aceste condiții.
,,Nu au onorat niciodată niciun acord", a declarat președintele leton Edgars Rinkevics pentru Times, ,,și le-au încălcat imediat ce au văzut că le convine".