Liderul de la Kremlin scoate în față un nou plan. În contextul conflictului cu Ucraina, Putin cere construcția unui tunel subacvatic care ar urma să lege Rusia de Crimeea. Pentru implementarea mărețului proiect, China ar urma să intre în ecuație.
Vladimir Putin ar urma să facă încă un pas în conflictul cu Ucraina. Liderul de la Kremlin ar intenționa să construiască un tunel subacvatic care să facă legătura între Rusia și Crimeea.
Vladimir Putin vrea să fugă de atacurile Ucrainei
Afaceriștii ruși și chinezi ar fi purtat deja discuții legate de acest plan. Conform surselor, Vladimir Putin ar încerca să fugă de atacurile Ucrainei, construind o rută de transport protejată.
Liderul de la Kremlin ar fi extrem de o preocupat în acest moment de securitatea podului din zona strâmtorii Kerci. Din acest motiv, Vladimir Putin a luat în calcul mai multe variante prin care să țină piept atacurilor ucrainene. Zona este considerată una de interes major pentru armata rusă. Podul respectiv a fost lovit până în prezent de două ori de forțele ucrainene.
„Discuțiile subliniază hotărârea Rusiei de a menține controlul asupra Crimeei, pe care a anexat-o ilegal în 2014, precum și dependența tot mai mare a Moscovei de China ca sursă de sprijin global”, arată sursele.
Obstacole în construcția rutei secrete
Liderul de la Kremlin ar fi fost deja informat vizavi de numeroasele riscuri la care s-ar expune, coordonând un astfel de proiect. Inginerii americani susțin că lucrările s-ar desfășura în condiții de maximă dificultate, având în vedere conflictul cu Ucraina. Totodată, aceștia au precizat că toate costurile aferente implementării proiectului ar fi uriașe.
Dincolo de aceste impedimente, Vladimir Putin nu ar intenționa să renunțe la plan.
„ Rusia se confruntă cu riscul ca Ucraina să încerce să submineze Podul Kerci timp de mulți ani”, arată Alexander Gabuev, expert în relațiile dintre Moscova și Beijing.
Ruta lui Vladimir Putin, sub coordonarea Chinei
Pentru a implementa acest proiect, Putin cere ajutorul Chinei. Statul chinez nu a recunoscut însă niciodată anexarea Crimeei de către Rusia.
Mai multe mesaje legate de acest plan au fost interceptate de serviciile ucrainene. Conform acestora, una dintre cele mai mari companii de construcții din China și ar fi exprimat deja intenția de a se implica în cerințele Rusiei. În cadrul discuțiilor se menționează că o serie de întâlniri între delegații chinezi și ruși ar fi avut loc deja.
China menționează în cadrul e-mail urilor respective că se implică în acest sens, cerând „confidențialitatea deplină”.