Londra se alătură Washingtonului pe măsură ce presiunea economică crește asupra Moscovei după invazia Ucrainei. Cele două state au decis să nu mai importe petrol şi gaze din Rusia, iar UE a diminuat cererea. În replică, Rusia a sistat exportul de cereale, ceea ce ar putea duce la o creștere a prețurilor.
După anunțul președintelui Joe Biden că interzice importurile de petrol și gaze rusești în SUA, deoarece Washingtonul intensifică sancțiunile economice împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei, în încercarea de a o priva de venituri, Regatul Unit, dar şi UE au urmat exemplul și a dezvăluit un plan de reducere a importurilor de gaze rusești.
Rusia, cel mai mare exportator mondial de țiței și produse petroliere, a livrat aproape 8 milioane de barili pe zi către piețele globale la sfârșitul anului trecut, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
Aproximativ 60% din exporturile de petrol ale Rusiei merg către Europa, inclusiv aproximativ 2% către Marea Britanie, în timp ce 8% către SUA. China reprezintă aproximativ 20 la sută.
Moscova nu s-a lăsat mai prejos şi a sistat exporturile de cereale
Rusia a motivat că trebuie să acorde prioritate livrărilor de cereale către brutăriile interne în defavoarea pieţelor de export, a spus premierul Mikhail Mishustin. Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% la uleiul de floarea soarelui şi seminţe oleaginoase. Săptămâna trecută, preţul grâului a înregistrat o creştere de peste 40%, deoarece conflictul militar a întrerupt livrările din Ucraina şi Rusia.
Este important să păstrăm în echilibru piaţa alimentară şi monitorizăm cu atenţie preţurile pentru bunurile esenţiale, cum ar fi alimentele, inclusiv pâinea. Există cerere ridicată de export pentru cerealele ruseşti, iar preţurile sunt în creştere. În primul rând trebuie să asigurăm materia primă pentru industria internă de panificaţie, a declarat Mikhail Mishustin.
Acesta nu a precizat dacă Rusia va încerca să limiteze exporturile de cereale, o măsură care probabil ar adânci criza alimentară globală şi ar majora şi mai mult preţurile, însă campania de însămânţare de primăvară care abia a început trebuie să continue „fără întreruperi”, a spus premierul.
Rusia interzice exporturile anumitor mărfuri și materii prime
Rusia fiind un exportator major de cereale și metale îşi permite să lovească chiar și țările cu importuri scăzute de energie din Rusia. Acestea vor simți impactul, deoarece măsurile ar putea crește prețurile cu ridicata. O altă problemă este inflația în creștere atât în SUA, UE, cât și în Marea Britanie, adăugând, dacă mai era nevoie, o presiune imensă asupra cetățenilor.
Mișcarea se adaugă la o listă lungă de sancțiuni economice impuse Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina - activele băncii centrale au fost înghețate, unele bănci ruse au fost separate de rețelele globale de plăți și Germania a suspendat conducta Nord Stream 2, care ar ar fi transportat mai mult gaz din Rusia către Germania, scrie BBC.