Președintele Vladimir Putin s-ar putea lupta pentru a păstra puterea dacă războiul din Ucraina obligă Rusia să abandoneze „agresiunea militară” și să accepte un acord de pace cu Europa, a declarat fostul secretar de stat american Henry Kissinger.
Henry Kissinger crede că e improbabil ca Vladimir Putin să supraviețuiască unei înfrângeri în Ucraina, iar lumea va deveni mai stabilă atunci când Rusia va accepta că nu poate cuceri Europa.
Preşedintele Vladimir Putin ar putea fi obligat să lupte pentru a rămâne la putere dacă războiul din Ucraina va forţa Rusia să renunţe la agresiunea militară şi să accepte un acord de pace cu Europa, a declarat fostul secretar de stat american Henry Kissinger.
„Mi-aş dori o Rusie care să recunoască faptul că relaţiile sale cu Europa trebuie să se bazeze pe un acord şi pe un fel de consens şi cred că acest război, dacă se va încheia în mod corespunzător, ar putea face acest lucru realizabil”, a declarat Henry Kissinger.
Kissinger, despre supraviețuirea lui Vladimir Putin: Este improbabil
Întrebat dacă Vladimir Putin ar putea supravieţui la putere dacă războiul s-ar încheia în aceşti termeni, Kissinger a răspuns: „Este improbabil”.
Diplomatul veteran a spus că este important ca Ucraina să iasă din război ca o democraţie puternică şi că este de preferat să se evite „dizolvarea Rusiei sau reducerea Rusiei la o impotenţă plină de resentimente” care riscă să alimenteze noi tensiuni. El l-a descris pe Putin ca pe o „figură de tip Dostoievski, asaltată de ambivalenţe şi aspiraţii neîmplinite", care este foarte capabil să exercite puterea ca lider şi care a folosit-o "în mod excesiv” în legătură cu Ucraina.
Interviul din 7 iunie de la New York a fost o retrospectivă asupra vieţii şi carierei lui Kissinger, după ce acesta a împlinit recent 100 de ani.
Kissinger a declarat că Putin a fost atât moştenitorul unei perspective ruseşti tradiţionale, cât şi cineva care a crescut pe străzile din Leningrad, în prezent Sankt Petersburg, unde mai mult de jumătate din populaţie a murit de foame în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi s-a confruntat cu o ameninţare constantă.
Europa va deveni mai stabilă atunci când Rusia va accepta faptul că nu poate cuceri Europa
Vladimir Putin „a tradus acest lucru prin faptul că nu a vrut niciodată ca puterea militară europeană să fie în apropierea Sankt Petersburgului şi a oraşelor mari precum Moscova” şi a reacţionat la limita iraționalității la expansiunea acesteia, a declarat Kissinger.
În timp ce SUA şi aliaţii săi au avut dreptate să se opună atacului Rusiei asupra Ucrainei, este din ce în ce mai important ca părţile implicate în conflict să se gândească la modul în care doresc să pună capăt acestuia prin diplomaţie, a declarat Kissinger. Există riscul ca relaţiile militare dintre puteri să domine gândirea geopolitică şi să transforme războiul într-un conflict global prin atragerea unor ţări precum China, a adăugat el.
„Europa va deveni mai stabilă, lumea va deveni mai stabilă atunci când Rusia va accepta faptul că nu poate cuceri Europa, dar trebuie să rămână parte a Europei printr-un fel de consens, așa cum fac alte state”, a spus el. „Dar în acest moment Rusia este atât de zdrobită încât vede că este un factor al politicii internaționale în alte regiuni și devine un subiect de competiție europeană între diferitele state”, a concluzionat Henry Kissinger, potrivit fortune.com.