Mai multe femei din Rusia au protestat față de mobilizarea bărbaților pe frontul din Ucraina. Aceasta își vor înapoi soții sau fiii mobilizați pe front. Până în acest moment, autoritățile nu au luat măsuri împotriva acestui protest care îl vizează pe Vladimir Putin. Dar cine sunt aceste femei, care la începutul invaziei îl susțineau pe Putin.
Protestele față de război au devenit tot mai rare în Rusia. Cu toate acestea, în ultimele luni, o mișcare a femeilor din țară pare să prindă din ce în ce mai multă putere în lupta cu deciziile luate de Vladimir Putin.
Vladimir Putin, criticat de femeile din Rusia
Maria Andreeva, în vârstă de 34 de ani, este una dintre liderele neoficiale ale acestei mișcări populare nou apărute. Mișcarea a luat amploare în ultimele săptămâni și îl critică pe președintele Vladimir Putin:
„Vrem o demobilizare totală. Civilii nu ar trebui să fie implicați în lupte. Suntem multe, iar numărul nostru nu va face decât să crească”, a spus ea, potrivit The Guardian.
În septembrie 2022, pe fondul avansului teritorial al Ucrainei, Vladimir Putin a decis recrutarea a 300.000 de bărbați.
Rusia a trebuit să își sporească numărul de trupe în trecute
Un an mai târziu, cei mobilizați nu s-au întors. Din acest motiv, multe femei organizează proteste publice și scriu scrisori în care contestă discursul lui Vladimir Putin:
„De ce e necesar ca oamenii noștri, care au dus o viață pașnică, să meargă în Ucraina? Dacă guvernul nostru a decis să atace o țară mai mică, lăsați armata să lupte, dar lăsați-i pe oamenii noștri în pace”, adaugă ea, potrivit The Guardian.
Mișcarea a apărut în septembrie, după decizia de a nu exista o rotație a trupelor în Ucraina.
Până în prezent, autoritățile au optat să nu le încarcereze sau să le hărțuiască pe femei, cerând în schimb presei de stat să le ignore pledoariile, și respingând totodată cererile lor de autorizații pentru mitinguri în întreaga țară.
Vladimir Putin a decis că recruții se pot întoarce acasă după ce „operațiunea militară specială” se va încheia
Andreeva comunică cu alte soții, surori și mame de soldați pe Telegram. Platforma găzduiește voci independente, iar cea mai mare parte a activității lor este coordonată pe canalul Put Domoi (Drumul spre casă), care a adunat peste 35.000 de membri de la înființarea sa în septembrie.
Ea spune că nu se teme, pentru că pur și simplu s-a săturat:
„Canalul este locul în care ne întâlnim și discutăm despre următoarele noastre mișcări”, a explicat Natalia, o asistentă medicală dintr-un orășel de lângă Saratov, în sudul Rusiei.
Andrei Kolesnikov, cercetător la think-tank-ul Carnegie Russia Eurasia Center, explică de ce autoritățile nu iau măsuri mai dure în fața protestului organizat de femei:
„Aceste soții și mame nu fac parte din mișcarea tradițională liberală și urbană anti-Kremlin. Multe dintre ele provin din nucleul de bază de susținere a lui Vladimir Putin”, a explicat acesta.