Vladimir Putin contează pe faptul că republicanii îl vor salva

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Reprezentanta republicană Marjorie Taylor Greene din Georgia a dat dovadă ieri de multă ipocrizie, criticându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că nu s-a îmbrăcat la costum în cursul vizitei președintelui Joe Biden.

Zelenski era îmbrăcat în obișnuita lui ținută kaki, dat fiind că trăiește într-un teatru de război și din respect pentru armata lui. Greene a declarat că ținuta lui a indicat o lipsă de respect pentru Biden.

Sunt convins că cei mai mulți americani au considerat bizare declarațiile lui Greene, dat fiind comportamentul ei grosolan în cursul discursului despre starea națiunii al lui Biden [i-a strigat „mincinosule” - n.trad.]. Zelenski e un exemplu de temeritate prin rezistența pe care o opune tiraniei; Greene e o rușine pentru această țară.

Greene nu-l place pe Zelenski pentru că fostul președinte Donald Trump nu-l place. Trump nu-l place pe Zelenski pentru că acesta i-a respins presupusa tentativă de mituire. Președinte fiind, Trump l-a sunat pe Zelenski și ar fi încercat să condiționeze ajutorul militar pentru Ucraina de furnizarea de către Zelenski de informații compromițătoare despre Hunter Biden [fiul actualului președinte - n.trad.].

Dar Zelenski, al cărui deget mic de la mână are mai mult caracter decât Greene și Trump la un loc, a refuzat. Republicanii, în frunte cu Trump, l-au tot ponegrit de atunci. Pentru republicanii pro-Trump o vendetă personală e mai importantă decât lupta pentru libertate din Ucraina.

E interesant de observat cât de mulți republicani au devenit admiratori ai președintelui rus Vladimir Putin. Ei refuză să admită că Putin, iar nu Biden ori Zelenski, e agresorul în Ucraina. La fel de interesant e că acești republicani au adoptat în privința Ucrainei o poziție identică cu a Chinei, dușmanul nostru numărul unu, dacă e să ne luăm după majoritatea republicanilor.

Totodată ei nu reușesc să priceapă că agresiunea lui Putin în Ucraina nu e decât un pas intermediar. Întrebați-i numai pe oamenii din Republica Moldova, România, Polonia, Finlanda sau oricare altă țară învecinată cu Rusia. Există un motiv pentru care multe dintre ele vor să adere la NATO - pentru a se proteja de o agresiune rusească. Vecinii Rusiei sunt cât se poate de conștienți de istoria de agresiune a Moscovei, întrucât părinții și bunicii lor efectiv au trăit-o.

În 2014 Putin n-a suferit prea multe consecințe de pe urma invadării Peninsulei Crimeea, o regiune de importanță strategică a Ucrainei. Prin urmare, Putin s-a simțit suficient de puternic [sau îndreptățit; exprimare neclară - n.trad.] pentru a invada și restul Ucrainei opt ani mai târziu. În 2014 Biden era vicepreședinte. Însă acum, președinte fiind, Biden nu avea de gând să permită ca agresiunea lui Putin să scape iarăși nepedepsită.

El a mobilizat NATO - acum mai puternică și mai unită ca niciodată - pentru a-i da replica. Reacția lui Biden a slăbit Rusia și concomitent a protejat democrația și libertatea pentru milioane de ucraineni. El și Zelenski sunt, pentru a folosi un termen de-al lui Ronald Reagan, „luptători pentru libertate”.

A fost dezamăgitor să-l vezi și pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis [cu șanse mari de a fi candidatul republican la președinția SUA - n.trad.], aderând la curentul anti-Ucraina, dat fiind că după vizita președintelui la Kiev a criticat sprijinul lui Biden pentru Ucraina.

După cum a scris Jonathan Chait în Intelligencer, DeSantis avea „o opțiune între aripa tradițională a partidului, militaristă/internaționalistă/neoconservatoare, și aripa pro-Trump în ascensiune «America Mai Întâi»”, iar „el li s-a alăturat adepților lui Trump”. E o reorientare radicală din partea lui DeSantis, care în 2014-2015 îl încuraja pe președintele Barack Obama să-i trimită Ucrainei arme „defensive și ofensive” după ce Putin invadase Crimeea.

DeSantis pune la îndoială, cu naivitate, nivelul pericolului reprezentat de Rusia pentru SUA și aliații noștri europeni. Totodată, prin faptul că-l învinuiește pe Biden, iar nu pe Putin, pentru invazia Rusiei, el s-a poziționat în tabăra Chinei.

La scurt timp după comentariile lui DeSantis, fostul vicepreședinte Mike Pence i-a dat replica: „nu poate exista loc în conducerea Partidului Republican pentru apologeți ai lui Putin. Poate exista loc doar pentru campioni ai libertății”.

Pence a precizat apoi: „Un singur om se face vinovat pentru tragedia agresiunii ruse care se desfășoară acum, iar acela e Vladimir Putin”. Mitch McConnell, liderul minorității din Senat, a îndemnat și el la continuarea sprijinului pentru Ucraina, afirmând că a-i ajuta pe ucraineni să-l înfrângă pe Putin „este o investiție directă în propriile noastre interese naționale fundamentale”.

Măcar au mai rămas și câțiva adulți în Partidul Republican

De ce nu l-au criticat tranșant în cursul ultimului an Greene, DeSantis și alți republicani pe Putin pentru agresiunea lui împotriva unui vecin pașnic, de ce nu i-au condamnat crimele de război? Cu siguranță trebuie să fi văzut și ei cum bombardează Putin ținte civile precum blocuri de locuințe, spitale, școli și surse de energie necesare pentru încălzirea pe timp de iarnă.

Cu siguranță vor fi auzit și ei de cei 6.000 de copii ucraineni răpiți și duși în Rusia, cât și de gropile comune cu civili documentate de mai multe organizații pentru drepturile omului. De ce sunt republicanii tăcuți în privința acestor chestiuni, dar se grăbesc atât de mult să-l critice pe Zelenski, care nu face altceva decât să-și apere țara de agresiunea Rusiei?

Declarațiile lui DeSantis și ale altor republicani pro-Trump le demonstrează ignoranța în privința istoriei și a actualelor evenimente internaționale.

După cum afirma Chait: „Cea mai importantă audiență pentru declarațiile lui DeSantis n-o vom regăsi la alegerile primare republicane, ci la Moscova. Putin și-a construit strategia pe supoziția că el va fi capabil să tot continue să arunce noi recruți în tranșeele din estul Ucrainei vreme mai îndelungată decât vor fi dispuse SUA să continue să-i trimită bani și arme Kievului. Principala speranță a lui Putin se baza pe revenirea în funcție a lui Donald Trump în 2025. Acum are și o a doua opțiune, în caz că Trump va da greș la alegerile primare. Șansele ca Putin să pună capăt războiului tocmai au devenit și mai îndepărtate”.

Putin nu s-a descurcat în Ucraina. El contează că va fi salvat de Partidul Republican.

Articol de Tom Zirpoli

sursa: RADOR / baltimoresun.com