De la invazia Ucrainei, averea lui Vladimir Putin a crescut cu peste două miliarde de euro în aur. Un grup de activiști pentru drepturile omului a publicat „Raportul privind Aurul Însângera”, în care se spune că mercenarii Grupului Wagner trimit cantități uriașe de „aur însângerat” din Africa.
Acest lucru i-a adus lui Vladimir Putin un plus de peste 2,3 miliarde de euro de când a început războiul împotriva Ucrainei. Raportul detaliază acțiunile care cauzează instabilitate și încalcă drepturile omului, care sunt efectuate de mercenari susținuți de Kremlin, cum ar fi Grupul Wagner, pentru a ajuta la planurile de a lua resurse din mai multe țări diferite.
Ce s-a descoperit despre Wagner
Raportul a fost scris de cineva care a spus că Wagner, care a fost condus de Evgheni Prigozhin până când a murit într-un accident de avion la începutul acestui an, „răspândea violența și instabilitatea pe întregul continent”. O altă persoană a spus că firmele occidentale care au fost implicate „trebuiau să fie trase la răspundere”.
Raportul vorbește despre trei moduri diferite prin care trei țări africane obțin ceea ce este numit internațional drept „Blood Gold” (aur însângerat). Compania-paravan a lui Wagner a primit drepturi exclusive asupra minei Ndassima, care este cea mai mare mină de aur din Republica Centrafricană (RCA), în schimbul susținerii unui guvern autoritar. „Compania rusă” conduce o rafinărie importantă în Sudan. Acest lucru a făcut ca Wagner să fie cel mai mare cumpărător de aur neprelucrat din Sudan și există mai multe rapoarte privind avioane militare rusești care scot aurul prelucrat din țară.
Cum a crescut averea lui Vladimir Putin
Potrivit serviciilor de informații americane, junta militară din Mali plătește mercenarilor ruși în numerar, în fiecare lună, 10 milioane de euro. Junta primește cea mai mare parte a banilor proveniți din taxe de la un mic grup de companii miniere internaționale. Barrick Gold, care este cel mai mare contribuabil din Canada, a dat juntei 190 de milioane de euro doar în prima jumătate a anului 2023.
Kremlin evită sancțiunile
Modul în care Kremlinul tratează cu Mali este menit să evite sancțiunile, deoarece cele mai mari patru companii miniere din țară continuă să trimită milioane de dolari către junta militară care a preluat puterea în mai 2021. Raportul sugerează mai multe modalități de a opri operațiunile Wagner și „Blood Gold” din Rusia, precum și modalități de a lovi puternic Kremlinul din punct de vedere financiar. Aceste măsuri ar îmbunătăți securitatea în Africa și ar ajuta la apărarea Ucrainei, potrivit express.co.uk.