Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat miercuri Statele Unite că sunt răspunzătoare de conflictul din Ucraina, în timpul unei ceremonii de primire a scrisorilor de acreditare ale noii ambasadoare americane, Lynne Tracy.
"Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite, de care depind securitatea şi stabilitatea lumii, trec, din păcate, printr-o criză profundă", a subliniat dl Putin în timpul ceremoniei de la Kremlin.
"Nu mă pot împiedica să spun că sprijinul Statelor Unite (...) pentru lovitura de stat de la Kiev din 2014 a dus, până la urmă, la actuala criză profundă", a declarat preşedintele rus, referindu-se la revoluţia din 2014 care a făcut să cadă puterea favorabilă Moscovei în funcţie în Ucraina.
"Am susţinut întotdeauna stabilirea de relaţii ruso-americane bazate exclusiv pe principiile egalităţii, respectului suveranităţii şi intereselor celuilalt şi de neamestec în treburile interne. Ne vom ghida după asta pe viitor", a adăugat dl Putin.
Războiul din Ucraina
Puţin după aceea, a criticat şi Uniunea Europeană, acceptând scrisorile de acreditare sale noului ambasador al Bruxellesului, francezul Roland Galharague.
"Uniunea Europeană a fost la originea unei confruntări geopolitice cu Rusia", a acuzat dl Putin, constatând că relaţiile cu UE, un sprijinitor crucial al Ucrainei, "s-au deteriorat mult în ultimii ani".
Aceste declaraţii ilustrează criza diplomatică actuală dintre Rusia şi ţările occidentale din cauza conflictului din Ucraina, relaţiile lor, fără a fi rupte, degradându-se cum nu s-a întâmplat niciodată de la sfârşitul războiului rece.
Prezentarea scrisorilor de acreditare ale noii ambasadoare a Statelor Unite are loc la o săptămână după arestarea în Rusia a unui jurnalist american, Evan Gershkovich, pentru acuzaţii de "spionaj" respinse de Casa Albă.
Lynne Tracy, diplomat de carieră rusofonă, care a lucrat deja în Rusia şi în mai multe alte foste republici sovietice, a fost desemnată oficial în septembrie anul trecut de preşedintele american, Joe Biden, să ocupe acest post foarte sensibil.
Dna Tracy îl înlocuieşte pe John Sullivan, numit de fostul preşedinte Donald Trump şi care şi-a părăsit postul vara trecută din motive familiale.
De fapt, diplomata şi-a preluat noile funcţii acum câteva săptămâni deja.
La sfârşitul lui ianuarie, când s-a dus la ministerul rus al Afacerilor Externe pentru a prezenta o copie a scrisorilor de acreditare, a fost primită de manifestanţi care strigau lozinci antiamericane.
Noua ambasadoare moşteneşte un dosar deosebit de complicat, în fruntea căruia se află conflictul din Ucraina şi soarta americanilor deţinuţi în Rusia.
În decembrie, Rusia a eliberat-o pe vedeta americană a baschetului Brittney Griner în schimbul unui traficant rus de arme, Viktor Bout, deţinut în Statele Unite. (Rador)