Vladimir Putin a venit o singură dată la București, în 2008

Vladimir Putin / sursa foto: captura video

Vladimir Putin a venit o singură dată la București în 2008! Liderul de la Kremlin a fost prezent la Summit-ul NATO găzduit între 2 și 4 aprilie 2008. Traian Băsescu, Președintele României și Adrian Cioroianu, Ministrul de Externe au fost acei politicieni care au fost în prim-planul vizitei liderului de la Kremlin.

Astăzi, puțină lume își mai amintește că a existat o structură de contact Consiliul NATO-Rusia.

Vladimir Putin la București. Securitate fără precedent

Vladimir Putin a fost așteptat la Aeroportul Henri Coandă de către Ministrul de Externe Adrian Cioroianu. Presa a reușit să publice faptul că liderul de la Kremlin urma să stea la Rin Grand Hotel, Apartamentul Prezidențial de la etajul XI. Serviciile de de securitate ale lui Putin au cerut schimbarea locației, în acest sens, fiind folosită celebra Vilă Lac 1 din Primăverii. Vila este situată pe malul Lacului Floreasca.  De regulă, Vila Lac 1, conform protocolului RAPAPS este la dispoziția Primului Ministru ca reședință de protocol. Aici, șeful executivului îi primește pe demnitarii străini în cadrul unor discuții oficiale.

Președintele Federației Ruse a participat atunci la dineul oficial de la Hotelul Hilton. Să nu uităm că în acea reședință mai fuseseră găzduiți Richard Nixon, Gerald Ford și  Mihail Gorbaciov. Așadar, au stat la paritate doi șefi de stat americani și doi ruși (sovietic și rus).

Vladimir Putin a criticat dur NATO deși  Rusia crease OTSC

Putin s-a arătat deranjat de extinderea NATO. Având experiența activității ca ofițer de informații în Germania de Est, Vladimir Putin a folosit la București un citat din Cancelarul Otto von Bismarck, cândva un prieten al Rusiei: „nu contează intențiile ci potențialul!”.  Putin s-a arătat atunci deranjat și de Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă. A spus că s-ar fi atins „o linie roșie”...

Totuși, după căderea Tratatului de la Varșovia nici Rusia nu a rămas fără o alianță militară.La 15 mai 1992, se semna Tratatul de Securitate Colectivă, în vigoare din 1994. La 7 octombrie 2002, la Tașkent s-a creat Organizația Tratatului de Securitate Colectivă. Asta în condițiile în care în 1999, Georgia, Azerbaidjan și Uzbekistan s-au retras din acordul TSC. În 2007, se preconiza aderarea Iranului la OTSC.  Uzbekistan a mai fost prezent în perioada  2008-2012.

2008 a marcat momentul ridicării geopolitice a Rusiei

La o lună de la prezența la Summit, Vladimir Putin a făcut rocada cu Dmitri Medvedev la conducerea Rusiei. Medvedev a devenit președinte, Vladimir Putin, prim-ministru. În august 2008, Federația Rusă invada Georgia. Era primul semn că avertismentele exprimate la București de către liderul de la Kremlin aveau să se concretizeze. Rusia se simțea amenințată de extinderea NATO încă din 1997, iar Rusia din 2008 nu mai era Rusia din 1997.

Kremlinul a continuată să evolueze amenițător iar la 20 februarie 2014, Crimeea a fost anexată de Federația Rusă. La 24 februarie 2022, Federația Rusă a invadat Ucraina.