Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret care oficializează crearea unui fond special pentru acordarea de asistenţă soldaţilor angajaţi în campania declanşată de Kremlin în Ucraina şi familiilor lor, o nouă măsură socială anunţată de şeful statului rus în plin conflict care durează de peste un an, relatează AFP.
Armata rusă a înregistrat pierderi grele de la începutul ofensivei împotriva Ucrainei, iar în urma mai multor eşecuri militare, Putin a mobilizat începând din septembrie trecut 300.000 de rezerviști.
Decretul pentru sprijinirea „Apărătorilor patriei”, conform denumirii oficiale a documentului, a fost publicat luni pe portalul de informaţii al guvernului de la Moscova.
Cine va putea beneficia de acești bani din fondul special
În decret se mai arată că, în afară de militarii angajaţi, soţia sau partenera de viaţă şi copiii vor primi sprijin din acest fond special, a cărui valoare totală nu este specificată.
Vladimir Putin a anunţat la 21 februarie crearea acestui fond în discursul susţinut în faţa Adunării Federale (camerele reunite ale parlamentului - Duma de Stat, inferioară, şi Consiliul Federaţiei, superioară), la aproape un an de la declanşarea „operaţiunii speciale militare” în Ucraina, aşa cum Moscova îşi numeşte campania declanşată împotriva ţării vecine.
„Datoria noastră este să susţinem familiile care i-au pierdut pe cei dragi şi să le ajutăm să-şi crească copiii şi să le oferim educaţie şi loc de muncă”, a declarat el.
Acest fond ar urma „să acorde ajutor ţintit şi personalizat familiilor combatanţilor căzuţi în lupte, precum şi veteranilor” campaniei militare în Ucraina, a afirmat preşedintele rus.
Putin a spus că acest fond special va fi direct subordonat guvernului
Premierul Mihail Mişustin a indicat la 23 martie într-un discurs în Duma de Stat că „fondul respectiv ar urma să înceapă să funcţioneze în întreaga ţară în următoarele luni”.
Preşedinte al acestui fond a fost numită Anna Ţivileva, şefa consiliului de administraţie al Grupului Kolmar, specializat în extracţia de cărbune, notează ziarul financiar rus Kommersant.
Într-o anchetă jurnalistică, publicaţia media rusă independentă Agenţia (Aghenţtvo) scria că Anna Ţivileva este soţia guvernatorului regiunii Kemerovo, Serghei Ţivilev, şi rudă a preşedintelui rus Vladimir Putin.
Conform autorilor anchetei respective, numele de fată al Annei Ţivileva este Anna Putina, devenită Loghinova după o primă căsătorie cu medicul psihiatru Lev Loghinov, ea măritându-se ulterior cu Serghei Ţivilev. Anna s-a născut în orăşelul Ivanovo (290 km nord-est de Moscova), iar tatăl său este un văr al preşedintelui Vladimir Putin, notează Current Time (Nastoiaşcee vremea), un proiect media creat de Biroul Radio Europa Liberă de la Praga şi Vocea Americii.
Moscova a declanşat la 24 februarie 2022 o intervenţie militară în Ucraina, în ceea ce Kievul şi Occidentul denunţă a fi o agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează Agerpres.