Vlădescu şi Dumitru promit, fermierii aduc tractoarele la Guvern

Subvenţiile restante din anul 2009 pentru agricultori vor fi deblocate până mâine, spune ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu. Fermierii însă anunţă că vor continua protestele, până când banii le vor intra în conturi.

Crescătorii de animale spun că le-a ajuns cuţitul la os, aşa că au ieşit în stradă pentru a convinge Guvernul să le plătească subvenţiile pe cap de animal restante de anul trecut. Iniţial Guvernul se angajase să plătească aceşti bani în două tranşe, ultima urmând să fie achitată în luna februarie a acestui an. Numai că oamenii nu şi-au primit banii.

După protestul oprganizat în această săptămână, reprezentanţii fermierilor au avut o întâlnire cu ministerul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, şi cu ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Şeful de la Finanţe a declarat că fondurile necesare pentru plata subvenţiilor restante vor fi deblocate până mâine. Afirmaţiile sale au fost susţinute şi de ministrul Agriculturii. Totuşi, şansele ca fermierii să îşi primească mâine banii sunt mici, deoarece funcţionarii de la Agricultură nu au pregătit documentaţia.

Erori comune

În ceea ce priveşte temele abordate în cadrul discuţiilor, Vlădescu a spus că s-a vorbit despre „foarte multe probleme care ţin de erorile noastre comune”. Referitor la întârzierea cu care se vor face plăţile, ministrul de Finanţe a spus că în primul trimestru s-au înregistrat cheltuieli suplimentare, care  „nu ne-au asigurat lichidităţile necesare”, notează Agerpres.

Restanţele către fermieri se ridică la aproximativ 400 de milioane de lei, spun fermierii. Oamenii spun că, prin întârzierea plăţilor, au mai pierdut bani şi din cauza diferenţei de schimb valutar. Liderul Agrostar, Ştefan Nicolae, a declarat că, în afara de promisiunea că fondurile pentru subvenţii vor fi deblocate, fermierii nu au obţinut nicio altă concesie de la guvernanţi. În acest context, vor continua protestele alături de sindicaliştii din celelalte domenii.

Mihail Dumitru a spus că se va încerca să se resolve problema irigaţiilor, în sensul că se vor căuta soluţii pentru a „uşura” costurile suportate de fermieri.

Reprezentanţii agricultorilor le-au cerut guvernanţilor să rezolve problema evaziunii din agricultură. Una dintre promisiunile făcute a fost că fa fi definitivat un pachet legislativ, care să diminueze frauda. Se va aplica taxarea inversă, astfel că TVA se va încasa în magazine şi nu pe parcursul ciclului de fabricaţie a produselor.

Principalele revendicări ale agriculturilor:

  • promovarea măsurilor pentru acordarea de ajutoare de stat pentru toţi agricultorii fără discriminare
  • promovarea legislaţiei care să ducă la diminuarea ponderii „pieţei negre” a produselor agroalimentare
  • apariţia unei legislaţii care să reglementeze funcţionarea pieţei produselor agricole
  • punerea în practică a hotărârii guvernului privind reducerea accizei la motorina folosită în agricultură