Vlădescu centrează şi dă cu capul la Proprietatea

Comisia condusă de fostul ministru poate cere schimbarea regulilor Fondului.

Românii deposedaţi abuziv de regimul comunist şi care aşteaptă de câţiva ani să-şi recupereze pierderile cu ajutorul Fondului Proprietatea riscă să fie din nou dezamăgiţi. Aceasta după ce Fondul, singura soluţie găsită de autorităţi pentru despăgubirea foştilor proprietari, a trecut printr-o serie de transformări, ajungând la trei ani de la înfiinţare cu o altă structură, altă conducere şi funcţionând după alte mecanisme decât cele trecute în actele sale de înfiinţare.

Astfel, în loc să fie un element de siguranţă că îşi vor primi contravaloarea caselor şi terenurilor înapoi, în bani sau în acţiuni, Fondul Proprietatea le dă românilor mai degrabă motive de îngrijorare.

Comisia care va selecta managerul Fondului Proprietatea a că- pătat atribuţii nelimitate, consfinţite printr-o hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută. Fondul, mereu în schimbare

Conform deciziei executivului, comisia-structură condusă de fostul ministrul al finanţelor, Sebastian Vlădescu, „propune guvernului eventuale modificări ale legislaţiei, dacă acestea se dovedesc necesare“ pentru realizarea contractului încheiat cu managerul Fondului. Comisia poate „propune organelor statutare ale Societăţii Comerciale Fondul Proprietatea modificarea corespunzătoare a actelor constitutive ale Fondului Proprietatea“. Aceasta înseamnă că actuala organizare şi componenţă a Fondului nu este „bătută în cuie“ şi poate fi modificată în funcţie de motive incerte definite prin sintagma „dacă este cazul“.

De la crearea Fondului, în noiembrie 2005, s-au schimbat companiile care intră în componenţ a societăţii, dar şi, periodic, conducerea. În plus, au fost adăugate posibilităţile de despăgubire în bani gheaţă, precum şi în acţiuni Transelectrica şi Transgaz. Comisia lui Vlădescu

Comisia condusă de Sebastian Vlădescu îi are în componenţă pe Bogdan Drăgoi, fost secretar de stat la Finanţe, avocata Ioana Crenguţa Leaua, secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Cătălin Doica şi Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.

Hotărârea de guvern publicată pe 15 septembrie stabileşte competenţele comisiei care va selecta societatea de administrare a Fondului Proprietatea. Astfel, comisia întocmeşte, împreună cu consultanţii de la Schroders Investment Management, regulamentul licitaţiei pentru desemnarea managerului Fondului, precum şi calendarul procedurilor de selec- ţie. Ulterior, va derula procesul de selecţie şi va negocia forma contractului care va fi încheiat cu administratorul selectat.

Lunar, comisia este obligată să prezinte guvernului şi Consiliului de Administraţie al Fondului Proprietatea informări despre etapele parcurse.